Saturday, January 15, 2011

Hangit : Isu Shoutbox

motif : merungkai kepentingan shoutbox, Cbox dan mereka2 yang sama waktu dengannya

tema : segmen tanya blogger bersama blogger tak kacak tp bergaya, CEO SK corp. dato nazirulhazwan

surat pembaca :

Dato, sy ingin meminta justifikasi dato, mengenai kepentingan shoutbox di dalam sesebuah blog. adakah wajib hukumnye utk meletakkan shoutbox? bagaimana dato melihat mereka2 yang gagal meletakkan shoutbox di blog mereka dan juga yang meletakkan SB, tp bile klik, kene masuk ke page yang lain. terima kasih

Ujung si Jejaka Berkuda, Uganda

jawapan CEO :

Salam, terima kasih kepada saudara jejaka berkuda atas soaln yang di utarakan. sy bukanlah blogger yang hebat utk mengulas dan memberi pandangan secara total. namun, sy akan cube memberikan pandangan secara ikhlas dan jujur.

1) Shoubox merupakan salah satu elemen penting dalam sesebuah blog.

2) Shoutbox dapat memberikan info, sesiapa yang datang mengunjungi blog pada waktu dan ketika tertentu. seterusnya memudahkan kita untuk membuat kunjungan balas.

3) Setiap blogger, lama dan baru, PASTI mengharapkan trafik. toksah nak bohong la klu tak nak trafik.klu takmo trafik, sila jgn tinggalkan jejak di shoutbox.
Salah satu kaedah untuk menarik trafik adalah melalui teknik blogwalk dan peninggalan jejak di SB. alangkah kecewanya hati sekiranya kita da pegi kt satu2 blog, da UP trafik kat situ, nak tinggal jejak agar tuan blog beri trafik balas tidak berhasil akibat dari ketiadaan SB.kesian2.sedey w0oo.
p/s : terutama kepada blogger2 baru yang dalam proses untuk memperkenalkan blog mereka.

4) NAMUN, harus di ingat, ade sesetengah blogger menerima kunjungan yang terlalu byk dalam satu2 mase, dan, blogger2 lain seharusnya faham bahawasanya, pada waktu tertentu, pemilik blog tersebut MUNGKIN tidak dapat membalas kesemua jejak di atas ketepuan masa.
dan, u all harus faham,bukan semua blogger munggunakan pekej UNIFI rm 150 yang mampu membuka 50 tab tanpa rase gegar.

so take note. toksah nak berdendam dengan kes2 sedemikian dan diharap tuduhan2 TIDAK berasas tidak dilemparkan pada mereka.
contoh : giler sombong, balas jejak org2 feymes je, aku ko buat tak nampak ker.

5) ada diantara mereka yang tidak memasang SB berkate, tinggalla jejak kat komen, tu bukti mereka membaca entry, baru nampak keikhlasan datang ke blog kite.

hujah balas : aik?nak komen pon buat dengan cara paksaan?tu menunjukkan u all pon tak ikhlas la menulis entry?tak gitu?

6) Jangan la dipertikaikan keikhlasan mereka yang melawat, u all seharusnya berterima kasih kepada setiap mereka yang datang. tidak meninggalkan komen bukan bermakna tidak membaca entry mahupon tidak ikhlas, byk isu lain yang u all kene konsider.

contoh :

i - Macam mana pule kes klu blog tu tak diupdate 2-3 hari, so nak kene tinggal jejak kat komen jugak ker?komen kali ke 4-5 kali di entry yang same?

ii - klu blogger pompuan buat cite pasal mereka2 beli make up, tak tergamak blogger lelaki nak menyampuk kat komen

iii - Berhadapan dengan entry yang sama dlm satu hari, cth : khairul fahmi punye entry hari tu, sume nak cite pasal die, takkan nak tinggal komen kat sume blog yang cite pasal die.

7)Isu ni tak seharusnya timbul if kita give and take. saling memahami, MAJORITI blogger pasti mahukan SB tu wujud di setiap blog, so salahke kite ikot pilihan majoriti?bukan susah pon nak pasang SB ni. u all boleh check, SB ni bukan hanya dipasang ni blog2 newbie, blog2 baru, malah, pakcik2 dan makcik2 yang da otai pon menggunakan SB. nak contoh?

