Thursday, January 20, 2011

HANGAT: halal ke haram?


SEREMBAN - Kilometer 243 Lebuh Raya Utara-Selatan menghala ke selatan berhampiran susur keluar Pedas dekat sini yang sentiasa sibuk semalam bagaikan 'pesta' apabila orang ramai berebut-rebut mengutip duit syiling yang bertaburan di lebuh raya itu.

'Pesta' itu berlaku apabila sebuah kenderaan Toyota Hilux yang membawa satu peti duit syiling berjumlah RM75,000 terlibat dalam kemalangan - SUMBER kosmos

Ulasan Dato CEO suratan kebetolan corp :

1.Kepelikan sungguh, ape kejadahnye bawak duit syiling sampai RM75 K

2.Tapi yang buat den raso panas hati tu, tindakan mereka2 yang menjadi tukang kutip duit tersebot

3.Apekah dalam diri mereka udah tidak kenal HALAL dan HARAM?

4.hape?Rezeki jangan ditolak? wut the fish!

5.Xde istilah rezeki dalam kes sedemikian, udah terang2 kita tahu owner duit beribu tu sape.

6.kegagalan memahami maksud sumber yang haram menjadi punce utama kenapa umat islam lani, kelam kelibut, Rase segalanya tak cukup, masalah2 besepah, adalah tanda ade something tak kene dengan sumber pendapatan kita.

7.Ingat, sumber/duit haram menyebabkan kehidupan tidak diredhai dan dibebani masalah. mungkin dalam perkara2 yang kita tak fikirkan, den bagi contoh :

contoh situasi:

u all beli kereta baru, tp tidak mengunakan sistem pinjaman islam. atas ape2 saje alasan la, if u all buat bende ni, cube perati, sure tak lame lepas

tu mesti kete u all tu ade masalah punye, power window la, hape la, itu la, ini la. u all mesti tak pernah terpikir kan pasal bende ni, sure orang akan salahkan

company kereta tu la, kilang punyer defect la, hape la, padahal, u all tak pernah cari mane silapnya dari u all punye part, sebok nak salahkan orang lain, haih

kesimpulan :

part2 dalam agama ni, jangan dipandang remeh,semuanya kene teliti, lagi2 part halal haram ni. mungkin duit yang mereka2 kutip tak smpi beribu, tp jgn tekezut la, tibe2 yang mengutip duit tu dirompak/disamun, or ape2 lagi la kan. den

bukan nak mendoakan, tp sebagai peringatan bersama:) sekian

43 comments:

najihah sahami on January 19, 2011 at 10:39 PM said...

ahaks!!setuju sangat tu naz...kutip la kamu kat dunia ni. at akhirat nanti tau la macam mana. eheee...

adrinaqamarina on January 19, 2011 at 10:40 PM said...

kte pon tepikir jugak, kalau orang tu halalkan, cam ne la?

nanti kalau guna, jadi darah daging untuk satu keturunan kte, hidup dengan duit tak berkat, even hanya singgit (contoh) tapi effect keberkatan tu lama kot.

kte nak hidup dengan keberkatan kan? memang laaa rezeki. tapi tapi tapi

MAKCEK bukan NENEK on January 19, 2011 at 10:40 PM said...

dorang ni mmg dah x tahu nak kata apa. mampu mngucap je .

alahai pakcek miskin sgtlah anda smpai nk kutip duit yg sah2 bukan hak hang .aku sebat jugak kang . hee

adrinaqamarina on January 19, 2011 at 10:41 PM said...

kte pon tepikir jugak, kalau orang tu halalkan, cam ne la?

nanti kalau guna, jadi darah daging untuk satu keturunan kte, hidup dengan duit tak berkat, even hanya singgit (contoh) tapi effect keberkatan tu lama kot.

kte nak hidup dengan keberkatan kan? memang laaa rezeki. tapi tapi tapi

mia.lia on January 19, 2011 at 10:46 PM said...

tu dia msyrakat kita ;]

pntang nmpk hrta

iqbalhakimi on January 19, 2011 at 10:46 PM said...

bahaya ..bila bab halal haram kena betul2 amek berat..jangan maen bedal jer..

