Friday, December 31, 2010

10 sebab doa terhijab : haa, jangan malas nak bace pulak

Lokasi Penggambaran : Perpustakaan Universitas Islam Jakarta
Masa : 11.20 ptg waktu Acheh
Cuaca : Panas dan Lembab Sepanjang hari

Ustaz nazirul muslim : Assalamualaikum, kenape enti nampak gelisah ni rebika?
rebika nur islam : Wsalam, eh, ustaz, takde ape2 pon ustaz. saye okey ja.

Ustaz nazirul muslim : enti toksah la bohong ana, ceritakan jela, mane tau ana bloheh tolong:)
rebika nur islam : saya malu la dengan ustaz.

Ustaz nazirul muslim : Sejak bile pulak enti jadi pemalu ni?toksah nak malu2, bukannye enti nak buat bende tak elok, sekadar bekongsi masalah kan:)
rebika nur islam : hurm, cmni ustaz, saye ade satu hajat, tiap2 malam saye berdoa pada Allah, tp ntah kenape doa saye tak makbul, Allah tak sygkan saye ker ustaz?

Ustaz nazirul muslim : eih, enti ni, jangan cakap cmtu, meh saye kongsikan satu cerita yang masyur, cmni citenye ( pandang atas, bygkan......)

pada zaman dahulu, beberapa orang pemuda datang berjumpa dengan seorang wali Allah yang bernama Ibrahim Adham. bertanye soalan yang macam rebika tanye.soalannye begini,

“Wahai Ibrahim Adham, kami telah berdoa kepada Allah, tetapi tidak diperkenankanNya lagi. Beritahulah kami apakah sebabnya?” Ibrahim Adham menjawab, terhijabnya doa disebabkan
10 perkara..”

1) Kamu mengenali Allah tetapi tidak menunaikan hakNya (perintahNya).

2) Kamu membaca al-Quran tetapi tidak beramal dengannya.

3) Kamu mendakwa iblis itu musuh kamu tetapi kamu menurut hasutannya.

4) Kamu mendakwa mencintai Rasulullah tetapi kamu meninggalkan amalan dan sunnahnya.

5) Kamu mendakwa mencintai syurga tetapi kamu tidak beramal untuk mendapatkannya.

6) Kamu mendakwa membenci neraka tetapi kamu tidak meninggalkan perbuatan dosa.

7) Kamu mendakwa mati itu benar tetapi kamu tidak bersedia untuk menghadapinya.

8) Kamu sibuk menceritakan keaiban orang lain tetapi kamu lupa keaiban diri sendiri.

9) Kamu makan rezeki Allah tapi kamu tidak mensyukurinya.

10) Kamu mengebumikan jenazah saudaramu tetapi kamu lupa mengambil ikhtibar daripadanya.


ustaz nazirul muslim : jadi rebika, enti da tau agak2 kenape doa enti masih belom diperkenankan?
rebika nur islam : aah ustaz, saye da nmpk, time kasih ustaz :) ustaz mmg baik ati. time kasih.

ustaz nazirul muslim : ade lagi sbab2nya, tp ana tak bisa mengutarakannya sekarang kerna ana ade jemputan utk smpikan kuliah di masjid universitas:) assalamualaikum
rebika nur islam : o0o, bek2 yer ustaz:) wsalam


p/s : taktau nak kredit kat sape, xpe kan cik ju-on??xkan plagiat entry tazkirah pon nak marah??:P

Thursday, December 30, 2010

Wajib tonton : ='(

"tibe2 aku tefikir, klu aku tibe2 behenti berblog, ade ke orang yang ingat kat aku??ke orang tak amek kesah pon.haih agaknye klu aku tibe2 tak blogwalking utk satu minggu, sape jela yang akan terus datang melawat aku setiap hari dalam tempoh satu minggu tu.mungkin ade la sorang dua.hee"

kenape tibe-tibe :

start next year,den akan start betugas kt seremban, sbg mechanical engineer. den pasti,kerje tu bukan kerje yang membolehkan den berblog seaktif skang ni. mungkin den da tak dpt blogwalk, bace entry, komen2 entry macam yang den buat skang ni. hurm, update entry pon tak tau bape kali seminggu, mungkin 2-3, ntah2 1 jer. mungkin seminggu petame dan kedua boleh la lagi, tp bile da stat busy, takde da la mase utk blog2 ni=(

den sgt sygkan dunia blog ni, jalinan kasih syg, persahabatan antare blogger2 mmg den takkan jumpe lagi kat mane2. kite tak pernah bersua muke, tp, keakraban, macam da bekawan sejak dari dlm perot lagi.hehe time kasih u all sebab bagi rase dan pengalaman ni kat den.

time kasih sgt3 kt sume yang bagi sokongan kt suratan kebetolan sepanjang 5 bulan kemunculan blog ni, dari 0 follower sampi 2230 hari ni, dari entry yang just ade 1/2 komen awal2 dulu da sampai 60-90 komen hari ni, dari takde entry dialog sampi munculnye upon ipon, the series. time kasih! love u all.

harapan, pade yang meminati blog ni, den harap u all akan listkan blog ni kat blog list uall, agar u all tak terlepas update2 terkini dari den nati:) thanks alot!


p/s : den kerisauan kerje as an engineer boleh menguburkan blog ni, sbb itu yang den rase jadi kat zack zukhairi,kenape die ilang selame ni. sbb die jugak engineer.haih

p/s : klu u all ade kenal engineer yang aktif berblog, bgtau den.hehe mungkin die boleh jadi inspirasi bg den.


ade sape2 nak jadi penulis bersame blog ni??serius3.

upon ipon the series : bape entry sehari??

motif entry : menjawab persoalan ramai blogger2 yang tanye, kene post bape entry sehari
jawapan : ikot suka hati u all la babe.

ulasan : bab berblog ni toksah nak tiru org.jgn men ikot2. even otai2 pon mempunyai kadar pengeposan entry yang berbeza

jom ikuti drama terbitan seratan kebetolan production ni sat

di pagi ahad yang hening. si ipon botak kelihatan sedang mengaru2 kepalanye sambil mendengus keresahan.

abg : apekebende yang ipon dok pk tu, da macam berok da abg tgk.hahaha
ipon : abg ni, mulut tu cube baik2 sikit, cmner ustazah nak suke kat abg!

abg : yela, intan payung, kenape dik?ade masalah?boleh abg tolong?haa,amacam??baik kan??hehe
ipon : malas tau nak layan abg ni. niha, ipon tgk pk nak buat entry ke 108 utk blog ipon hari ni.

abg : 108!! giler ke hape entry sampai beratus sehari. huh
ipon : abes, ben ashaari post sampai 67 entry sehari tu boleh.

abg : tu ben ashaari, kenape tak tgk hanis zalikha??ade smpi 200 entry sehari??takkan??
ipon : abes?nak kene buat berapa sehari bang??

abg :

ikot niat ipon la, motif berblog dan mcm2 lagi. contoh mudah abg, abg tak nak post lebih dari 2 entry sehari. sebab, setiap entry tu bernilai, so abg nak semua org yg masuk blog abg bace entry tu, blogger2 ni jarang da bace entry2 yang kat page blakang, dorg tgk pade depan jer. betol tak??berbaloi ke buat entry penat,pastu yang bace baru takat 30 org, pastu bising2 cakap orang tak komen entry yang di buat penat2.

ben ashaari kes lain, sekali die post mmg da beratus2 org bace, sbb tu die tak kesah nak post smpi 50juta kali pon. sebab setiap post die akan dibace beratus2 orang. kite??ade smpi cmtu??tak kot.

