Saturday, January 22, 2011

MESTI BACA : sahabat blogger sakit mental

pengenalan :

akhbar2 harian utama negara seperti BH,utusan,k0smo, nanyang siangpau, tamel nesan, the star beberapa hari lepas melaporkan bahawa jumlah pesakit mental di negara kian bertambah. dengan kadar pertambahan yang kian membuat "jiwa kacau"<-- eh?cm name blogger.ngee.

motif : menyampaikan maklumat dan bercerita mengenai pesakit mental memandangkan den ade seorang kawan yang disahkan mengalami sakit mental.sob sob T_T

definisi mudah :

pesakit mental adalah mereka2 yang megalami kecelaruan jiwa dan disfungsi fikiran(tidak mampu berfikir dan bertidak dengan baik) - sumber : kamus elektronik besta susunan tan sri nazirulhazwan al attas

punca yang dapat dikenal pasti dari sudut pandangan dato CEO :

1) lemahnya pegangan pada agama
2) tekanan kehidupan
3) putus chenta
4) memang da nak sakit mental <>

kisah seorang sahabat

yang no 4 tu ape yang berlaku kat kawan baik den. den kenal die sejak dari kecik, membesar bersama, petang mase kecik kami slalu men layang2, konda kondi dan macam2 lagi la. mmg kami sentiasa bersama la. sampai orang boleh ingat kitorang kembar. derm, tu yang tak puas ati, den emsem, die huduh, macam mane orang boleh kate kembar, WTfish

tahun demi tahun berlalu, kami membawa diri masing2, den berjaya menamatkan pengajian dan kini mempunyai empayar blog sendiri.suratan kebetolan corp. nak dipendekkan cerita, kawan den tu kandas dalam pengajian beliau, beliau mula disisih keluarga, chentanya pada heliza helmi jugak ditolak mentah2 ditambah pula melihat kejayaan kawan sepermainan beliau, beliau jadi tidak tentu arah. wayar di otaknya mula putus dan tindak tanduk beliau mula menjadi ganas.

sbg seorang sahabat, den mendapatkan seorang doktor untuk menjalankan pemeriksaan keatas sahabat den ni, alngkah terkezutnya den bile mendapati doktor mengesahkan yang beliau menpunyai masalah mental dalam erti kata lain GILA.sob sob T_T

untuk memastikan beliau tidak selalu tertekan dan sebagai langkah mengawal perasaan GILA beliau , doktor menasihati beliau agar menulis blog, supaya semua tekanan dapat diluahkan di blog, beliau mengikuti kata doktor dan mula menulis blog. u all nak tau sapa die dan ape url blog beliau? sila kelik pautan dibawah :


sebagai seorang sahabat, den sentisa berdoa agar beliau cepat semboh seperti sediakala.korang klik2 la nuffnang die yer, kesian die nak beli mesin basuh katenye.haih.

penutup : kesah diatas adalah kesah benar, terpulang kepada pembaca sama ada utk mempercayainya ataupon tidak.peace!

p/s : den nak ulas yang part no 2 tu, tp nantila, kang jadi panjang berjela2 pulak.hee

35 comments:

iniialahaku on January 22, 2011 at 9:28 PM said...

hahaha...mamat tu mmg gila abes..nyah lgi kot..hahaha

Afiq Bukhari on January 22, 2011 at 9:28 PM said...

nak percaya bulat2 ke x ni ha? haha

MAKCEK bukan NENEK on January 22, 2011 at 9:28 PM said...

mesti si ujaang si gila tuh.
haha
terbaik punya ni weyhh . kalao publish kat tb esok femes ujang .hax

Syat0za on January 22, 2011 at 9:35 PM said...

huh? nak caye ke tak ni? =__="

zirconia on January 22, 2011 at 9:38 PM said...

jap2 aku tengah renungkan kebenaran cerita nie. keh3

Wahida Nasution Thakhrim on January 22, 2011 at 9:40 PM said...

kejap rasaboleh percaya..kejap rasa macam tak boleh dipercayai la pula.. hu3

Tok Esah on January 22, 2011 at 9:47 PM said...

hahaha, harap tok tak gila kerna blog!!! hehhee

best tol dpt review dr bro naz!!