BlueberrY CheesE on January 19, 2011 at 10:47 PM said...
This comment has been removed by the author.
iqbalhakimi on January 19, 2011 at 10:47 PM said...

bahaya ..bila bab halal haram kena betul2 amek berat..jangan maen bedal jer..

Mimie on January 19, 2011 at 10:48 PM said...

setelah membaca berita harian rini.dipahamkan dia bawak setong duit syiling kerana mangsa merupakan pengedar duit syiling untuk customer2 yang memerlukan duit syiling bagi peniagaan mereka.

zaMir on January 19, 2011 at 10:48 PM said...

betui kata hang....cmne la polis pun xleh nak handle org yg kutip duit tu...
pelik je kan??

Izamir Ridzwan on January 19, 2011 at 10:51 PM said...

bab halal haram jgn ambik ringan

cik-terompah on January 19, 2011 at 10:52 PM said...

x patut la g kutip.. ibarat kita jumpa duit singgit kat tepi jalan.. tapi kita kene ingt mungkin duit singgit tu kita ambik.. 1 day berkali ganda duit kita lesap.. kata pun x halal kan..

cik-terompah on January 19, 2011 at 10:52 PM said...

x patut la g kutip.. ibarat kita jumpa duit singgit kat tepi jalan.. tapi kita kene ingt mungkin duit singgit tu kita ambik.. 1 day berkali ganda duit kita lesap.. kata pun x halal kan..

Cik Shag on January 19, 2011 at 10:52 PM said...

Tulah. Kepelikan jugak. Sebab nyata yang kutip duit syiling tu orang Islam. Adoi~ Ada beberapa bloggers yg terlibat dgn kutip mengutip tu dgn bangga nya bagi tahu kat belog dorang dapat duit free. Nak tegur tu duit haram, rasa serba salah. uhuk.

black forest said...

Tahu takpa. Banyak blog buat entri pasal news tu hari ni.
Black forest pula tak berhenti garu kepala. Halal ke cara macam tu?
Lagi pelik, nak buat apa dengan syiling 75k tu? Nak beli kereta bayar cash ke? Mesti dia takut kena rompak, kan? :P

cik-terompah on January 19, 2011 at 10:53 PM said...

x patut la g kutip.. ibarat kita jumpa duit singgit kat tepi jalan.. tapi kita kene ingt mungkin duit singgit tu kita ambik.. 1 day berkali ganda duit kita lesap.. kata pun x halal kan..

mary ann ;) on January 19, 2011 at 10:54 PM said...

buat apa nak kutip duit tu..dah lah tak tahu dari mana datang duit tu..sukahati saja nak kutip..hishh

iwan_dextrous on January 19, 2011 at 10:54 PM said...

hihiih.mungkin terlalu excited

LehaMY on January 19, 2011 at 11:01 PM said...

setuju sngt tu . bukan apa . halal haram nie menjadi darah daging diri sendiri ~

y u y u Z u l a i k h a on January 19, 2011 at 11:04 PM said...

SEBAGAI AHLI PERBANKAN ISLAM. (MUAHAH.. POYO), BAGI YUYU, TINDAKAN DORANG TU HARAM! SEBAB, SYILING TU MERUPAKAN BUKAN HAK MEREKA.

SALAH CEO JUGA, SEBAB BERSANGKA BURUK DENGAN PEMAMDU LORI TU. HIKHIK

BlueberrY CheesE on January 19, 2011 at 11:06 PM said...

dorang sume ni dah dikaburi dengan duit..maka yang haram dihalalkan. apa nak jadi lah..