Aizul Marcello, Aie Batman, Zack Zukhairi, lollyluvfreda <-- sekadar menyebot beberapa name

pesanan :
Kepada mereka2 yang masih gagal mewujudkan shoutbox atas apa alasan sekalipon dan juga mereka yang mempunyai SB tetapi pembaca terpaksa membuka page baru utk ke shoutbox, sila bertindak utk perubahan sekarang. kerana sesungguhnya, anda akan memudahkan banyak pembaca dan pelawat blog anda. toksah la nak kejar sangat rank2 alexa ke hape ke, INGAT!pembaca dan pengunjung seharusnya yang diutamakan. maseh.

p/s : entry ini sekadar pandangan CEO SK corpm tidak ditembak kepada sesiapa. UMUM;p

p/s : entry autopost : ketika anda membaca entry ini, tuan blog sedang menjalani latihan intensif

74 comments:

y u y u Z u l a i k h a on January 14, 2011 at 9:28 PM said...

bagi yuyu, shoutbox perlu.. heheh.. pendapat masing2 kan :)

Faezah Hannah Al Baj on January 14, 2011 at 9:32 PM said...

trafic tu satu hal dato'.. dlm hal lain plak.trafic selalunya menghubungkan setiap blogger.. kdg2 buleh jd mesra2 gitu..mcm dh seplOh tahun kenai. padahal br 2,3 minit singgh kt blog depa..

to pun in a nutshell, shotbox connecting people. heh~

dato' dijemput singgah ke blog cheq~ xdak isu hangit, isu suam2 kuku ja. haha

http://faezahannahalbaj.blogspot.com/2011/01/kawenkan-jersettel.html

sab on January 14, 2011 at 9:34 PM said...

betul! betul!

nohfee on January 14, 2011 at 9:36 PM said...

i comment u, u comment i. aduh~~
ini yang selalu blogger buat. xpon, i follow u, u follow me. lepas tu orang digi ikot kt blakang, muahahhaaha

Sunah Mohammad on January 14, 2011 at 9:40 PM said...

ouh, nama saya la~ hehe~ promote la sekali..:D

erm, betul~ kadang2 kita nak tinggalkan jejak tapi entry tak update2..agak sukar jugak yang tak letak SB tapi tak update blog ni..kalau jenis update selalu macam enchek ben takpe gak~

selamat menjalani latihan ye~

mira_nas on January 14, 2011 at 9:41 PM said...

perlu sangat lah.. sekurang2 nya boleh tegk trafik camne kan

NuSaNa NoSa 91 on January 14, 2011 at 9:44 PM said...

sbnrnya benda camni depends atas org gk kn?? mungkin ada sbb dia xletak.. cth cam zaer, dia takot org kecewa dan kata dia sombong sbb xbls jejak blogger2 lain.. padahal dia sibuk.. kn2?? so, xbleh la senang2 kita marah org yg xde sb.. ^_^

cik-terompah on January 14, 2011 at 9:44 PM said...

aku agk isu perlu komen x sepatutnya wujud.. kejam woh..

~ yus ~ on January 14, 2011 at 9:46 PM said...

tepat sekali..

suka entri ni..:)

MAKCEK bukan NENEK on January 14, 2011 at 9:47 PM said...

latiha intensif ? igt kusus kawen .heheh

eh aah pendapat masing2 . suka hati masing2 punya owner blog tesebut .hox
ada chatbox berjaya x de chatbox pon berjaya.
apa yg penting ?
keseronokan masing2 punya blog lah . x kan wonderpets plak.
*apa aku merapik ?

Mama Kembar 3 on January 14, 2011 at 9:51 PM said...

prefer blog yang ada shoutbox, agree with your points.

NURUL NADIAH MAMAT on January 14, 2011 at 9:52 PM said...

nice n3....
macam2 ragam manusia......
ada je yang tak puas hati...
termasuk jugak pasa n3 yang di copy paste...