ipon : o0o0o betol jugakkan, nati klu post byk2 org da tak nak tgk da post yang lepas2, padahal baru sejam lepas punye entry. hehe

abg : sebab tula dlm berblog kite tak leh nak ikot2 org, setiap org berblog dgn niat berbeza. jadi diri ipon, toksah nak tiru2 org,buat pe, nati kite hilang identiti.hehe

ipon : cewah abg, becakap nak cm ahli politkos jer.hihih
abg : mestila, ckp mesti dgn gaye matang. barula ustzah lica nak.hahaha

ipon : tak abes2, abg, jom kite p jalan2, bosan la asyik ngadap blog jer.hehe
abg : jom3!


kesimpulan : simpulkan la sendiri:) ape pon, jadi diri anda, dont be others.hehe

p/s : tahniah team malaysia! we love u, err, klu aku cakap khairul fahmi tu gay aku agak2 ape jadi??hahaha



Wednesday, December 29, 2010

Final Piala AFF Suzuki 2010 : edisi bergambar

cerita 1 : 300 penyokong ke Indonesia

TIADA apa yang nak ditakutkan. Ini acara sukan, bukan medan peperangan.” Itu tegas para penyokong Malaysia meski- pun ada keraguan berhubung tahap keselamatan pada perlawanan akhir kedua Kejo- hanan Bola Sepak Piala Suzuki AFF 2010 yang akan berlangsung di Stadium Utama Gelora Bung Karno (GBK), Jakarta malam ini.

Sekumpulan 300 penyokong skuad kebangsaan tetap mahu bersama skuad negara apabila menentang Indonesia pada perlawanan akhir kedua itu malam ini.- sumber kosmo!

2. Cerita 2 : julia perez = leser dari coli

Julia Perez, selebriti sensasi Indonesia yang kerap mengegarkan Indonesia dengan tsunami & gempa bumi aksi daring & seksinya bercadang untuk memakai pakaian dalam yang dilengkapi oleh laser, semata-mata untuk mengalih perhatian pemain Malaysia - Sumber berita

ape ade hal, kite ade :


cerita 3 : Isu leser

player akan bermain ngn spek mate hitam. ape ade hal


p/s : semua gambar dicilok tanpe izin dari blog bolasepak teulung negara : ---->SOKERNET.blogspot.com<----

entry tak puas hati : balakku kaki pukul 2

hari ni den nak cerita pasal satu kes yang paling den tak suke. den dapat idea ni lepas melawat blog kawan2 yang bagi tips bile putus cinta. tp den bukan nak bagi tambahan bagi tips tu. ni nak cite pasal bende lain. isu yang sering kali mencengkam jiwa.


u all ingat kisah balakku kaki pukul lakonan julianas evans dan nazirul kamil??
nak di jadikan cite dorg clash akhirnyer sebab desakkan dari den. tetapi sepurnama selepas itu..kesahnya bermula begini...(sume pandang atas, bayangkan2)


for the rest of mylife, im loving u(ringtone hempon nokia 3301 den bunyi)
gambar caller yang terpampang di skrin hempon den


lah, pehal minah ni calling2 wa malam ni pulak, nak gode aku la tu.hehe (getus den dalam hati)

naz : halooo00o babe. wats up??
jue : naz, i got some news for u naz, tp sure u mara i nati

naz : haa, ape die??u da mengandung ker??hihi
jue : nope la, u ni, main2 pulak. klu i mengandung i tak cari u la.

naz : alala, okeyh2, jom kite borak serius, ini serius, mesti bantu die(tiru wonderpet)
jue : tgkkkkk, u tak pernah serius la.benci la cakap ngan u

naz : hahaha, okey2, straigh to the point, nati reader blog i menyampah. hehe
jue : okey2. hmmmm (tarik nafas panjang) i da kapel balik dengan sumsum bunkface.

naz : WTH!! dengan kaki pukul bangsat tu??u ni da giler ke ju??
jue : tgk i da agak u mara (sambil teresak2)

naz : mmg pon, u ni letak otak kt kuku kaki ker babe??u takleh bepk ea??i panas ni. huh
jue : i tau, tp die da janji, die takkan macam dulu lagi naz

naz : bla bla bla, percaye sgtla jantan cmtu.
jue : naz, please, stop panggil die cmtu.

naz : o0o, lepas clash bukan main u kutuk die, u yang lebeh2 panggil die jantan tak gune la, itu la ini la, skang i panggil u nak mara pulak?
jue : but naz..

naz : takde2, i tgh bengang ni, naseb bek hempon mahal, klu tak i da baling da.huh da2 jue, i tgh tensen ni. call me back later, lagi sejam u call tau, i takde kedit. bye

ulasan :

honestly, den mmg sgt anti dengan mereka2, lagi2 gurl, yang da break, pastu kapel blk ngan bf lame dorg. alasan yang pompuan slalu bagi?? semua orang deserved 2nd chance .orry la beb, den sgt tidak setuju! bagi orang yang berpikiran waras, BUKAN semua deserved 2nd chance.
BUKAN SEMUA.

kes suami isteri lain, mmg layak diberi peluang kedua, tp klu stakat kapel2 ni, takde la. gurl terutamanya, cubela, sewaktu membuat keputusan, gunekan sebaik2nya akal, jgn biarkan perasaan yang kononnye dipanggil sayang yang tolong buat keputusan. jgn mudah terpedaya dengan tipu helah lelaki. mase gaduh sampi clash, mane ilang syg yang u all bangge2 kan tu??
buang kelaut??

pesanan penaja :


Tuesday, December 28, 2010

suratan kebetolan fan page

KUALA LUMPUR, Dato nazirulhazwan, CEO blog suratan kebetolan telah merasmikan fan page bagi blog ini tepat jam 8.30 pagi tadi.
"saya berharap kemenangan semalam menjadi titik tolak kebangkitan pembangunan bola sepak negara yang sekian lama tengelam dalam arus pemodenan" ulas dato nazirul bila ditanya mengenai harapan beliau terhadap fan page ini. <---tak menjawab soalan.

motif kewujudan : memudahkan komunikasi dengan peminat2 setia <--bajet ade.haha t
arikh kewujudan : baru sat tadi. baru blaja.
harapan : byk2 la like yer:) hehe

majulah SURATAN KEBETOLAN utk negara

500 BLOG MENCARI HARTA KARUN : SOALAN ( 2)


soklan 1 :

renjerkabloi / http://nohfee.blogspot.com = anis.farhana

soklan 2 :
dengan tidak kompiden den menjawab = 7(tujuh)

ulasan :

soklan untuk hari kedua pula mengandungi unsur kemahiran berfikir secara kritis sebagaimana exam PTS darjah tiga dulu2 tu, yang kalau lepas dpat terus langkah masuk darjah 5. hehe otak den yang bekarat ni pon tibe2 terpaksa diaktifkan semula untuk memahamkan soklan.lagi2 ayat no 2 tu. hehe nice and kredit tu ben, tak de sape bajet soklan camni kuar, tak spot kot. membuat blogger terpakse menggunakan minda jugak disebalik menggunakan kecekapan mata semata2.

soklan kedua ni agak sukar, mule2 ingat senang jer, sekali payah wo0o,menguji kesabaran dan juga keyakinan utk meneka.haha mau taknnye, nak mencari handmade wallet dalam setiap entry yang ade.dengan internet yang bukan taraf unifi mmg sukar. tapi ape ade hal,soklan no 2 ni mengajar erti kesabaran dan kesteadyan.

