Thursday, January 27, 2011

Akhbar Kebetolan : Perihal Toyota tarik balik 1.7 juta kenderaan

TOKYO - Pembuat kereta terkemuka, Toyota menarik balik hampir 1.7 unit kenderaannya di seluruh dunia, sekali gus memburukkan lagi reputasinya di pasaran Amerika Syarikat (AS) yang sebelum ini berdepan dengan masalah sama. Menurut Toyota, tiada kemalangan disyaki berlaku berkaitan penarikan terbaru itu. Namun, ia menerima 77 aduan di luar negara dengan 75 dari Amerika Utara dan lebih 140 aduan lagi di Jepun - Sumber rakan berita : ultraman KOSMOs


gambar 1 : ultraman kosmos dinamakan sebagai maskot baru akhbar kosmo


ulasan Dato CEO :


1) penarikan kereta2 buatan pembuat kereta2 agung di dunia akibat dari human dan kilang error bukanlah satu isu baru.so den langsung tak terkezut.


2) walaupon begitu, kepercayaan rakyat malaysia terhadap model2 kereta ini tidak berubah.


3) ape agaknya reaksi klu proton yang bermasalah? fuh, bukan main kondem! looser la, power window asik rosak la, enjin berbunyila, panel jatuh la, bukan main lagi.


4) nak buat guane kan. mentaliti rakyat malaysia kebanyakannya masih dikelas ketiga, masalah yang berlaku kat proton iswara ngn saga zaman dulu2 terbawa2 sampai sekarang. bencinya mendalam.


5) kenape ye kite tak pk, kenapa bukan semua kereta proton bermasalah, kenapa yang kite beli jer bermasalah? - tny balik, u ll beli pakai pinjaman cara islam ker tak?bawak kete p disco ke tak dll


6) dalam situasi di malaysia, dimane kerajaan meletakkan tax yang amat tinggi utk kereta luar, den raso kereta proton/perodua adelah pilihan terbaik. harga on murah, spek boleh tahan.selese la jugak. bukan beze mane pon dengan kereta import.

cth : persona m-line dekat2 same jer dengan vios j, so kenape nak bayar lebeh.hehe


7)buat per nak beli kete mahal2, kete ni liabiliti/bebanan, mahal mane u all beli, hargenyer tetap susut ugak nati. betol tak?


8) anologi mudah : selai baju kaler putih kosong, ade logo nike seciput kt pasar malam hargenye rm9,90, kat butik nike 89,90, u all nak beli yang mane? kalau den 9,90 pon da cukup, bukan beza mane pon.lainla kulit u all tu alergic barang2 murah.ngee:P


9) ke u all ade pandangan lain?

38 comments:

suffer8zine on January 27, 2011 at 9:00 AM said...

hekkk maskot kosmo

Terkini : Cara Mengesan Lelaki Itu Teruna Atau Tidak

sarah-najwan on January 27, 2011 at 9:08 AM said...

hehe..bg akak jika kita guna kuda canggih mane sekalipun..jika tau guna je..xle gak..yg penting kene tau "jaga" kuda tu dgn baik..

ni..tau isi air je kat kuda..lain2 serbis xtau..camne tuh...

kuda akak cap aye je..huk huk

The Sharkox on January 27, 2011 at 9:26 AM said...

sokong...

lepas ni mesti ada komen cakap proton cekik darah la, apa la....

haha..


mentaliti kelas ke tiga bawah

* MissYaniAbdullah * on January 27, 2011 at 9:57 AM said...

waaaaaaaaa beb ..

i ada kannn jer...............kancil...wakakakakaka

Cik Ila on January 27, 2011 at 10:00 AM said...

hahahhaa..best entri ni,ape boleh buat,mentaliti setiap org dh sebati mcm tu...hangin jek! konon low profile,tp dlm hati teringin nk up kn diri.hahaha

Ujang9897 on January 27, 2011 at 10:19 AM said...

persona best..hehe

kakchik@ella on January 27, 2011 at 10:22 AM said...

dulu2 penah pakai kancil, penah pakai iswara, penah pakai wira. la ni pakai Honda CRV.

Pada kakchik, pakai la apa saja, ikut kemampuan masing2. pastu jgn komplen. hihi ..

apezs shah on January 27, 2011 at 10:31 AM said...

salam saya setuju.. kondem bukan main lagi.. hermmm... kenapa xkondem yg ni pulak..

follow here..~

Adlan Solis on January 27, 2011 at 10:42 AM said...

ok..like maskot kosmo yang baru! hahaha

Afiq Bukhari on January 27, 2011 at 10:44 AM said...

i oll beli je yang murah dan berkualiti je :D

hawiz on January 27, 2011 at 10:44 AM said...

betol tu....

Biela Sapine on January 27, 2011 at 10:44 AM said...