Lydia Miza(Aidyl Azim) on January 14, 2011 at 9:53 PM said...

salam naz
ramai yang puji naz hebat kerana berjaya pujuk akak psg shoutbox semula.tanpa sb..akak jd sepi,sunyi.huhu

Siti Safiyyah on January 14, 2011 at 9:57 PM said...

wahh sejak bile jadi ceo ni??hehe,

tbe2 terfikir gak betul la cakap awak ni..setuju! ;)

Miza Yusof on January 14, 2011 at 9:58 PM said...

miza sokong. tak perlu lah nak buat SB page lain. tension. kadang-kadang sesetengah blogger guna berukband tak pasal-pasal tak dapat nak tinggalkan jejak ke apa ke kan. langkah terbaik, buat lah pembaharuan. sokong dengan naz :)

She's retarded on January 14, 2011 at 10:04 PM said...

sokong 100%!

HAZWAN17 on January 14, 2011 at 10:05 PM said...

shoutbox penting....
walaupun entri tak update selalu
tapi den hari-hari bukak blog
balas blogwalking member-member

yad'z on January 14, 2011 at 10:06 PM said...

bagus dato... sangat bernas... terasa nak jemput dato datang bagi ceramah kat sekolah tadika sepupu tiri anak lelaki jiran saye, boleh tak dato??

tieha ismail on January 14, 2011 at 10:09 PM said...

btol tuh...shoutbox tuh penting...kite boleh detect kitenyer pengunjung...banyak laa lagi..

wasabi_lemonz on January 14, 2011 at 10:10 PM said...

shoutbox.
satu asas kehidupan berblogging =p

Fiqah Alias on January 14, 2011 at 10:13 PM said...

betol tu dato'...datin fiqah nie pon sgt setuju ngn pendapat dato' tu..=)

PuanBee on January 14, 2011 at 10:22 PM said...

yup bee suka Bs eh SB ...

emieysandra on January 14, 2011 at 10:23 PM said...

xbape gemar shoutbox yg bile klik kne pgi k page len..
:D

garfield88_aini on January 14, 2011 at 10:26 PM said...

Saya sokong dengan pendapat dato'....
hehehehe....

Shag on January 14, 2011 at 10:46 PM said...

Okeh. Sedikit terkesan kat situ. Sbb Shag pernah cakap Shag utamakn yang baca entri. Kiki :P Tapi Shag still balas kunjungan kat SB. Cuma bukan setiap hari. Ada masa baru BW. Hehe. Bagus entri Bro Naz. Sedarkan Shag betapa pentingnya pengunjung! Terima Kasih :D

Entri terbaru Shag : Fibroid Kandungan. Bahaya atau tidak?

The Sharkox on January 14, 2011 at 10:52 PM said...

bro..aku suka baca blog ko ni...tapi font tu kecik sangat la...

Izamir Ridzwan on January 14, 2011 at 10:58 PM said...

hurm nak psg ke tak nk psg ke tak..

::wan fadhilah:: on January 14, 2011 at 10:59 PM said...

betul! kalau masuk blog yg xde SB ni rasa cam geram jugk.. dtng blog kita suh berkunjng ke blog dia, skli pergi tak tahu nk tinggal jejak kt mna.. at least nk bgitaw yg kita dh smpi kt blog dia je..

Farah Hanim on January 14, 2011 at 11:01 PM said...

shoutbox itu perluu :D

Rara Farah on January 14, 2011 at 11:07 PM said...

tasuke b page laen sbb kadang2 lambat loading..grrr..

tp sb itu perlu utk blog..tanak komen tgl jejak sudahhh

nama.aku.lynn on January 14, 2011 at 11:24 PM said...

oh dato'..kalau tak silap den,dato' penah buat entri pasal SB nih..and,after that entri la,den tros buang SB den..and,skrg den penin jap bila baca entri ni..konpius balik..nak letak sb ke idak..*pikir dan trus pikir=)

Jejaka Terhangat on January 14, 2011 at 11:25 PM said...

shoutmix dah diremove..dah tukar ngn meebo pnye chatroom..best gak. kehkeh..

Jejaka Terhangat: Blogger Perlu Berevolusi

Anisa Hang Tuah on January 14, 2011 at 11:37 PM said...

blog saya tade shoutmix
(:

Anak Ulu Cheka on January 15, 2011 at 12:01 AM said...

kome ade jugak weh

Internet bermasalah?

~ PIJA ~ on January 15, 2011 at 12:03 AM said...

kalau aku,prefer ade Shoutmix...tapi kekadang tak dapat gak nak reply kat semua jejak yang ditinggalkan.......!!!

d_LA on January 15, 2011 at 12:05 AM said...

patutla 2 ari menyepi rupe2nye tgh berlatih-latih ye jang..dla pun ade psg SB tp skang dla jarang dah jerit2, lebih suke drop komen tros tp SB x buang sbb kdg2 ada gak yg baru 1st time masuk kan mesti shy2 cat lg..so, bg dla SB ni perlu kot..