120 patah (kiraan microsoft word)

Monday, December 27, 2010

upon ipon the series : berger oh berger!

kondo mewah
1.30 petang waktu ho chi min

selamat malam..tidurlah sayangku (ringtone hempon iphone 3310 den bunyik)

naz : halooo, naz speaking here.
yob : oit farid( brader ni mmg panggil wa farid, sbb muke iras2 farid kamil) ni abg yob ni, yob beger.
naz : yer bro, den tau, pehalnye??nmane ade den order berger mlm2 ni bro.
yob : hahaha, wes, abg dgr ko da jado blogger skang, ewah2, hari tu jadi model, ni jadik blogger plak??
naz : biase la bro, carik makan, hehe nape?
yob : ko tlg pomotkan berger abg kat blog ko yer farid, nati abg blanjer. cm biase,lendirr baik punyer.
naz : orite, double spesial cheese atas bawah k!haha
yob : no hal, jgn lupe pomot!bye. tut tut tut

utk memenuhi harapan abg yob, den dengan hati yang terpaksa mendedikasikan entry spesial khas utk die. sebab tengah blur2 baru bangun, takde idea nak mengolah ayat, den gune gune cite upon ipon la.senang sket.hehe

*********************************

di satu malam yang hening. disaat rembulan bla bla bla bla..(sila buat ayat sendiri:P)
deng deng deng den deng deng(bunyi motor kriss ninja den)

abg : uponnnn!!!!!!ooo0o upo0on!!(menjerit dari luar rumah lepas balik dari masjid)

tap tap tap, kedengaran bunyi hentakan tapak kaki si upon belari deras ke muka pintu

upon : iyerr!!, nape abang tepekik2 ni??nak ajak upon kuar ea??
abg : aah, jom3, abg nak blanjer upon makan.tempak baekk punyer
upon : yeaa2!abg baik yeaa!! (melompat keriangan)
abg : da2, cepat2,nati tutup pulak kedai.

preeenngg!preenng!!preeng!(bunyi kriss ninja meluncur dijalan raye)

kodai yob berger
9.34 mlm waktu stadium gelora bung karno)

upon ; kedai ape ni bang, tak best pon, ingatan abg nak blanje mcD ke Kay ep see ker.huh
abg : eeh, mengade pulak, ni lagi best dari mcd upon tu.
upon : boleh cayer ker??
abg : upon tgk la, jangan meleleh air mate nati da la,hehe sat, abg nak pi order sat na.

abg : bro yob!beger ayam double spesial cheese satu! kasi LENDIR bro
brader yob : eh farid, bawak adek hari ni??comel adek ko.
abg : bawak adek la bro, member sume cuti la pulak, den lagi comel bro. hahaha
brader yob : comel kat celah mane nyer ko ni??hahaha,berger lendir ea??
abg : lendir2, bg kaw2 punye, bia budak ni tenganga!hahaha(sambil mengusap2 kepala upon yang gondol)

selang 10 minit

brader yob: nah bro. siap!bon apetite.
abg : amboi, mengada2 nok kecek perancis.haha
brader yob : skali skala fard, kite kene la global sket.hehe. jempot makan.

upon : uuwaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!! terbaik o0o0o berger abg ni
abg : haaaa, baru luas tenganga mulut upon, cmner??stylo tak beger ni??

upon : sytlo3! fuyyo, upon suke!betol la abg, mcD pon kalah o0o0
abg : baru upon tau, haha

upon : amek gambar bang amek gambar.buat kenangan.boleh tunjuk2 kat ipon nati (xcited)
abg : kite amek gmbr berger jela ea, gmbr upon toksah la, buat semak jer.hahaha

upon : yela, amek gmbr berger je la(dengan nada keciwa)
abg : toksah nak buat muke buruk, makan3, hehe

**************************

ulasan :jalan cerita agak buruk hari ni, sbb otak still blurr. tp itu tak penting, yang penting u all tgk gmbar berger yang di maksudkan.hehe :





haaaaaaaaaaa, amacam?mengancam tak??hehe. ade rase air luir meleleh tak??hehe:P

p/s : kedai ni mmg betol2 wujud. bukan rekaan semata2.
lokasi : bukit angkasa ( dekat2 pantai dalam, ngn angkasapuri KL)

500 blog mencari harta karun




soalan 1

10 . Warkah seorang lelaki (Mari kenal blogger baru)

100. 4a chroniclez (Saya blogger penang)

200. silent thinker(Chantekknye jadual kelas aku)

300. LOV3 I$ lo+ of h@pp!n3ss (500blog)

500. i'M CALLING YOU (500blog)

soalan 2.

pendapat mengenai blog www.sisiberbeza.com

dari pemerhatian yang steady dan macho, saudara ROY, owner rasmi blog tersebot lebih gemar mengenakan tema simple pada blog beliau, dapat di lihat dari susun atur widget di sidebar dan juga header yang simple dan kemas.

harus diingat, kemas sahaja belom cukup bagus untuk menarik pembaca. cadangan den kepada pihak berwajib blog berkenaan, blog sisiberbeza harus di ceriakan. pengunaan warna putih secara total membuat blog kelihatan kusam dan kurang bermaya. penambahan warna selain warna putih amat digalakkan.

header, header ni kite boleh dikate sebagai perkara terpenting utk memberi first impression yang baik kepada pengunjung. bagi den, header yang digunakan agak kurang ummph! boleh dibaikpulih utk menarik perhatian pembace:)

dari aspek yang lain. terdapat widget2 di bahagian sidebar yang seakan tidak penting boleh dibuang sebagai contoh widget 4sisi yang terletak di bahagia bwah sekali. widget yang berada dikedudukan paling atas juga boleh di alihkan.

dari segi entry, den tak rase ade masalah, bagi den entry terpulang kepada taste individu.

p/s : sebarang kritikan adalah bagi tujuan penambah baikkan, bukan utk menghemtam membabi buta.


nak join??jom kite join ramai2 : ben ashaari, 500 blog cari harta!!

Sunday, December 26, 2010

notis tak on9 = laptop bengong

motif 1: hebahan kepada semua pengunjung mengenai masalah yg den hadapi serta mengelakkan salah faham.kut ade yg kate den pilih kasih dan sombong.huu

soal : ape kesnye ni naz?awat diam ja?
jawab : laptop still problem la babe.dugaan2.haih tp den kadang still blogwalk gune hempon 3310 den ni,still bace entry2 uall,just tak dpt tinggalkan komen.huu

Soal :yeker?tp name ang ade je tinggal jejak kt certain2 blog?pilih kasih ea?
Jawab: nope.bukan plh kasih,den syg sume mbr blogger.tp ade certain blog yg shoubox die tak dpt den tinggalkan jejak.
contohnye,utk yg pakai shoutmix, bile tmpt tulis2 mesej tu kt bhgian bwh mmg xdpt tulis msg.utk blog y Cbox insyaAllah den bleh tinggal jejak.

