Wednesday, January 5, 2011

Bunuh pengkritik Raja Melayu, cadangan hina

motif entry : tanda sokongan terhadap kenyataan member kamceng den dr.Asri berkenaan keyataan akhbar beliau mengenai isu di bawah :


member den zaman ngaji pondok dulu. kan ustad kan?hehe

Bekas mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin berkata kepercayaan sesetengah pihak bahawa adalah haram untuk mengkritik atau mempunyai pendapat yang berbeza dengan Raja-Raja Melayu, seolah-olah menyamakan kedudukan mereka dengan para Nabi.
Sebaliknya, kata Dr Asri, Raja-Raja Melayu bukanlah Nabi yang maksum sehingga tidak boleh dikritik.
“Sedang para al-Khulafa al-Rasyidin iaitu Abu Bakar, Umar, Uthman dan Ali yang jauh lebih mulia daripada sultan-sultan pun dikritik dan dibantah oleh rakyat mereka.
Ini kerana, nyawa dalam Islam amat berharga dan haram ditumpahkan tanpa sebab yang sah. Cadangan ini bererti menggalakkan pemerintah membunuh orang tanpa sebab yang diizinkan oleh Allah dan Rasul.
nak bace lebey?sila KLIK SINI


ulasan dr.Nazirul :

sebagai seorang yang berfikiran kritikal, den lihat pejuang2 bangsa zaman ni udah tidaklagi releven dan byk bertindak/berkata mengunakan kepala paip kt dalam jamban cangkung.contoh terbaik adalah sepeti dalam isu yang sedang den ulas ni, ape ke jadah sampai nak cadangkan hukuman bunuh?? kok ye pon nak menjilat. toksah la sampai cmtu. gune la akai tu sket.haih

bile orang yang menghina Nabi, tak pulak den tengok dorang beria2 nak backup?suh orang2 yang hina Nabi tu dibunuh?stakat buat statement dlm paper yang bajet emsem camni : "kami mengutuk perbuatan mengutuk Nabi S.A.W"

Den brani cakap2 la, team2 menjilat ni, nak tunjuk hero jer, bajet cam diela penyelamat umat manusia. kalaula zaman ni takde la media massa, kirenyer ape yang dorg buat ni tak masuk paper or tv, kompem, dorg lagi suke lepak dalam rumah sambil sambil men PSP.poyo je lebey! fisshy

Udah2 la tu team2 jilat, takde ape yang boleh dibangga dengan bangsa.stakat kat malaysia ni jela. kang kat Akhirat nati, cube la mintak keistimewaan bangsa melayu yang u all nak nak sangat tu. kot2 la boleh masuk syurga tanpe hisab kot. kalau bangse melayu di iktiraf Allah la.

p/s : den lebih berbangga dengan AGAMA den dari BANGSA den

p/s : curik tulang baik punye utk ulas isu ni.hehe;p

16 comments:

MAKCEK bukan NENEK on January 5, 2011 at 3:13 PM said...

weyy .
wa caya sama lu .
kalao jadi pape kat lu .
gua sokong belakang je .heheh
*pehal gua lu lu nih*
"x de agama bangsa ternoda" ohoii .
Islam is the way of life .

Ujang9897 on January 5, 2011 at 3:25 PM said...

wei...rajin2 la ngula lepak2 kat blog...hahaha..SPAM di sini..

emieysandra on January 5, 2011 at 3:32 PM said...

no komen.
eh..terkomen lak, huhu

adrinaqamarina on January 5, 2011 at 3:33 PM said...

betol~ kte bangga dengan agama kte sendiri dari bangsa kte~

haih.

malu nak mengaku tu pakcik kte -.-'

Anisa Hang Tuah on January 5, 2011 at 3:34 PM said...

saya bangga dgn agama saya juga.

Peri PiA on January 5, 2011 at 3:35 PM said...

akhir zaman :(,alim ulama diperlekeh kan

correct me if im wrong

Encik MamaT on January 5, 2011 at 3:41 PM said...

haha... teringat aku masa budak cina yang buat lagu tu hina islam ngan melayu... hah.. bukan main lagi nak bunuh la apa la.. last2 budak tu dah habis belajar... sehat je promosi album dia... haha...

jom layan
jadikan khairul sebagai teladan

Sunah Mohammad on January 5, 2011 at 3:50 PM said...

wow! curik tulang ye~~ takpe2, tak potong gaji sebab ulas isu dengan baik...hehe

MAPPIAU on January 5, 2011 at 4:09 PM said...

erkk dr la plak macam2 la haih ko ni naz oiitt hahaha. errr isu yang dr.naz kupas ni amatlah bernas dan relevan sekali, sekian terima kasih

saye yang tersesat masuk sini :P

iniialahaku on January 5, 2011 at 5:07 PM said...

ni ada bau2 politik ckit ni..haha..isu ni aku xnk komen lebey2..ISA kan xpasal je aku..haha..wlaupun aku da bbrapa idea.tpi ngara ni bebas ke??hahaha...

zaMir on January 5, 2011 at 5:39 PM said...

orang kte nih...kalau ade je yg mnyntuh sensitiviti kaum..cepat sgt melatah...kalau pasal agame...kutuk sane kutuk sini je..tp tindakan??..hhmmmm....

*just pendapat..

najihah sahami on January 5, 2011 at 5:50 PM said...

caya sama lu naz!betul tu. apa la sangat bangsa berbanding agama...

Jejaka Terhangat on January 5, 2011 at 6:23 PM said...

ya..kasi pancung semua rakyat..baru puas ati..ahaks..

Fara Dee on January 5, 2011 at 8:48 PM said...

Setuju ;)

ijatnuar87 on January 6, 2011 at 2:55 AM said...

ahaks...ulasan dr naz tu mmg btol...pentingkn agama...bukan bangsa...hidup ISLAM hiduplah melayu,hidup melayu belom tentu hidup ISLAM

yad'z on January 6, 2011 at 4:05 PM said...

huuu... nothing to say... tapi gatal gak nak tingga; komen..ngeh3x...

 

Designed by #