Sokong lah barangan buatan Malaysia. Haha

FasiHaH SupiaN on January 27, 2011 at 11:14 AM said...

setiap tu ada kelebihan dan kekurangan...tak semestinya yang mahal tu sentiasa tak ade masalah kan...

nurul lalala on January 27, 2011 at 11:21 AM said...

paling sokong yg kenyataan last tu..bia la murah p0n janji selesa~brand xpenting..actually brg2 brand kat msia ni p0n bkn sume made in US or pe..sume made in china/thailand/indon..so, kualiti lebey kurang ngan yg murah..hehe

Hanis Azla on January 27, 2011 at 11:23 AM said...

mentaliti nak menghentam tu kuat lg kat org2 kita ni.. bilalah nak maju dari segi mentaliti ni kan..

touya on January 27, 2011 at 12:03 PM said...

Guna kereta tempatan jer

http://touyakaruma.com/blog/

Mr. Swift on January 27, 2011 at 12:29 PM said...

Quality vs quantiti? -_-'



Bacaan Tambahan! : I LOVE Pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis!!!

Izamir Ridzwan on January 27, 2011 at 12:30 PM said...

bro.. IR sokong sepenuhnya pendapat bro..

MAKCEK bukan NENEK on January 27, 2011 at 12:40 PM said...

apa lagi jom lah kita join contest anda dan kereta .
wahaha *tetiba .

syuwai on January 27, 2011 at 12:41 PM said...

berbelanjalah mengikut kemampuan anda..

jgn fikir barang tempatan tu x bgs, tgk cara penggunaan para pengguna gak tu o.0

Sunah Mohammad on January 27, 2011 at 12:45 PM said...

macam pensyarah global issue cite..dia bagi pilihan, kete merc kompresser e bape ntah dengan savvy buatan malaysia..dua2 free..mana ang nak pilih? sume pakat nak merc..dia lak, 'saya pilih savvy'..buatan malaysia ma...adess...

Ir si mechy eng da bersuara tentang keta..hehehe..

Amira Naddia on January 27, 2011 at 1:51 PM said...

aku suke no 5

d_LA on January 27, 2011 at 2:54 PM said...

PANDANGANKU KABUR...KETE MALAYSIA LA SENANG..SPAREPART MURAH, SNG NAK CARI..HEHE..KALO KETE PERODUA SERIUS MINYAK JIMAT

adrinaqamarina on January 27, 2011 at 7:16 PM said...

even nike tu sama logo tapi yang 89 tu ag cantik, apa salahnye? :P

ada jugak impian, time nak abes belajar nanti, nak beli keta satu bawak balik msia, cam diorang3 salu buat. haha.

NuSaNa NoSa 91 on January 27, 2011 at 8:57 PM said...

yesss~ beli brg yg murah sudahhh~ ^_^

bukan photographer on January 27, 2011 at 9:27 PM said...

den raso keto sorong pilihan terbaek..kok pancit tukar 1 tayar pon da ckup..haha

Kaki Bongkar on January 28, 2011 at 12:06 AM said...

pakailah honda. gerenti tak kena tarik kalo bayar.hehe

IMANSHAH on January 28, 2011 at 1:25 AM said...

den tak pakai kete toyota

Anonymous said...

beli ikut kemampuan la.. n kalu rase nak up je3 lebih duit xde pun serupe xpayah. kalu beli kete murah kete malaysie tapi bikin sane bikin sini tiru kereta luar serupe xpayah.. tu namenye hipokrit. cthnye inspira org tukar siap letak lambang lagi... nak jd lancer nye citer adiuhhh.. mentality org malaysia. org ade die pun nak ade gak betol...

sissyira on January 28, 2011 at 3:53 AM said...

salam

naik motor je..hahaha

rempit besh...

azrinrahim on January 28, 2011 at 5:33 AM said...

ala, baru idamkan kereta toyota..hoho thnkx for the information bro..lama tak komen blog bro..sowi bro, budy dengan asaiment dan paper work untuk program ..

mia on January 28, 2011 at 9:00 AM said...

suka ulasan ke lima tu dato..ehhehe..sangat hangat..ehkehkeee..

jangan asek salahkan org..cube tgk kot kite ade salah ke..ahak!

~♥ Mawar ♥~ on January 28, 2011 at 12:43 PM said...

ade jugak terselit atromen.. ngeh ngeh

Syafiq Rosli on January 28, 2011 at 1:06 PM said...

bgus bro..entri ni..supaya dapat mengubah pemikiran rakyat kita..

iniialahaku on January 28, 2011 at 7:45 PM said...

haha...nasib baik bapak aku bwak nissan..tak tersenarai langsung kat atas

yad'z on January 28, 2011 at 9:46 PM said...

kulit den alergik dengan barang mahal... sebab tuh baju den sume cop kedai2 cikai jek... hohoho...

Puan Besar Shag Yahaya on January 29, 2011 at 3:18 PM said...

Beli lah buatan Malaysia.

Bye ;)

MANZARINA on January 30, 2011 at 6:24 PM said...

betul tu wan... sokong 100%...

 

Designed by #