Saturday, December 25, 2010

upon ipon the series : hentikan kelucahan ini!

di satu pagi yang hening, sedang sang mentari mula memancarkan sinarnya, bla bla bla..

keletang keletung keletang keletung
(bunyi kerje2 kayu dijalankan)

ipon : abg!! abg buat ape tu??tampal banner lagi yer??
abg : Aah la ipon. macam biase la. hehe

ipon : hari ni banner ape pulak abg??
abg : haaaaaa, hari ni abg nak tampal muke ipon kt dinding.hehe

ipon : iyerker?? kenape pulak??
abg : sebab abg sayang ipon la.hehe

ipon : waaaaaaaaaaaaaaaaa, yea2, abg syg ipon.hehe ( melompat2 keriangan)
abg : abg tipu jer, tak sayang pon!! hahahah(gelak jahat)

ipon : lah, macam tu pulak??sedih3 ='(
abg : alalala, hehe, cepat tlg abg amik banner tu, klu tak amek abg tak syg.hehe

dengan pantas ipon mengambil banner yang berada di atas meja.

keletang keletung keletang.

ipon : abg??bia betol abg nak tmpl gambar ni??
abg : iyer la, abes tu??
ipon : nah, cube abg tengok?abg nak buat ape gambar ni??

abg : wes2, simpan2, aduhai, malula abg, ni maklumat sulit ni
ipon : o0o0o, abg da ade anak luar nikah yer??bagi tau opah!!

abg : dush3, nak penumbuk, abg buat keje part time la jual legging ni.hahaha da2, p amek yang satu lagi tu.
ipon : bek bos!!

ipon : nah bos!
abg : haaaaa, yang ni la yang betol


ipon : ish3, terok3. kenape org2 besau suke pakai baju saiz ipon ea abg??
abg : alaa ipon, dorg ni kan bukannye org kaye, mane ade duit. sebab tula dorg kene beli baju kecik2. jadi ipon kene la byk besedekah, bagi dorg duit, moge2 ngan duit ipon tu dorg boleh beli baju2 yang besar

ipon : o0o0o, kalau camtu, jom teman ipon abg, kite g sedekah!
abg : bagus adek abg, jom3:)


p/s : biasela, hari jumaat, kene la bagi entry dakwah jugak sket, tak dpt bagi hari2 seminggu skali pon okeyh da, yang penting istiqomah:)

p/s: maaf pade yang terase ati, den buat ni sebab sygkan korg.peace!!

Friday, December 24, 2010

200 blog mencari harta karun


biapon segmen ni kononnye paling sukar, den totap cube nak bermain. seronok o0o men bende ni, klh menang blakang citer la kan.

1. name pemilik blog tersebot : misz nana

2. nama : cikguiqlima
entry terakhir : 200 blog

3. mizz farah

4.bisnes ikan keli berempah : http://matkeli1000.blogspot.com/

5. dalam 15-17 kot

pendapat :
pertamenye, jutaan tahniah kepada ben kerana berjaya mengendalikan satu segmen yang den raso cukup sukar utk dikendalikan. bukan mudah nak mengumpulkan 200 dlm mase tak smpai sehari.

keduanya, bagi den segmen mencari harta karun ciptaan ben ashaari ni mmg stylo. kreatip, kerano melibatkan dan memerlukan jumlah blogger yang agak besar utk merealisasikan segmen nih. dari segmen ni we all dapat berkenal-kenal dgn blogger2 yang we all x pernah kenal. dengan kata lain dapat we memperkenalkan blog picisan kita kat blogger lain jugak melalui teknik blogwalking beramai2.

mungkin ado kate sape yang join segmen ni sengal, yola, nampak cm buang maso,takde kje lain ke,namun if we all tgk dari sudut yang berbeza we all dapat lihat blogger2 yang betol mempunyai semangat dan keazaman yang tinggi utk berjaya.

da lebih 100 pp, tak dapat nak berfikir dgn normal da ni.haha. thank ben


menghargai mereka yang menghargai

motif entry : memberi penghargaan kepada mereka yang menghargai:)

mood : macam biasa, mengada2 teharu, air mata bermain di pinggiran mata. tunggu saat nak jatuh

ucapan :Salam dan selamat hari2. minggu ini, terdapat dua blogger yang membuat entry khas(penghargaan) kepada suratan kebetolan. saya selaku CEO suratan kebetolan mengucapkan jutaan terima kasih pada u all berdua atas penghargaan yang diberikan. saya tidak mampu membendung rasa teharu ketika membaca entry yang ditulis yang saya percaya lahir dari hati yang tulus ikhlas.

sekalung penghargaan juga kepada pembaca2 yang lain kerana terus menyokong blog suratan kebetolan. saya akan terus cuba memberi yang terbaik untuk anda. terima kasih
(ucapan ala-ala dpt award kat arena all-star genting highland)


nak bace? nah gambar, nak bace klik kat link bwh gmbr.hehe


p/s : ni bukan entry nak bajet2 emsem konon2 ade peminat ( klu da tak emsem toksah nak bajet2 kan??hehe)

Thursday, December 23, 2010

segmen jom berkenalan : versi ubahsuai;p

satu pagi, tengah syok2 den berjalan kaki sorang2 kat jalan masjid india, tibe2 ade due aweks datang dekat2, usha2 baik punye. den usha la balik, kenape la pulak minah ni.haih. tibe2 :

gades 1 : eh??encik nazirulhazwan yer??blogger yang tak feymes tukan??haha.
naz : aah, saye la lelaki kacak tu. kenape?? cik berdua ni sape??

gades 1 : saye cik tom, dan yang ni diana.
naz : o0wh, apekah hajatnye cik berdua menahan hamba??pasal blog jugak.

gades 1 : ktorg nak bekenalan dengan encik, sudikan encik menjawab beberapa soalan??
naz : sudi jer, jomla, kite lepak2 restoran depan tu sat. takkan nak borak2 smbil berdiri pulak. den belanjo!!


*********************************

soalan 1 : status
cik tom : Apakah status anda?
naz : mmg kene tanye skema2 ea??haha status? jawapan kover saham mestila single, uhauauha
tak kaver punyer, da ade bini sorang da:)
diana : laaa, yeker??melepas la kite cmni cik tom.haih

iklan jap..

gambaran restoran tempat den blanjo ciktom ngn diana makan.
p/s : tokey retoren yg suh masukkan dlm entry.

sambung..

soalan 2 : tentang diri
diana : boleh tak encek naz cite sket pasal diri encik?
naz : boleh, ape salahnya, saya seorang lelaki normal, saya tidak gay dan saya ok. berusia 23 tahun, kacak dan bergaya, saya juga tidak merokok. peramah, baik hati, tak panas baran, tak kedekot, sume2 yang baikla.
cik tom : pehal jawapan ko skema dow??
naz : ang tanye skema2 boleh pulak.hehe;p

soalan 3 : tentang blog
cik tom : Ceritakan tentang blOg anda..
naz : blog ni bername suratan kebetolan berusia 5 bulan. kaler itam dan merah. blog ni biase2 aje, takde yang special
pon:)
cik tom : o0o0o.
naz : eeeeeee

ciktom dan diana : naz2, sat ea, tompang iklan sat..

gambar : banner rasmi segmen jom berkenalan.
pesanan : ayuh kita meramaikannya!
owner : cikgu akim ( penyanyi lagu bengang, graduate akedemi fantasia 8)
KLIK NAME CIKGU AKIM TU

sambung...

soalan 4 : dunia blog
diana : Apa pandangan anda tentang dunia blOg?
naz : dunia yang pelik dan menarik. dunia yang mane orang boleh bersahabat dan bekawan rapat tanpe pernah betemu.
dunia yang we all boleh dapat info2 menarik yang kadang takde dlm paper/majalah2;p
nak tau lebih lanjut, jempot masuk ke dunia blog tanpe sempadan.
cik tom : betol3

soalan 5 : nasihat
cik tom : Nasihat anda kpd rakan2 yg baru nk buat blOg?
naz : nasihat?sila la buat blog, dapatkan guide dari orang lame dunia blog, jangan sombong, jangan pula kejar popularity, berblogla dengan seikhlasnya, hasilkan entry yang terbaik, popularity akan datang seiring:) u all jugak kene tabah dan besemanagat waja, takde semangat u all boleh lingkop. buat blog tak semudah nak sign up fesbuk, stakat buat status 3-4 patah perkataan, boleh la.haha
diana : o0oo0o0o
naz : zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

soalan 6 : keunikan blog
diana : Nyatakan keunikan yg trdapat pd blOg anda?
naz : blog paling byk smiley.haha

soalan 7 : harapan dan impian
cik tom : Sampai bilakan anda akn menulis blOg dan impian anda dlm dunia blOg?
naz : selagi otak den mampu mencurahkan idea, dan impian? utk blog den dikenali dan diingati kerana kualiti blog den.hehe boleh tak??:P

tag : nati sempat den buat.hehe;p

1. Syatoza
2. Anak Laksamana Melaka
3. Mak, Si darah putih
4. Irine Nadia

SAYALAH BLOGGER ITU !


