Wednesday, January 19, 2011

HANGAT : susulan entry penipuan blogwalking (UPDATED)

motif : pandangan CEO suratan kebetolan corp terhadap isu penipuan blogwalking
pengumuman : dari blog musuh utama den si pondan ujang beberapa blogger tak tahu mehanu dan telah memohon maaf, sewajarnyer mereka diberi peluang kedua dan dimaafkan, ape gune gado lame2, dunia blogging ni kecik jer, berikot antara nama yang mungkin patut dibersihkan

1. enchek Joe :http://www.joharihamzah.com/
2. newbie : http://www.wowberita.com/
3.kasim ahmad : http://bulanpurnama89.blogspot.com/
**************************************

pertamanya, tahniah den ucapkan kepada pendekar berkuda kerana berjaya membongkar isu penipuan yang dilakukan, dengan bukti yang agak kukuh.nice!secara jujur, ada nama2 yang disenaraikan oleh pendekar yang sememangnya telah lama mengundang syak pada diri den dengan cara mereka blogwalking. cumenye, denketiadaan kerajinan utk membongkar perilaku mereka.

1) setiap blogger yang disebotkan, seharusnya diberi peluang utk membela diri sebelom dihukum/diboikot
soal : aih, ko da pon hukum dengan menayangkan nama2 dorg kat blog, tu bukan nama hukum?jawab : pendedahan, keputusan dan hukuman adalah perkara yang berbeza, apa yang pendekar dan den lakukan hanyalah pendedahan, bukannya hukuman.di malaysia, orang yang DITUDUH,tidak dianggap BERSALAH sehingga mahkamah/hakim menentukan samaada beliau SALAH/TIDAK <--FAKTA

trafik akan masuh mencurah2 ke blog mereka,dan seharusnya, mereka mengambil inisiatif membela diri dengan mewujudkan entry berbentuk penjelasan. terpulangkemudian pada pelawat utk menerima ataupon tidak hujah balas, pelawat adalah hakim sebenar! if dorg boleh terima dorg terima.

2) perlu ke bende ni nak diperbesarkan. heboh2 sekampung, bukan isu nasional pon
soal : yang korang nak kecoh2 ni pehal, lantak dorang la nak buat cmner pon.
jawab : mmg lantak la bagi sesetengah pihak, tp berapa ramai manusia kat dunia yang rela ditipu? sapa yang rela hati kene tipu, tu den taknak masuk cmpur, ni den nak bgtau kak orang yang tak rela ditipu aje.

soal : ko sebok kenape?ade aku bagi ko susah?
jawab : aih?yang ko sebok ni kenape?ko susah ker dengan entry aku ni?;p

3) penipuan ni da besepah2 sangat kat dunia ni, politik menipu, jual beli menipu, kenapa perlu bawak penipuan dalam dunia blog kite ni. takkan la semata2nak upkan trafik, kite sanggup jadi penipu. ape juga niat, matlamat tak pernah menghalalkan cara.
4) pendekar men tuduh2 orang suka2 hati jer
soal : pendekar men suke tuduh orang tak salah pulak?
jawab : mungkin ade antara mereka yang disenaraikan kate diri mereka tak salah, klu betol tak salah, bela diri, jangan diam! pendekar da siapkan bukti dan kajian sebelom senarai tersebot disenaraikan. so den tak rase tu tindakan menuduh membabi buta

5) den tak tau la camner cara yang terlibat berfikir, utk pengetahuan semua, penipuan melibatkan halal dan haram, lebih2 lagi akan melibatkan kutipan duiy iklan di blog, nak ke darah daging u all, anak bini di bina dari sumber haram. mmg takde undang2 kat malaysia yang boleh dikenakan kan u all, tp unang malaysia apelah sangat brbanding undang2 Allah kan?:)takkan bende ni tak bermain kat minda u all mase nak buat penipuan blogwalk.takde sapa nak dengki klu u all kaye, tp biarla dengan cara yang betol.