IEKAH MOKRI on January 19, 2011 at 11:14 PM said...

hurmmmm kejadian tu mmg memalukan....walaupun duit syiling tu dah bertabur tp dorg kan dah tau sape owner duit tu soooo watpe nak kuti p lg kan...erghhhh mmg memalukan sngt2 lah

yad'z on January 19, 2011 at 11:19 PM said...

entah... suke sangat wat keje cam ni... mase lori beras tebalik pon, dierang amek... haih... mase lori b*** tebalik, tau lak tak nak kutip binatang uh.. tau lak haram...

Faezah Hannah Al Baj on January 19, 2011 at 11:36 PM said...

positif..positif..tolong kumpulkan je kot..pastu bg balik kt Tuan dier..positif..positif..

bhahaha~

Miss Izah Mohamed on January 19, 2011 at 11:38 PM said...

mmg pon.. nampak sungguh pelik perangai mereka di atas.. tanpa segan silu. ape punya hati pon tak tau la.. buat malu je...

betullah org ckp.. demi duit sanggup buat apa saja!

biella93 on January 19, 2011 at 11:48 PM said...

kesian kt owner duet tuh . ishhh3 . senang2nye dorang kutip duet tuhh

Cikbelog on January 20, 2011 at 12:02 AM said...

sempat lagi nak mengutip tu. bukan ke sama macam mencuri kalau wat macam tu? hurmmmm

ciknabil-a on January 20, 2011 at 12:15 AM said...

ha'a. betul jgak. halal kew haram uit tue.. hmm.. -.-"

TheChekJah on January 20, 2011 at 1:19 AM said...

of cos la haram... mana boleh ambik tanpa kebenaran... mengambil kesempatan sungguh la..

iniialahaku on January 20, 2011 at 2:30 AM said...

my parents ajarkan..klu barang bukan hak milik jnganla amik..klu nk amik pon pgi cari brg sapa pnya..tpi yg kes kat ats ni dah mcam pncurian beramai dan kekantoian mereka je...apa tndakan pihak berkuasa????

h o n e y on January 20, 2011 at 4:02 AM said...

setuju. manusia semakin tamak dan mereka tidak menjadikan isu haram halal perkara utama. Dunia akhir zaman.

Miss Yaty on January 20, 2011 at 7:36 AM said...

dorang terlampau pikirkan duit smapi membahayakan diri kutip duit di tengah jalan...ish3..

AMMAR YASIR on January 20, 2011 at 8:09 AM said...

gila betul...kerana duit jadi macam orang bodoh

d_LA on January 20, 2011 at 9:39 AM said...

kes camni sgt2 memalukan..mmg x patut tol..seolah-olah bangga lak..malu tol

Qaseh dalia adelia on January 20, 2011 at 11:02 AM said...

seposen pun kalau hak org .. dah jadi haram kalau org tu tak halalkan.. n dah jadi darah daging kalau guna..uhuuuu ... seposen pun besar dosa nya.. dimata DIA

TunTeja on January 20, 2011 at 11:07 AM said...

bila manusia bertuankan duit..

Wan Gerrard on January 20, 2011 at 11:12 AM said...

setuju2..semua dh kaki duit sekarang ni..

HAZWAN17 on January 20, 2011 at 12:04 PM said...

ramai sangat sampai polis pun tak boleh handle..kalau kena langgar sia-sia je

She's retarded on January 20, 2011 at 12:19 PM said...

memalukan umat Islam. dahla mostly yang kutip duit tu orang melayu

h.i.e.D.a.a on January 20, 2011 at 12:47 PM said...

erk? cam tu skli. apelah yg diorg fikirkan. hmmm..

Lydia Miza(Aidyl Azim) on January 20, 2011 at 4:45 PM said...

haha..jom kutip sama2..pastu kita pulangkan semula.alamak..sampai terseksi abg baju maroon tu.

nelly on January 20, 2011 at 10:12 PM said...

nelly pun pikir gak .
halal ke haram . .

nadey on January 21, 2011 at 8:06 PM said...

memalukan bg aku!!!!!!!! seyes memalukan seb baik dlm paper tu aku xnmpk kelibat pmpn kalo x mmg kene maki aku!!!!!!!!

 

Designed by #