1. areteacar : http://banyaktehkereta.blogspot.com/

2. kaled didi : http://lampoh09.blogspot.com/

3. mamaEma : http://mamaemacyg.blogspot.com/

4. penjejak mimpi : http://penjejak-mimpi.blogspot.com/

5.Aku mula jatuh hati kepadamu : http://cik-senah.blogspot.com/2010/12/aku-mula-jatuh-hati-kepadamu.html

keputusan PMR 2010 : 30,863 dapat semua A

KUALA LIPIS : Saudara Wan Muhammad Najiy adek kepada blogger tak hemsem, NazirulHazwan. CEO suratan kebetolan gagal dalam usaha beliau utk menyaingi rekod 8A abangnya apabila terkandas di saingan Bahasa Inggeris apabila beliau sekadar memperolehi gred B.

"nak buat cane lagi, kt rumah borak2 ngn abg gune bahasa arab, tu yang tak lepas BI tu" jawab najiy bile ditanye mengenai kegagalan beliau

"7A??den ingat dapat 1A 7B, naseb bek dapat 7A.hahaha" ulas NazirulHazwan bila diminta mengulas mengenai pencapaian adeknye.

sekian berita - Suratan Harian Kebetolan

***************************************


PUTRAJAYA: Seramai 30,863 daripada 439,456 calon Penilaian Menengah Rendah (PMR) tahun ini mendapat pangkat A dalam semua mata pelajaran, meningkat 0.65 peratus atau 2,675 calon berbanding lalu - Berita Hairan

***************************************


Wednesday, December 22, 2010

tula, cakap besar lagi ( lawak tak berapa nak lawak)

pagi2 je time masuk opis hari ni, bos den mengajukan soalan panas :

bos : wes naz, blog bile nak update, balik2 segmen ben ashaari jer.
naz : haa??bos, lu pon layan wa punyer blog ea??hahaha
bos : layan la, pegi buat entry baru ni hari, kerja kasi tangguh dulu.
naz : betol ke bos??orite skang jugak saye taip!

************************

den ade seorg kawan yang merupakan sejenis manusia yang suke cakap besau.haih name beliau ialah jack ashaari.
kami telah berkawan sejak dari dalam perut ibu masing2. beliau merupakan rakan yang baik, part2 pinjam duit memang takde masalah, beliau da boleh diibarakatkan maybank den.

Disatu ketika,jack telah matang dan cukup haul utk mendirikan rumah tetangga. Gades pilihan beliau mmg superb, berwajah seperti hanis zalikha + irine marcello lopez. gades yang dimaksudkan bername Airin jalikhe. minah ni sebenarnye syok kat den, tp yela, den ade gades pilihan lain, so terpaksala menolak lamaran beliau mentah2.

nak cite pasal cakap besar si jack ni, beginila, 3-4 hari sblm hari pernikahan, den smpt la berbual dgn jack ni, berikut adalah rakaman perbualan menggunakan nokia e 7723:


Naz : jack, lu takde rase2 cuak dgn gabra ke dekat2 akad niakh ni bai.
Jack : bro, ni jack la, cuak tu ape bende? wa takde gabra2 punye.ini kl wa yg punye(gaye aaron aziz dlm filem evolusi kl drift)
Naz : lu tgk la nati mat, klu lu akad nikah lebih dari skali, wa pegi gelakkan lu depan2 tok kadi tu. haha
jack : dipersilakan dengan hormatnye bro.haha

(dalam hati wa, cm nak lempang jer muke die, naseb bek wa ade utang lagi rm 30000dengan lu bro)

tiba pada hari pernikahan, bertempat di masjid kayu, cyberjaya, jack ashaari yang suke cakap besar kini senang duduk berhadapan dengan tok kadi manati saat di ijab kabulkan. wa cm biase la, lepak dekat2 dengan die. tgh tunggu die buat silap, wa da mmg simpan gelak ni selama seminggu da.hehe ramai jugak para jemputan yang datang, ni baru akad nikah ni, kalah majlis pernikahan dr syed muzapar sukur.

iklan sat...


gambaran arkitek : masjid kayu cyberjaya
tarikh mula bina : 29 february 2009
tarikh siap bina : 30 february 2015
satu lagi projek kerajaan Barisan Nasional (trademark kat papan)

sambung citer...

cam biase la, den sempat la nak menguji si jack ashaari ni, nak tgk cakap besar lagi tak, sbb da nampak die cam agak nervous da tu. tengah sejuk2 dalam aircond pon boleh berpeluh2.

naz : amacam jack??lu okey tak bro??ade dup dap dup dap x??
jack : dont worry bro,aku tutup mate pon boleh jawab la
naz : cesh, belagak ko eatutup mate konon, mase spm cakap cmtu jugak, dapat 9c 1D jer., yang lu berpeluh2 tu hape?tak gabra konon.
jack : ni peluh jantan la bro.

cik Airin Jalikhe menanti penuh debaran bakal si suami melafazkan lafaz penikahan, saat yang dinanti hampir tiba.cesh, sempat lagi main mate dengan den tu. sorry la babe, den ni setia orgnye.hehe oh yer, ni la rupenyer, iras2 la:P

sumber gambar : guataktau[dot]com

saat dinanti telah tiba, dengan menggunakan pembesarsuara jenama panasonic inverter X tok kadi memulakan bicara :

berhenti seketika utk iklan penaja..

gambar : panasonic iverter sound sytem
teknologi : ciplak jepon. menggunakan 55 kuasa lembu utk menghasilkan sistem audio pintar setaraf THX dan DOLBY DIGITAL

ilustrusi jurugambar kedudukan sewaktu akad nikah
den kat tempat brader baju biru tu
sumber gambar : jumper kat go0gle. maapla tuan asal gambar


sambung citer..

tok kadi : jack ashaari, aku nikahkan dikau bla bla bla bla bla(uall tau la ape die ckp kan)
jack : saya terima nikahnya airin jalike dengan mas kawinnya 50 RAKAAT tunai!(dengan kompiden kononye)
tok kadi :50 ringgit!!, ape rakaat2??ko nak semayang ker hape??terawikh pon org tak buat sampai 50 rakaat.

**********************wahahahaha, hadirin sume ketawe*******************

wa ape lagi, dengan banggenye, berdiri, pandang muke jack, dan gelak sebesar-besarnya!kah kah kah!tula ko, belagak lagi!! kah kah kah

Moral of the Story : mmg ade jenis orang yang suke cakap besar ni, bile berborak pung pang puang pang. sume yang die buat nak paling hebat jer. jangan sampai u all sume jadi macam jack ashaari ni. cakap besar punyer pasal, da malu besau yang dapat.hehe;p

Pesanan penaja : name watak diatas hanyala rekaan semata, tiada kaitan dengan mane2 blogger yang anda kenali, sama ada yang masih hidup mahupun yang telah meninggal dunia. peace!!