Atika Natasha on January 15, 2011 at 12:19 AM said...

ika jarang tggal k0men kat sh0ut b0x!huhu

CIK TOM on January 15, 2011 at 12:28 AM said...

setiap org ada pendapat masing2...tp point2 yg diberikan tue bagus...

plg cik tom xsuka kalau chatbox letak pada link pages yg lain..rsnya better xyah letak terus..huhuhu...

ijatnuar87 on January 15, 2011 at 1:11 AM said...

heheheh..saya stuju dengan pendapat dato...memang penggunaan SB ni penting...dah menjadi tanggungjwb kiter untuk menggunakan secara bijaksana..dah kena wat pilihan yang seswai la...jgn lain sembunyik2....

Ainismaira on January 15, 2011 at 1:14 AM said...

shoutbox bukan saja perlu ada.. tp owner perlu tengok dan perlu respon, bukan utk hiasan saje.. stgh org akan ckp, sori sy jrang check shoutbox.. so ape guna sb die tu.. huhu..

iniialahaku on January 15, 2011 at 1:55 AM said...

klu blog tu wat prtma kalinya aku smpai..aku msti bca n3 dia pas2 komen,bukan pa..best pa bca idea org ni.ps2 klu aku BW aku shout jela,klu n3 dia cam trik minat aku..aku bca aku komen..
kat blog aku,aku trace suma..kat komen..kat SB.klu tenet xwat hal aku g BW blik

TunTeja on January 15, 2011 at 2:07 AM said...

tak tinggalkan jejak kat comment tak bererti tak bace post ;) yesza.setuju sangat2!

najihah sahami on January 15, 2011 at 2:18 AM said...

o yeahh..mish sokong tu..!!

AkuMuzikFilem on January 15, 2011 at 2:52 AM said...

thanx. telah membuka kesedaran.huhu. takut berat je blog. tapi xpelah. better late than never

adrinaqamarina on January 15, 2011 at 3:02 AM said...

kte pulak, pegi je blog diorang even tak tinggalkan jejak kat SB, kalau entri menarik pehatian dan sanubari, komen terus~ :)

eh selamat berlatihan tuan blog :) cepat kembali tanpa entri autopost

iqbalhakimi on January 15, 2011 at 3:22 AM said...

aku ada sb..cuma kadang betol tak sempat nak reply semua..faktor internet memainkan peranan..

alexa yussida on January 15, 2011 at 3:32 AM said...

point2 yg jitu..thumbs up!

Myvitrd on January 15, 2011 at 3:48 AM said...

setuju dgn idea dato ni.. memang penting SB ni..walaipun sebelum ni ramai yg cadangkan suruh buang..tapi lepas baca entri ni.. mungkin akan dikekalkan kot.. sebab salah satu cara nak tarik trafik dengan adanya shout box.. betul tak?

Anonymous on January 15, 2011 at 9:15 AM said...

sgt bernas coretan awak ni..ada betul nya

sarah-najwan on January 15, 2011 at 9:23 AM said...

akak sokong!!!!!
jika blog yg xde SB camne nk tinggal jejak..nak2 jika dia dtg kat blog kita..kita juga nk bgtau yg kita pom membalas kdtgannya..

tang ni yg ada yg ckp..kita sombong sb xbalas kunjungan..huk huk..

ada yg xnak letak sb kata org akn tulis mcm2 kat stu..biarlah dorang nk tulis apa..xde halnya..
kat komen pom dorang boleh bantai gak..

kita fikir yg +ve..

tapi seme tu terpulang pada keselesaan masing2..xdak sapa paksa..lagipun free je letak mende alah ni..FOC..

kamu kursus IR je nazirul..

OrenLimau on January 15, 2011 at 9:24 AM said...

perlu!sebab boleh beramah mesra.hehe
tapi tgk gakla line internet.kalau line mcm haishhh....mmg boleh buat mood down.