6) saya percaya, blogger2 lain di luar boleh menerima permohonan maaf u all, dan juga xplaination, just bgtau perkara yang betol, tak perlu la nak ego ko, saya puji saudari
yang terus membuat entry xplaination berhubung isu ni, BAGUS. yang lain?nak terus dengan ego u all ker?

kesimpulan : u all simpulkan sendiri, den nak keje penting kat opis ni. sebarang komen dan cadangan sila tinggalkan di ruangan komen. nice!

p/s : den mohon maaf, andai entry copy paste tu nampak kasar sangat, tp, cube pk balik, cmner orang dulu2 didik orang yang die sayang? KENE SEBAT BABE.penampor sume ade. den buat semua ni sebab sayangkan dunia blog dan u all sume, bukan suke2 nak hemtam, bukan den dapat duit pon men hemtam2 orang ni:)

58 comments:

♥NuR SyAFiQah♥ on January 19, 2011 at 9:22 AM said...

ko tak keje ke pagi ni..sempat ag tulis entry..hehe

Peri PiA on January 19, 2011 at 9:22 AM said...

i'm so blur about this?

Lurunna on January 19, 2011 at 9:29 AM said...

tak mau folo dah blog2 tersebut sbg tanda protes, haha.. mcm xikhlas je nk 'bkwn' dgn blogger lain kalo menipu gitu..well, apa yg ptg niat..

MAKCEK bukan NENEK on January 19, 2011 at 9:30 AM said...

heheh betul weyh .

pastu ada lagi sorang kot yang bulan purnama yang mari lompat tuh dengar kata bukan dia yg buat .
tapi blog marilompat direct link ke blog beliau . boleh la terus ke blog dia nk bca .

*masing2 kna main peranan dalam membanteras jenayah ini .
sekian sy melaporkan .

Miza Yusof on January 19, 2011 at 9:37 AM said...

kalau yang buat penipuan belalah diri. ataupun tinggalkan perbuatan macam tu.


*cik NAZ, PLEASE besarkan tulisan macam entry sebelum ni :(

cik miera on January 19, 2011 at 9:46 AM said...

hmm betul la naz..cm cik popolita..dier xego dn snggup mengaku salah.mungkin sebab die blogger baru n tak tao lg mende ni..

Aku Ibu Muda on January 19, 2011 at 9:55 AM said...

hangat eh isu ni...hurm...

Apa rasa kopi tanpa gula?

gaung on January 19, 2011 at 9:56 AM said...

hari tu ad terdengar juga pasal ni. tapi tak tahu macam boleh jadi mcm ni.. apa apa pun, mereka dberi peluang kedua

sarah-najwan on January 19, 2011 at 10:17 AM said...

bagus idea beri penjelasan itu
mungkin ada alasan nape mrk buat begitu..

apa2 pom..hepi2 bloging semua..
ingatlah bhw..kejujuran dan keikhlasan amt penting dlm hidup ini..

ecah..merangkap anak cik nan on January 19, 2011 at 10:29 AM said...

patutnye mereka phm yg orang lain susah payah bw...bkn snang kn nk g tego2 sume orang..bkn stakat nk up trafix je..kite nk jgak knal ngn kwn2 blogger..

Izamir Ridzwan on January 19, 2011 at 10:33 AM said...

eii mmg x patut.. sapa yg terlibat tuh patut memoo maaf secra terbuka

shada wentz on January 19, 2011 at 10:35 AM said...

huh. hangat! memang hangat!
hope diorang blogwalking secara jujur.

jgn nak kejar duit je. tak berkat.

Tim Cik KupuKupu Ungu on January 19, 2011 at 10:38 AM said...

hai nazirul :)

wah, fonta da wajah baru ye..bagus2..
suke la font baru ni..terang sikit nak bace..
thanks :)

Bulan on January 19, 2011 at 10:46 AM said...

betol2...bak kata pepatah.bio susah dulu.senang kemudian.

Dye Kronniesar on January 19, 2011 at 10:46 AM said...

byk kupasan kupasan kat sini.
gagagaga.
tipu tipu lak dah kali neh?
hahaha.

~ PIJA ~ on January 19, 2011 at 10:54 AM said...

pergh...hangat sungguh isu ini..ingatkan dah abis..

p/s: aku bw dengan jujur dan saksama...hihii

kyle on January 19, 2011 at 11:00 AM said...

SEBAT! haha


xpe, kyle tak se high-tech tue, xtau pon camne nk wat....kekeke

Puteri Iqa Izyan on January 19, 2011 at 11:09 AM said...

hye pakcik..

hoho

den tak suke tipu2 nih.. mmak den ckp kne jujur sentiasa.. huhu :D

Hafizuddin Jasmi on January 19, 2011 at 11:15 AM said...

mcm mane nk tgk penipu bw tu?
agak blur sbb da lame tak on9 :-)

Amirah Yusof on January 19, 2011 at 11:17 AM said...

semalam ada baca entry psal ni..terkejut jgk tgok nama dorang dipaparkan dengan beraninya..
biar apa pun alasan untuk menipu harus di ingat "matlamat tidak menghalalkan cara" :)

nur on January 19, 2011 at 11:18 AM said...