Tuesday, December 21, 2010

traffic rank Alexa : apekah ertinya

motif entry : persoalan dan pertanyaan

kenyataan masalah : saje2 godek alexa rank. tak paham part backlink.huh

kaedeh : perbandingan alexa traffic rank benAshaari.com, inibelogsaya(hanis zalika), irine nadia dan Nazirulhazwan Aziz.

pertanyaan : sape2 yang tau maksud backlink kat dlm gambar?knp ben 55 backlink tp star 5, hanis backlink 200 star same cm den jer??

eh??rank hanis tak jauh dgn den la.ade chemistry tu.ngeh3

brader macho tp tak emsem : BenAshaari

gases cun dan hot kot : hanis zalikha

gades hot dan cun agaknye : irine nadia

brader tak emsem dan tak macho : nazirulhazwan

Segmen : Menyusun BLOG paling pantas

1.Qaseh Dalia
2.Cikgu Akim
3.Ayuni
4.tok esah
5.DAUSPOZI
6.cik yaya
7.Hanna Iymeera
8.hasrulhassan
9.zaMIr
10.ummi izzah

KENANGANKU SEBAGI BLOGGER

Situasi : Sidang akhbar bersama blogger tak feymes dato seri nazirulhazwan (nazhaz -->bak kate ainzulaikhas)
Waktu : Tengahari waktu uzbekistan (2.5 jam lagi awal dari waktu turkemistan)
Tempat : kedai kopi jantan, jalan raja laut.

sidang akhbar ditaja oleh ben ashaari :



sidang akhbar bermula :

Tarikh lahir blog anda (wartawan sinar harian)
dilahirkan pada 21 julai 2010.

Punca kelahiran blog anda ( wartawan MANGGA)
Entah la, kang kalau den sebot, orang naik menyampah pulak. yela, tak abes2 ngan zack zukhairi die <--- inilahaku suke komdem ni.haha

Orang pertama yang jadi follower anda (wartawan nangyang siang pai)
yang ni tak ingat, yang den ingat mestila den punyer aweks. penyokong no 1 suratan kebetolan.hehe yang lain no 1 jugak, tapi 1.0001;p

Entri pertama anda sebagai blogger (wartawan malasiakini)
kelahiran : sebuah permulaan <---- 1 komen je wes

Entri pertama anda yang mendapat banyak komen /hits (wartawan malaysiakini lagi)
i follow u, u follow me balik <---118 komen

Blogger pertama yang anda jumpa(wartawan ntv8)
Zack zukhairi.

Blog yg anda minat( wartawan suara keadilan)
tak mo jawab, nati iniialahhaku menyampah.haha

Ceritakan kenangan manis anda sebagai seorang blogger (harakahdaily.net)
kenangan manis?byk yang manisnyer. dpt byk member, blog pon makin dikenali. u all sume suke dgn entry2 den. uall komen entry. blogger2 otai dtg komen, cth , darkbatman, cik epal, irine marcello dll. jumpe blogger2 jer belom.haih sape nak jumpe den, lepak KLsentral kol 1 no.hehe

Ceritakan kenanan pahit anda sebagai seorang blogger(harakahdaily lagi)
pahit takde lagi, blom ade lagi org cube2 komdem.haha

Impian anda terhadap blog anda (majalah mastika)
nak blog den terus diminati oleh segenap lapisan masyarakat. terima kasih, ni je mase yang saye ade yer. hehe

p/s : siapa yang belum dapatkan majalah mastika bulan ini.dapatkan segera.haha




Monday, December 20, 2010

traffic sabtu dan ahad lepas

motif : penghargaan kepada semua pengunjung bog suratan kebetolan

ucapan : graf berikut adalah jumlah pengunjung blog suratan kebetolan pada sabtu dan ahad lepas. time den tak dpt nk blogwalking sebab laptop rosak, mati2 den ingat da bwh 100.haih
tjanks again kerana terus menyokong blog ni:)


p/s : laptop still rosak, so proses BW waktu mlm tak dapat berjalan dengan lancar.haih

bloglist suratan masih dibuka ---> KLIK utk INFO

kempen : bloglist suratan kebetolan

PERHATIAN :
bloglist suratan kebetolan masih lagi dibuka, nak cari dalam beberapa orang lagi. kepada sesiape yang berminat nak masuk kt bloglist blog yang tak seberapa ni, dipersilakan:)

setakat ni da ade kire2 130 list blog di bloglist. trimas atas sokongan anda.

siapa boleh join :
sume blogger dijempot utk memeriahkan majlis. otai or tak otai.ben ashaari pon boleh klu nak join.haha

berape ramai nak :
tak byk lagi la, dlm 100 kalau boleh dapat.

camner nak join :
u all just tinggalkan url blog u all kat ruangan komen ni yer.

syarat penyertaan (PENTING):
utk u all berada di bloglist suratan kebetolan, u all kene listkan blog suratan kebetolan kat bloglist u all, adil dan saksama. den akan check dulu.ngeh3

perhatian :
den takde bagi jaminan yang trafic u all akan mencanak naik bile join bloglist ni.tp at least u all dpt trafic dari den.hehe


p/s : tinggalkan url kat sini yer babe. kepada hanis zalikha, ang takmau masuk bloglist den ker??haha

penat bekerja??behentila seketika, taip entry blog dan nikmati secawan... hehe peace!!

Sunday, December 19, 2010

hidup penuh semangat

den taktau semangat mane yang ado dlm diri ni bile part berblog, mungkin sbb hati da terpaut dan jatuh chenta dgn dunia blog. biaqpon laptop den rosak, den totap berjaya melawat blog kawan2, baco entry, sorryla takleh nk tingal komen, dan jejak.sbb gune phone je kn.

Den jugak dpt siap 1/2 entry baru.tak dpt taip bg abes.ntah, sbb phone ni bg taip sket je. Esok insyaAllah siap.dlm simpanan pon ade lagi 4 entry blom publish.tu backup utk time idea tgh btol2 kering or time2 busy.ngee

Kpd yg sudi melawat suratan kebetolan.thanks sgt2 den ucapkan.love u.hee

Saturday, December 18, 2010

Segmen GILA ! Mari MENDERHAKA !


haaaaaaaaaaa, abe2 kakok srumo, jupo lagi kito dale rancangan masok marila memasok. ape habaq kakok2 srumo?sehak dok?hari ni kito kecek klate sikik la,buleh dok? bakpo??sebabnye kito nak blaja buak lakso klate hari ni. da2, tokse doh bue maso kecek2 banyok, kawe bukenye cheff we hok suke blebe koksey. straight to the point babeh:

resepi : laksa klate

part A ;bahan2 utk kuah laksa
5 ekor ikan laut (ikot suke)
1/2 cubitan gula pasir(jenama prai aje)

1/2 sudu kopi (aseksudu teh je) garam laut
gula melake sebesar ibu jari kaki
2 gelas air mustaqmal basuhan tangan ibu

sekeping asam geluguq

santan
daun cik kesom kira2 sepenumbuk

bawang merah secukup rase
0.35 sentimeter halia


bahan2 lain :
segayung laksa(untuk 6 orang makan)
sayur yang org gune sebagai alat seks (dihiris)

sayur yang budak2 darjah 6 buat experiment tu ( buang kepala)

emak bawang merah

cara membuatnya :
utk kuah laksa
mula2, ikan laut tadi diperiksa tahap kelautan beliau,(cara nak check, jilat badan ikan.klu masin ikan laut la tu) setelah agak2 kompiden yang beliau adalah ikan laut,

asingkan kepala dan ekor ikan dari badannya. kepala dan ekor ikan tadi ditumbuk2 dengan lesung batu hingga lumat.
campurkan kepala dan ekor yang ditumbuk dgn sedikit perahan air asam geluguq. kepala dan ekor ikan yang ditumbuk kemudiannya kite picit2 utk mendapatkan patinye.

