Friday, December 3, 2010

tips blogging: luaskan kawasan jelajahan

motif : memberi pandangan bagaimana nak meluaskan kawasan JELAJAHAN, bukan jajahan okey beb2 sume bende ni sgt penting, berkait rapat dengan pertambahan pembaca, komen dan follower.

punca
: klu u all perasan,klu u all blog walking, balik2 jumpe name yg same jer.tol kan??tak pelik ke mane lagi blogger yg lain??fikir tak cmner hanis zalikha ngn zackzukhairi ade sampai 11,000++ follower?? tu menunjukkan ade byk lagi blogger lain yg u all tak pernah jumpe.


------------------------------------maka bermulalah sesi soal jawab-----------------------------------

soal : bagaimane ye nak memulakan penjelajahan dato??dari manakah da berakhir dimanakah??
jawab : byk care u all nak memulakan proses perluasan jelajahan ni, tp den bagi satu je la, yang mudah. tp u all kene kerje kuat jugak la. orang tue2 slalu pesan, BUKAN SENANG NAK SENANG.

den tanye pulak
: u all tahu kat blog sape blogger nyk komen??

uall jawab : blog irine, ben(satu entry sikit,tp len2 org), zack zukhairi, fatin liyana, hanis zalikha.

den tanye
: haaaa, tau pon. jadi ape u all buat??

uall jawab dan soal
: komen skali la. nk buat ape lagi??


den jawab
: haaa, tu la, rugi la komen je babe. kt komen yang beratus tu, klik la kat pengomen tu, masuk profile pengomen.klu die blogger pegi la blog die. kenal2 tinggal jejak!kan uall dapat tambah satu lagi rakan blogger.klu tak larat buat sume dlm 20-30 sehari da la, pelan2 la, mane ade org berjaye dlm sekelip mate:P


uall : fuh, giler malas la beb nak buat cm2.
den
: malas??klu malas toksah la buat.jgn jeles la klu org len dapat tambah kawan, komen makin betambah (padahal 2-3 je) yg plg penting makin ramai org tukang bace entry(tu kepuasan utama bg den)


den lagi
: tp blog walking kt blog2 biase harus diutamakan,jgn sibuk cari yang lain yang sedia ade diabaikan. kang jadi yang dikejar tak dapat, yang dikendong tecicir kat blakang:) tamat~


uall : laaaaaaaaa, satu je naz hari ni??
den
: satu jela, kalau bagi sume den nak tulis ape minggu depan2 lagi.haih;p

--------------------------------------maka tamatlah sesi soal jawab------------------------------------

pesanan : tapi u all kene utamakan yang utama.entry kene la chantek, tu la bende paling utama dlm berblog.klu da setiap hari entry pasal pakwe/makwe sendiri, ade org nak dtg lagi bace lepas tu??:P

p/s
: entry2 tips ni bukan diwujudkan nak tunjuk den otai(sejak bile aku otai ntah), tp salah kah kite saling bantu membantu??:)


83 comments:

Izamir Ridzwan on December 2, 2010 at 11:25 AM said...

terbaik.. hari ni IR cecah 1000 komen..follower 449..Baru 54 hari blogging

Qaseh dalia adelia on December 2, 2010 at 11:26 AM said...

betul2 salu gak wat camtu time rajen..hehehe now nak merajenkan lagi lah...

Miza Yusof on December 2, 2010 at 11:29 AM said...

thank you naz. haish! banyak betul info ktsini. hehe :)
yeay! share lagi :)

Khumaera Ismail on December 2, 2010 at 11:33 AM said...

nice sharing =)

Zaer!! on December 2, 2010 at 11:34 AM said...

huhu..tol jugak.buat entry yang nak orang bace.bantu membantu amalan mulia.;p.pegang visitor tetap ko.jangan sampai dorang out of sevis.haha

Kuman Chaos on December 2, 2010 at 11:34 AM said...

konsep MALAS tu yga susah nka buang pada org tu...
aku pun nak kena rajin gak ler..
kuman "Panavia Tornado tengah Priming.." Entry

nurawanees on December 2, 2010 at 11:36 AM said...

tenkiu~yahoo!!!pepagi ag dpt input bergune...=),kalo kesudian kesinggahanla ke blog sye...hehehe

Gayahspears on December 2, 2010 at 11:40 AM said...

hahah.. setuju...

suffer8zine on December 2, 2010 at 11:40 AM said...

fuhhh bro ade je idea kau ni, kagum aku, nice

Terkini : Kucing Gemuk Popular

ierayahaya on December 2, 2010 at 11:42 AM said...

kadang-kadang... bila dah comment then blog walking then comment lg then blog walking lg. trus lupa dah comment kat mn. bl nak view balik rspon trus dah lupa..