Fariehan Ibrahim [LBC] on January 22, 2011 at 9:53 PM said...

haha! gler pom pemes gak. xD

Anisa Hang Tuah on January 22, 2011 at 9:55 PM said...

ouhh.mamat tu yang dimaksudkan
heee
nak join sakit mental jugak laa
hee

anamizu on January 22, 2011 at 10:02 PM said...

cehh MAMAT tu rupenye..
cik ana nak join gaklah kegilaan die..hik3

recent post : |khurafat???|

KaLeD diDi on January 22, 2011 at 10:02 PM said...

pollower 2560~

meh join ni pulok~~~~


http://lampoh09.blogspot.com/

kontest2!

y u y u Z u l a i k h a on January 22, 2011 at 10:16 PM said...

AYAKKK.. APE PERLU SAYE CAKAP YE.. NAK KENA PIKIR NI ^^

Miss Yaty on January 22, 2011 at 10:21 PM said...

hahaha....macam penah tengok blog orang gila tu ;p

Sunah Mohammad on January 22, 2011 at 10:22 PM said...

mula2 saya baca ni pon dah dapat agak sape orang gila tu..paknyah ujang...:D

najihah sahami on January 22, 2011 at 10:58 PM said...

haha...yeye je naz..ish..naz bikin semua orang terpikir2 ni..kebenaran plizz!!

.::: Princess MOMOY :::. on January 22, 2011 at 10:59 PM said...

tujuan momoy sama macam dia juga
momoy tulis blog untuk release kan stress
boleh baca kat profile
tapi belum sampai tahap gila lagi


Mereka ini sangat GOJES !
Peristiwa itu masih menhantui diriku...
Nak Lagi Pendrive MURAH ?

FeeZ~Hafizah~cucuatokaji on January 22, 2011 at 11:30 PM said...

eh biaq betoi hang ni...

mane tuan blognye x timbul2 lk ni..

OrenLimau on January 22, 2011 at 11:38 PM said...

ehhh?apakah ni naz oitt..haha

Zaiya on January 22, 2011 at 11:58 PM said...

seriously????????????

uhhhh... sukar untuk dipercayai.

cikmimmie on January 23, 2011 at 12:01 AM said...

hhaha....rasa gila kejap..

cek chun on January 23, 2011 at 12:02 AM said...

menulis juga bisa membuatkan nueron2 songsang berpecah menjadi neutral dan seterusnya berjaya membuatkan sang penulis menjadi lega seperti biasa.

Miza Yusof on January 23, 2011 at 12:12 AM said...

HAHAHA. biar betik si unjang tu. HAHAA

iqbalhakimi on January 23, 2011 at 12:22 AM said...

haha..ko bg hint nak beli mesin basuh aku dah boleh agak dah sapa..

suffer8zine on January 23, 2011 at 12:30 AM said...

pelik je

Terkini : Pakwe Durjana Bakar Makwe

cik-terompah on January 23, 2011 at 12:30 AM said...

oh begitu.. oh.. begini rupanya.. oh..
sambil angguk kepala...

sissyira on January 23, 2011 at 4:06 AM said...

salam

sakit mental tu okeh apa ..hehehe

Izamir Ridzwan on January 23, 2011 at 9:27 AM said...

betul ke ujang gile

Hafriz el-Muhammady on January 23, 2011 at 9:32 AM said...

salam... aku nk kongsi satu cara utk kte ktahui tahap kesihatan mental kte..
caranya.. DASS Test!!!
kt cni > http://perisai-mahkotasufi.blogspot.com/2011/01/aku-stressss.html

sarah-najwan on January 23, 2011 at 9:33 AM said...

menulis dlm blog juga
satu cara utk megurangkan tekanan..

jangan jadi G.I.L.A blog sudah
means..25jam dihabiskan dgn blog tanpa buat apa2 keje yg berfekdah...

fikir2kan dan selamat berblog pada masa yg betul2 free je..huk huk..

The Sharkox on January 23, 2011 at 10:25 AM said...

aku pun sakit mental gak...serius...haha

Qaseh dalia adelia on January 23, 2011 at 11:32 AM said...

haha memang giler...opsss

yad'z on January 23, 2011 at 11:51 AM said...

ow... dah lame dah tau kawan naz tu gile... kesian, moga die cepat semboh... hohohoho

aqim on January 23, 2011 at 3:58 PM said...

kesianyer...

Ujang9897 on January 24, 2011 at 8:56 AM said...

hahahahahahahaha.......


woii...!!!!!!!!!!!!!!!!!


hampeh kau......memang nanti aku sewa lori aku nk lenyek jari2 kau biar ko takleh taip dah..


hampeh ko...,ko tue yg gila...


tunggu hari pembalasan ek..hehe

Solihin Zubir on January 24, 2011 at 2:59 PM said...

ahahha.. teknik promot blog membe cara kejam.. hehe...

 

Designed by #