♔ alice charlotte ♔ on January 15, 2011 at 12:05 PM said...

sokong sgt2.. (=

Pendekar Berkuda on January 15, 2011 at 12:08 PM said...

menggelemerkan diri~! hahahaha~!

pandai ang naz..
point2 yang jitu tu..
aku sindiri pun tak boleh nak buat point2 tu..haha~!

tapi aku sangat menyukai shoutbox~! yeah~! aku sorok ari tu sebab nak mempermudahkan loading page. Masa tu kan aku main keyword. haha~!

sekian,
jejaka berkuda dari Uganda.. Nyiahahahaha~!

FasiHaH SupiaN on January 15, 2011 at 12:32 PM said...

i like this one!

misza on January 15, 2011 at 12:44 PM said...

biasanya yang takde shtbox ni blogger yang dah femes. kalau letak pun memang depa tak mampu nak balas jejak balik. depa ada cara sendiri nak mantain trafik. ape pun ada shtbox nampak macam meriah.

diana on January 15, 2011 at 2:09 PM said...

akak setuju sangat dengan entry ni..
blog akak pernah tak de sb..
memang terasa kesunyian betul..
lebih baik pasang sebab nampak le serinye..tak suka jugak sb yang ada kat page lain..
rimas la..

NOOR FATIN on January 15, 2011 at 2:30 PM said...

shoutbox penting! yeah. heeh

d_tieah on January 15, 2011 at 6:21 PM said...

Baru je upgrade shoutbox!
Haha..
Letak kat tepi, kira hidelah..
Penuh sgt kalo letak kat sidebar..

Izan Ishak on January 15, 2011 at 6:39 PM said...

yesss...k.izan pun kalau pi blog takde SB mmg rasa cam kurang je. at least senang tinggal jejak kan kalau ada SB tu~

Cikbelog on January 15, 2011 at 7:10 PM said...

shoutbox tu penting untuk bemesra dengan rakan2 bloggers :)

rockinsudu on January 15, 2011 at 11:09 PM said...

shoutbox tu perlu. tuk interact

Solihin Zubir on January 15, 2011 at 11:43 PM said...

yeah! terbaek ah dato Naz!
utamakan pengunjung! :D

Nasuha Salleh on January 16, 2011 at 12:38 AM said...

shoutbox adelah kotak penyimpanan kata-kata

=D
skema nye ayt-.-"
kui3

yad'z on January 16, 2011 at 3:03 PM said...

naz... den amek banner ang tau..

MIMIE AIZA on January 16, 2011 at 7:07 PM said...

ujang dari uganda eh. hahaha...

kadang2 geram gak masuk blog org lain x de shoutbox nih..

arep_lockermonth on January 16, 2011 at 8:35 PM said...
This comment has been removed by a blog administrator.
arep_lockermonth on January 16, 2011 at 8:35 PM said...

arep singgah dari blog BA!
hi!saya follow blog awk!singgah la ke teratak sy kalau free and follow me back k!ni arep tinggalkan link!

http://myamigosspace.blogspot.com/

gaung on January 18, 2011 at 10:52 AM said...

pendapat kami..SB gadjet penting jugak dalam blog ni.. sebaran maklumat boleh dibuat, teguran senang dibuat.. kesan negatifnya.. visitor datg ke page hanya untuk cari SB then balas kunjungan...fikir fikirkan penyelesaiannya..

MATAHARI on January 24, 2011 at 10:53 PM said...

tujuan penulisan yang menyebabkan shoutbox tak diwujudkan. ada alternatif lain untuk komunikasi. seperti twitter and formspring.

CinderLaLa on February 16, 2011 at 3:28 PM said...

walaupun dh ada SB...sudah gak nak jejak balik..sbb ny...line kat ofis..smua benda nak block.. *_*

wan_cikgumuzik on May 27, 2011 at 3:02 AM said...

aku sokong..!! sape yg xde shoutbox tuu mmg selalu mengecewakan aku.. huh..!!

iklan sket kat sini yerr..

TEMPAH HEADER DI SINI

mj on May 27, 2011 at 11:01 PM said...

sokong 100 peratus

mj on May 27, 2011 at 11:03 PM said...

blog yang kurang seo shout terlalu penting mcm blog aku.. kalau tak macam mana nak cari geng..

kutoOobambOo / ericoanaci on July 17, 2011 at 9:44 AM said...

nak letak boleh xnk letak pun boleh... ini hanya duniawi...

 

Designed by #