Naz
betul..
bagi peluang jelaskan..
Jemput keALL IN ONE

aynadys on January 19, 2011 at 11:20 AM said...

salam.blh sy tau bw palsu tu mcm mane?blur la :)

Ujang9897 on January 19, 2011 at 11:21 AM said...

patut la skrip sama ek...

cmtue senang jer keja aku kentut kan..hahahah

lagi buat ayat

" hai saya datang jenguk"

mmb taik btol..

Qaseh dalia adelia on January 19, 2011 at 11:32 AM said...

xpaham sgt benda alah ni huhu ~

aliza on January 19, 2011 at 11:36 AM said...

saya pun tak faham benda alah nie.camne nak detect tipu bw tuu?

Izamir Ridzwan on January 19, 2011 at 11:47 AM said...

Baca nih

Cara untuk blog automatik blogwalking

Syafiq Rosli on January 19, 2011 at 11:50 AM said...

aiseh xpatut kot..

Lydia Miza(Aidyl Azim) on January 19, 2011 at 11:52 AM said...

mereka menipu..mmg rasa marah sebab sehari 3-4 kali mereka ada si SB tu..huhu.dgn seikhlas hati lak kita bls ziarah.adehh.

y u y u Z u l a i k h a on January 19, 2011 at 12:11 PM said...

HEHEHE.. HANGATTTT! SAMPAI SEKARANG ADE JE NAMA NAMA YANG DI SEBAR TU, MASIH BUAT BENDA YANG SAME.. HAISHHH

izyanty collection on January 19, 2011 at 12:13 PM said...

sape ek yg menipu blogwalking?...tak tau le pulak ada kes camni..

budak hitam on January 19, 2011 at 12:39 PM said...

Ehh. I silap landing ke ni? Terasa mcm baca blog peguam lak.. hak3.. ada soal jawab macam dlm mahkamah..

Baru je tbaca pasal ni kt blog BEN Ashaari td.. x sgka isu ni btl2 berleluasa.. da lm x amik tau pkembangan dunia blog.. br skrg sdr diri sket.. hoho

Fariq on January 19, 2011 at 1:19 PM said...

sebelum benda ni didedahkan lagi blog sembangkosong ada buat penjelasan pasal bw haram tu, time tu yg huru harakan dia si ju-on. si jejaka terhangat membakar2.. hehe,, tapi dia tetap menafikan,, dah terang lagi bersuluh skrg ni,, mmg takdpt nak nafi lagi.. paham?? aku pon tak paham komen aku ni.. haha

❤NazirahMoktar❤ on January 19, 2011 at 1:32 PM said...

bende ni mule2 dulu tak perasan pon sampai blogger izamir ridzwan yg bagitau..pastu baru tau ade software tu..sejak tu, memg tak jejak la blog2 yg url pelik tu..malas..sebabnya mereka tak dtg pon blog kite kan. -_-"..mungkin blogger2 tu ingt ni jalan mudah nak blogwalking, tpi bagi blogger lain pulak, isu ni kritikal, sebab senang2 je trafic naik.mane aci kan.heh

p/s : suke blogwalking secara sehat,bile org dtg balik blog kite, rase puas je..macam budak dapat belon.

iqbalhakimi on January 19, 2011 at 2:55 PM said...

aku sokong...tak baek lama2 musuh..yang mana baik kita amek yang mana buruk kita buang.. =)

FasiHaH SupiaN on January 19, 2011 at 3:02 PM said...

berdamailah... orang yang memaafkan lebih baik daripada yang meminta maaf :)

Qaseh dalia adelia on January 19, 2011 at 3:05 PM said...

syamsid pun ade ? emmm :( huk2

syuwai on January 19, 2011 at 3:31 PM said...

ujang p0ndan ?? OMG..haha

maafkan lah je d0rang tu..

amiey lee on January 19, 2011 at 3:31 PM said...

hmm aku rasa baik kta denda depa ni dgn suruh depa wat GA..kekeke pastu bg hadiah RM masuk account pada follower depa yg bertuah...kekekeke

agak2 cadangan aku ni ok dak??