beralih pule kepada badan ikan tadi, kisar badan ikan bersama semua bahan2 yg ade. pada mase yang berlainan,masukkan minyak masak seri aji kedalam periuk. tumiskan semua jenis bawang di bahagian sehingge berbau harum.masukkan badab ikan yang telah dikisar.masukkan santan dan air mustaqmal basuhan tangan ibu masing2(penting, air tangan ibu ni yang buat sedap nati).setelah mencapai takat didih, masukkan santan. tinggu menggelegak.da gelegak angkat.

ape??air kepala ikan tu??da, boleh buang, yang tu utk warmup je. mane eloq makan kepala ikan(petua dato dr fadilah kamsah)

cara hidangan :
masukkan laksa dlm pinggan bergeluk, masukkan bhn2 part B ala2 kadar, tuang kuah yang kita buat tadi tu.siap! boleh la amek2 gmbr sebelom makan.

kredit kepada encek mat gebu

p/s : laptop tak orite lagi. bloglist akan diupdate nati.sekian.terima kasih

Friday, December 17, 2010

Segmen : Dulu aku nakal !


hari tu wa jumpe ben ashaari, borak2 minum kopi. banyak gak perkara yang we all borakkan. hehe. salah satunye ben tanye pasal zaman nakal2 kat skola. berikot adelah rekod berbualan yang dirakam dengan hempon 3310 den.

ben : Nama sekolah rendah dan sekolah menengah termasuk tahun?
naz : byk ben, meh den senaraikan :
1. SK tanjung aru, sabah (1994-1996)
2. SK Puchong Perdana (1997-1998)
3. SK BBST, Sepang (1999)
4. SMK seri sepang (2000-2002)
5. sains seremban, SASER (2003-2004)

ben : Aktiviti ko kurikulum yang ko ceburi?
naz : byk ben, baskeball, kedet remaja, olahraga, boling padang,bola tendang. ish, tak terkata la bykknye. lagi??

ben : Jawatan yang di sandang dulu?hehe
naz : yang ni byk ben, salah satunyer, ROMEO sekolah.pengganas sekolah pon pernah den sandang hahaha

ben : Nama guru kesayangan ko ape naz??
naz : mestila cikgu yang agak2 hot dan seksi. hehe name rahsia. nati kene BANNED dari alumni.hehe

ben : Subjek paling disukai dan tak suka?
naz : paling suke sejarah, paling anti, BIO.hehe WEY, APESAL KO TANYE AYAT SKEMA NI.HAIH

ben : LANTAKLA , Kawan baik masa sekolah pulak?
naz : byk, taknak sebut, nati terase member lain.

ben : Cita cita masa sekolah dulu?
naz : lawyer.haha

ben : Artis feveret masa sekolah dulu ..
naz : siti nurhaliza la beb. fuh, leleh la.haha

ben : Perkara yang paling tak dapat dilupakan masa sekolah
naz : kantoi surat cinta mase skola rendah. haha baik punye kantai.nanges bro!hehe

ben : Jika dapat kembali ke zaman persekolahan , apakah yang ingin korang lakukan?
naz : takde da, zaman skola den perfect!haha suke giler ben : Ceritakan kenakalan yang tak dapat dilupakan sewaktu sekolah dulu ( tak kurang 100 patah perkataan )

naz : ko ni pehal soal cm soalan exam ni bro??haha
den ni kire tak nakal la time skolah, jadi yang paling nakal mase kat SASER je kot. biasela, budak2 asrama kan kene bangun awal solat subuh. hehe

jadi mmg den ni malas gile. so den tido jer la, agak2 org nak dtg check wa buat g tandas,
konon baru siap mandi.

klu pengawas tanye, den jawab : aku baru siap mandi wajib la.
sekali buat lepas la, byk kali buat,

member tu siap ckp : ko ni tiap2 hari mandi wajib, best giler mimpi ko.ajar aku cmner nak mimpi best tiap2 malam.

p/s : nakal ke tu??cam lari tajuk jer.huh tayang sket gmbr skolah yang last.hehe
p/s : korang tau tak?? kat SASER den lagi feymes dari zackzukhairi.haha


nak nanges (versi terharu)

mood : sebak mengada2. air mata bermain-main dipinggiran mata. menanti saat utk gugur di pipi. teharu.

jenis entry : penghargaan kelas pertama.hehe

cerita di sebalik kejadian :
u all join tak segmen ben ashaari, jom kita berkenalan? join punyer la, toksah nak bohong la.hehe

soal : yup, so ape yang best sangat?
jawab & soal : takde la best pon.haha (mara ben), ape soklan last die klu u all ingat??

uall jawab & soal : hurm, satu blog yang best yang korang suke bace kan??
jawab : yezza!and dlm beratus orang yang join tu. ade 3 blogger yang senaraikan blog den sebagai blog yang dorang suke bace. yeaaaa!! ( 3 yang den dpt detect la, ade lagi ker??hehe)

soal : ye ker??mane2??sape??
jawab : ni ha kat bwh ni :

1.thanks teramat sangat kat u all bertiga kerana sudi menyenaraikan blog den sebagai blog best yang u all suke bace. thanks thanks thanks thanks !!
u all bertiga memberikan den kepuasan yang teramat sangat. hehe (bukan kepuasan seksual k.haha)

2.thanks juga kepada semua pembaca dan peminat2 setia serta follower2 yang kini da mencecah angke 2034 blog suratan kebetolan, yang terus menerus menjadi proton inspira kepada den menghasilkan entry2 utk tatapan uall

pesanan kepada semua :

utk den mencapai tahap yang takat ni pon bukan mudah.susah sgt, apetah lagi nak mencapai tahap blogger idola den dan juge idola u all. tp den tak pernah mengeluh, sebab den tau, takda sapa2 yang boleh berjaya dalam mase yang amat singkat. tak caye p la tanye blogger2 yang da feymes skang.bukan blogger je.tp sume jenis bidang la.

so,usaha la babe.kerja kuat! nescaye kita sume boleh berjaya! takde yang mustahil:)
kat mane u all berada skang adalah dari usaha yang u all da buat. if sikit usaha, sikit la hasilnye.am i rite??:)
keep blogging! bye!

p/s : hari ni busy lagi. petang2 baru boleh blogwalking dengan senang lenang.hee

upon ipon the series : realiti bogel!

disatu pagi yang hening

upon : ramma ramma ee kuppu kuppu oo bad romen (nyanyi lagu lady gaga, tp tak ingat lirik)

ipon : eit upon, da la tu, benti nyanyi, ipon pening la.nak bace surat kabar ni(tengah bace kosmo)

upon : alah, biala, upon nak masuk idola kecil, tengah belatih ni.(sambil terus memekak)
ipon : argh, ko mane layak masuk idola kecil.

upon : wek!biala, ko ape kesah. nati upon menang taknak share dengan ko.haha

ipon yang geram terus membuka baju dan seluarnya.(4/5 bogel) da bejoget2 di depan mule upon

upon : eh?kenape ko bogel ni??
ipon : biala, ipon nak masuk petandingan kat tv jugak (terus menari depan upon)

upon : petandingan ape pulak??
ipon : ko tengok la dalam kosmo tu, tu la, taknak bace paper!huh

upon pon mengambil paper laju membace keratan berita dlm kosmo.


"LAND O'LAKES - Sebuah program realiti televisyen di Amerika Syarikat (AS) yang menjalani penggambaran di resort bogel Caliente, Pasco, memperkenalkan para peserta siri itu buat kali pertama, lapor sebuah akhbar kelmarin.

Program itu, The Nak'd Truth menampilkan lapan orang peserta yang akan tinggal sebumbung tanpa memakai pakaian selama sebulan.