Kalamhati on December 2, 2010 at 11:44 AM said...

den dah nampok jalan!..mekasih yop!hehe
memang akak perasan, asal akak masuk blog mana2..nama naz mesti adoo..memang cekap demo menakluki jajahan takluk baru..hehe

najihah sahami on December 2, 2010 at 11:45 AM said...

hoho..setuju tu. takat ni naz antara visitor tetap sebab ade bg sumbangan tang referal. i never let u go. hahaha.

rabiatul on December 2, 2010 at 11:48 AM said...

thanks f0r the inf0. :)

lemolemo on December 2, 2010 at 11:50 AM said...

mklumat yang begune..malas,malas, cepatla pergi..hoho.

http://salemlemo2.blogspot.com/

aibaks on December 2, 2010 at 11:53 AM said...

thanks bro.. bagus gak dapat idea2 camni.. hehe.. leh aku try cube acu test nanti.. hehe

Afiq Bukhari on December 2, 2010 at 11:56 AM said...

kalau malas mmg payahla nk dapat kawan baru :D ape2pun, tips ni bagus dan berguna :D

man yusoef on December 2, 2010 at 11:58 AM said...

owh..angguk2

fahiraferra on December 2, 2010 at 11:59 AM said...

betul betul betul :)

Tilam on December 2, 2010 at 12:02 PM said...

Tq dgn info tu. Time cuti ni boleh la nak buat gitu. Dah start keje balik nanti tak tau la sempat ke tidak nak blogwalking..Lagi pun dah semput. Umur dah meningkat..heheh

khairunnisa ♥ on December 2, 2010 at 12:02 PM said...

bersederhana (^-^)

i am S!L4H.. on December 2, 2010 at 12:03 PM said...

btol2..slalu nmpk nme yg sme..hehe
kdg2 sengih2 je tgok nme kwn2 blog ad skali kt ctu.....heeee~
best la uncle ni....eh silap..entry uncle..lalalalala

Hanis Azla on December 2, 2010 at 12:06 PM said...

thanks naz.. baik punya tips.. dah banyak termakan budi ni.. ha..ha..

Mia Liana on December 2, 2010 at 12:07 PM said...

teruja lak baca entri ni..syabas! memang kena jelajah blog2 lain dan tinggalkan komen yang blog yang glamour..

mia buat yang termampu.. yang penting sapa datang blog mia rasa happy dan rasa nak datang lagi...

Nurfatin Liyana on December 2, 2010 at 12:07 PM said...

Nurfatin Liyana like dis. Ehehehe. :)

::sherry:: on December 2, 2010 at 12:09 PM said...

Nice info !! Bagus bagus.
Boleh try lepas neyh. tq for sharing, lain kali share lah lagi ! =).

aima in luv on December 2, 2010 at 12:13 PM said...

wahhhhhhhhhhhh,,,, bagu kena try nih

pN.rOs on December 2, 2010 at 12:17 PM said...

pandainya dia..... bagus tipsnya tu... nampaknya naz da berjaya kan?

Izan Ishak on December 2, 2010 at 12:23 PM said...

baguslah tips yg naz bagi hari ni... ayuhhh...sama jalankan tanggungjawab sbg blogger! takmo malas2 kan.

*tp betul...nnti yg dikejar tak dpt yg dikendong keciciran...huahuahua...

alinac lover on December 2, 2010 at 12:26 PM said...

hehehe

thanks..baru datang ni~

::wan fadhilah:: on December 2, 2010 at 12:32 PM said...

bagus punya tips.. TQ3!

Ummi Iman on December 2, 2010 at 12:33 PM said...

tengs naz... sharing is caring =)
x sabar nk jelajah ni.. =) pelan² kayuh kan... BUKAN SENANG NAK SENANG ;)

el on December 2, 2010 at 12:34 PM said...

ooo gud tips ni
leh la pasni ribu riban komen kt blog gua eh..meh meh rmi2 rogol blog gua OK
hehehehe

Fay on December 2, 2010 at 12:36 PM said...

its true. betul la ni. have fun in blogging. keep up the good work! XD

PuPeL on December 2, 2010 at 12:48 PM said...

ilmu2..hehe saya ada juga buat cam ni..slow2..kene kikis MALAS dalam diri.huhu

Jejaka Terhangat on December 2, 2010 at 1:14 PM said...

yg nak bukak satu2 blog tu kalo komen belambak mmg agak leceh..kalo wordpress senang..skali klik je trus masuk ke blog komentar..haihs..nak kena tukar wp gak ke ni..

Jejaka Terhangat: Dalam Blogging Jangan Memilih Kawan..

★IeRaAmier★ on December 2, 2010 at 1:20 PM said...

waa!! bernasnyer..
tengS yup..! ^^

The Sharkox on December 2, 2010 at 1:22 PM said...

Guna cara ni lah aku jumpa zazirulhazwan yang hensem ni...mai2 plak korang ke blog aku..haha..promote promote..

TheSharkox's latest Entry Antara sebab harimau kena lauk dengan garuda

The Sharkox on December 2, 2010 at 1:23 PM said...

sorii typo error...NAZIRUL HAZWAN YANG HENSEM

Nur Hafizah bte Za'ba a.k.a SuperCSI Fiza on December 2, 2010 at 1:26 PM said...

sy pon kdg2 buat mcm tu gak !
tapi penat la ! ! !
bgs la tips tu ! hahahk !