Afiq Bukhari on January 19, 2011 at 3:45 PM said...

macam ni la yang kita nak, jujur dan berterus terang dengan kesilapan yang dilakukan..

iniialahaku on January 19, 2011 at 3:47 PM said...

entry popolita tu aku dah bca smalam..mmg bgusla klu buat xplintion..tpi aku tgk fllwer dia ciput je pon..mcam yg lain2 tu bukan main rmai lgi ha...

Johari Hamzah on January 19, 2011 at 3:59 PM said...

terima kasih... :)

Tuan-Belog on January 19, 2011 at 4:00 PM said...

pergghhh..link naik lagi kt sini...tenkiu la yerk semua...ak mmg xde niat nk tipu korang pun...papepun aku suke ngan entry ni...hehe...

yad'z on January 19, 2011 at 4:05 PM said...

jujurlah and elakkan dari penipuan...
memang mengundang kemarahan kowt..
tapi kalau sedia mengaku and bagi penjelasan... diterima...

Izan Ishak on January 19, 2011 at 4:06 PM said...

baguslah kalau dah ada yg mengaku salah. sbb benda ni senang kejap je. once org dah tau...org takmo pegi dah~

MiSzy DiaN on January 19, 2011 at 4:19 PM said...

nasib baik tk penah follow meka suma nie taw..hihi..

naz!! tak join segmen abg ben ke??
nanti dia bg 1000 blog kot utk di geledah..
muahahahaha..
amcam??nak ikut??hihi

platipus on January 19, 2011 at 4:26 PM said...

kecoh betul isu ni kan

mR.sYaH on January 19, 2011 at 4:59 PM said...

wow mmg hangat..

ijatnuar87 on January 19, 2011 at 5:11 PM said...

uiks...masih panas lagi ek,hehehe....kiter pakat doa la supaya yang tertuduh ni sedar diri..

hasrul hassan on January 19, 2011 at 5:22 PM said...

Salam ..
sib baik tak guna shoutbox .. :) hehehehe kalau guna pun tak ambik pot sngat... sekadar hiasan semata.

http://hasrulhassan.blogspot.com

Ain Zulaikha on January 19, 2011 at 5:27 PM said...

kenapa ni? tak faham... isu penipuan?

MIMIE AIZA on January 19, 2011 at 6:22 PM said...

kalau tak ikhlas tak akan lama bertahan lagi2 dgn menipu.

Kassim Ahmad on January 19, 2011 at 7:43 PM said...

xpe bro.. gua tak marah pun.. tenkiu sebab buat entry nih eh :)

Nadhirah-chan on January 19, 2011 at 8:40 PM said...

lama dah tau pasal ni cuma ingatkan orang tak amek kesah . tup-tup jadi kes lak . memang geram bila org jenis pakai autoBW ni . yela keje kita je nak up traffic dia , dia senang duduk lenggang . tapi kalau dah mintak maap tu , alhamdulillah la . harap lepas ni takde dah org pakai auto ni .

NOOR FATIN on January 19, 2011 at 10:17 PM said...

mereka patut bela diri kalau mereka berjaya buktikan mereka tak bersalah. heee

mohfi on January 19, 2011 at 10:26 PM said...

BOIKOT,BOIKOT! Jangan bagi dia orang mintak maaf...sebagai balasan misti clearkan traffic dia org dng mendelete blog dia org n buat baru balik! aku letih walking n jogging kat blog org lain dia org senag2 jerk....BOIKOT! BOIKOT!

Admin on January 19, 2011 at 11:40 PM said...

Salam Blogger,
Biasa lah.. manusia.. kadang2 nafsu yang membuak-buak membuatkan mereka berblogwalking secara yang x sepatutnya,,,... Team Blogger Crew Pon menggunakan 10 orang admin untuk berblogwalking... Apa-apa pon.. mintak yg guna secara haram tuh.. guna lah pulak secara manual.. sbb.. secara manual lebih best dari auto...

Team Admin BloggerCrew
http://bloggercrew.in-malaysia.org

Anak Ulu Cheka on January 20, 2011 at 8:24 PM said...

salam

terima kasih kongsi maklumat

peace no war

Gayahspears on January 21, 2011 at 1:30 AM said...

wow.. masih hangat isu ni.. huhu.. boikot dorang!!! yeah..huhu

 

Designed by #