Sebahagian peserta The Nak'd Truth itu yang terdiri daripada warga tempatan berkata, mereka teruja dapat menyertai program realiti tersebut." lagi berita --> kosmo


ipon : haaa, amacam??ko nak join tak??
upon : hehe, kawan kite shin chan mesti join kan ipon kan??

ipon : mestila,die kan suke bende2 macam ni. hehe

tibe2 terdengar jeritan dari dapor
upon!ipon! mari makan, nenek da siappkan cheezzy wedges utk korg ni

TAMMAT

p/s :den tgh busy, tak dapat blogwalk sgt. ni pon curi2 buat entry. hehe 10 mnt jer taip entry:P

p/s : sila bace dengan nada upin dan ipin untuk lebih menghayati watak dan jalan cerita.tq

Thursday, December 16, 2010

selamat ulangtahun :)

mo0d : jiwang

catatan permula : maaf, hari ni entry jiwang. den x ponah buat entry2 jiwang lagi, jadi mohon hari ni direserve utk entry jiwang sempena peristiwa penting.boleh kan?? hehe terima kasih.

motif entry : tanda peghargaan kepada si die kerana telah 3 tahun berjuang melayan kerenah den yang gila2.hehe;p

ucapan : selamat ulangtahun per"couple"an ke 3. semoga kita terus bersama hendaknye menuju ke alam perkahwinan. jutaan kemaafaan dipohon atas segala silap salah dan kenakalan lampau. selamat ulangtahun!!143!:)

dedekasi lagu :




soalan2 tambahan :

soalan : kat mane kenal aweks ni naz??(wartawan kosmo)
jawab : kenal mase blajaq kat UM, satu kolej, cm biasela, senior ngorat junior. next??

soalan : gambar pasangan enchek naz??
jawab : o0ps, saya kurang gemar menayangkan gambar aweks dikhlayak ramai. xelok.hehe

soalan : adakah percintaan ni serius enchek naz??(wartawan majalah hiburan HAI)
jawab : yup. kadar keseriusan tahap tertinggi

soalan : bile perkahwinan akan dilangsungkan??(wartawan hiburan Berita hairan)
jawab : seawal2nya lagi 2 tahun, paling lewat 3, begantung kepada keadaan ekonomi dunia.okey, tu je mase yang saye ade. sorry.

Wednesday, December 15, 2010

upon ipon the series : kempen tutup aurat

**********************keletang keletuk keletang keletuk, dum dam dum*******************
(bunyi org tengak memaku sesuati di luar rumah)

ipon : abg, ape buat ape tu abg??
abang : ish, ade la, mane leh bgtau.pegi men jauh2 p.

ipon : alaaaa, bgtau la ipon, ipon nak jugak tau, ipon nak tlg abg..
abang : wek! xnak bgtau! hahaha

ipon : xpe, nati ipon bgtau ustazah lica abg ngorat cikgu nora, bia ustazah lica takmo da kat abg(sambil belalu pergi)
abang : wes!!ipon2, meh2,alala.syg adek abg ni, meh sini abg bgtau ipon ea. hehe

ipon : haaaa,tau pon takut. abg tgh buat ape tu??
abang : abg tengah gantung banner kempen ni ipon. nati siap ipon tengok la ea.sikit jer lagi.

ipon : o0o, bukan gantung gambar pompuan cekci ea??
abang : bukan la, abang mane suke aweks2 seksi la.hehe. da tolong amekkan banner tu.


ipon : waaaaaaaa, abg baik o0o0, ni kalau ustazah lica tau, ecok jugak die pinang abg.hehe
abang : haaa, ape lagi bagitau la.hehe. jom la ipon, kite bukak puase. opah buat spagetthi hari ni tau.hehe

ipon : iyer ke bang??yeaa2!!(sambil melompat keriangan)
abang : abg tipu jer.hahaha

ipon : alllaaaaaa, abg jahat!!(sambil mengejar abgnye)

*********************

motif entry : tanda sokongan kepada kempen menutup aurat. takmau cakap banyak2. den da pernah buat entry pasal aurat ni. da mencapai tahap hit. hehe

1. isu tudung part 1
2. isu tudung part 2
3. isu tudung part 3

p/s : terima kasih kerana membaca hingga akhir.hehe

Jom kita berkenalan

Bila mula buat blog ?
blog mula terbina pada june 2010 ( bulan keenam berblog)

Jumlah follower sekarang ini ?
setakat jam 3.45 petang hari ini : 1976 follower

Berapa trafik harian ?
kalau kerajinan blog walking : 750-850.
kalau kemalasan : 350-600
kalau tak bukak blog langsung : 100-300

Sehari brapa entri ?
kewajipan 1 entry sehari

Berikan satu blog yang best korang suka baca
Realiti konspirasi

entry urgent : doakan kawan kita

motif entry : memohon jasa baik kawan2 untuk mendoakan sahabat kita cik hudahazwani(betol kot name die) yang akan menjalani pembedahan membuang objek(ketumbuhan yang berada didalam perut beliau(hampir dgn ovari)

tarikh pembedahan : Khamis (16 december 2010)

berita lebih lanjut : klik link disebelah ---> HUDAHAZWANI<---

pesanan : jom same2 kita doakan kejayaan pembedahan dan kesihatan beliau.

drama muharam : puasa oh puasa

hari ini hari selase.tepat jam 10 pagi ipon balik dari tadika. beliau belari2 sambil menjerit mencari opahnye

ipon : opah!!!!o0o opah!!
wan maumonah : yer! yer cu, opah kat sini ni.nape jerit2 ni??

ipon : ipon balik jln kaki hari ni opah. wuwuwu (nada sedih dan penat)
wan maumonah : alala, shian cucu opah, abg mane??opah da suruh die ambik ipon tadi, die x ambik ker??(kepelikkan)

ipon : huh, abg tu, die amik cikgu norah danesh adela. die suh ipon balik jalan kaki.
wan maumonuh : iyer ker??xpela ipon, nati opah jentik telinga die.

ipon : opah2, tadikan, ustazah lica ade cakap, kite digalakkan poce lusa opah, die ckp poce hari ape ntah tadi.
wan maumunah : o0o, puasa hari asyura la tu ipon.

ipon : haaaaaaaaaaaa!!opah betol, pandai opah!!abg mesti tak tau kan opah. hehe
wan maumonah : ish, tak baik kate cmtu kat abg.

ipon : opah2, ipon pon kene poce ke nati opah??
wan maumohah : kalau ipon nak puase pon boleh. kite mmg digalakkan berpuasa pada hari asyura, hari ke sembilan pon kite digalakkan puase. macam dalam hadis Rasullulah SAW

Daripada Ibn Abbas r.a.:“Bahawa Rasulullah s.a.w. berpuasa pada hari ‘asyura dan memerintahkan agar berpuasa padanya”. (Riwayat al-Bukhari dan Muslim dalam sahih mereka).

Daripada Abu Qatadah r.a. : bahawa Rasulullah s.a.w ditanya tentang puasa hari ‘asyura. Baginda menjawab, “(Puasa tersebut) Menghapuskan dosa satu tahun yang lalu”. (Riwayat Muslim)

Daripada Ibn Abbas r.a. beliau berkata: “Rasulullah s.a.w bersabda, “Sekiranya aku masih hidup sampai tahun depan, maka aku akan berpuasa pada (hari) kesembilan” (Riwayat. Muslim).


ipon : o0oo, best tu opah, ipon nak poce jugak, nati opah kejut sahur yer opah.
wan maumonah : bagus cucu opah ni.(sambil memeluk cucunya)

*************************

sumber hadis dipetik dari blog DR.MAZA

p/s : esok 9 muharram, lusa 10 muharram
 

Designed by #