Cik Nathrah on December 2, 2010 at 1:43 PM said...

thanks for the info btw! hahaha..terbaek la ko :)

shima azmi on December 2, 2010 at 2:25 PM said...

ok..bace dh entry bru u..i fhm n akn ikt..hehe..thanks 4 d tips.. =)

Anonymous said...

Salam.. Sapa nak ebook "Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan" download sini: http://filesmy.com/0h9x86 free!

yanna faisal on December 2, 2010 at 3:09 PM said...

lepas baca entry ni terus jadik manusia yang maha rajin menerjah blog orang...mekasih yaaaaaa

touya on December 2, 2010 at 3:22 PM said...

Teknik curi reader nie , memang kegemaran aku .

Daniela on December 2, 2010 at 3:32 PM said...

heheheh..~~ thanks for info ya!!

CahayaCintaIlahi on December 2, 2010 at 3:33 PM said...

tp naz..kita da buat da tips camtu.. agak berkesan gak..cume sebok la tak leh wat selalu..kene slOw2..pelan2 kayUh chaiYok2.. hehe..

nadey on December 2, 2010 at 3:35 PM said...

ko ni dh parah sejak akhir2 ni....kihkih

tp tips ko sume bernas doh!!!!!

sarah-najwan on December 2, 2010 at 3:39 PM said...

perghh...akak pengomen 48 nih..

mmg betul..
akak akn utamakna yg salu beri sokongan pada kita
pastu baru meluaskan jajahan komen ke blog lain

wahahahhaaa..mantap kamu ni nazirul...

Insan yang Bosan on December 2, 2010 at 3:52 PM said...

Memang info yang menarik untuk Blogger baru macam aku. Hahahaha.

TWEETY BERT on December 2, 2010 at 3:56 PM said...

saya suke entry niii.. hehehehe... tq 4 ur tips bro..

NuSaNa NoSa 91 on December 2, 2010 at 4:08 PM said...

cmne entry nk cantik tu naz?? dia kena pakai baju ke?? make-up?? ha3~ joking~ lalalalalala~

p/s: ingtkn kwsn jajahan.. baru nk jd mafia.. kih3~ ^_^

hans on December 2, 2010 at 4:10 PM said...

betul tu
blogwalking terbaik

P/S : Baru Cadang Nak Jadikan Wayang Tu Macam Rumah Sendiri Tadi

MIMIE AIZA on December 2, 2010 at 4:17 PM said...

ahaha.. i je ehh.. nanti minggu dpn x taw nak ckp ape.. suke la ayat tuh..
btw thanx 4 da info :)

chentaMAYA on December 2, 2010 at 4:44 PM said...

berguna ni! thx!

cikpia on December 2, 2010 at 4:47 PM said...

lorh, kena g bayar berokben la camnie..... he he....

NOOR FATIN on December 2, 2010 at 5:02 PM said...

nice info :)

Lya Colours on December 2, 2010 at 5:02 PM said...

thank u tips !!
(>_<)

shada wentz on December 2, 2010 at 5:19 PM said...

hoho! ini sifu saya! XD

nama.aku.lynn on December 2, 2010 at 5:30 PM said...

waaa...makin hari makin jatuh chenta ah dgn blog ni!entri meletoppp!hahhaa

nama.aku.lynn on December 2, 2010 at 5:32 PM said...

waaa...makin hari makin jatuh chenta ah dgn blog ni!entri meletoppp!hahhaa

khaiyisah husna on December 2, 2010 at 5:42 PM said...

o0oooo.....macam tu ker....
tq naz...

Mimie on December 2, 2010 at 5:48 PM said...

ooo.tQ gemok for the info.

H A N S on December 2, 2010 at 5:57 PM said...

good tips! thanks for da visit! :)

touya on December 2, 2010 at 6:40 PM said...

@Jejaka Terhangat ... please guna wordpress best sikit

Hassanah on December 2, 2010 at 7:32 PM said...

baik cikgu,sy akn ikut tips2 ni
insyaallah
hehe

FasiHaH SupiaN on December 2, 2010 at 7:58 PM said...

thanks a lot naz!
sgt membantu...

Pink Pearl Lady on December 2, 2010 at 8:07 PM said...

banyaknya tip yg berguna bolehla sy cuba praktikkan...tq

ziema cindalena on December 2, 2010 at 8:21 PM said...

owh..camtu ke....
huhu..tQ2~~ ^_^

cik hani on December 2, 2010 at 8:53 PM said...

oh.ini adalah ilmu yang sangat berguna~~~ :)

♥-- emieysandra --♥ on December 2, 2010 at 9:07 PM said...

ehehe..byk mmbantu, sini pun sllu byk komen gak :(

Zaty on December 2, 2010 at 9:14 PM said...

wah terbaik sehh tips diaaa :D

Kalamhati on December 2, 2010 at 9:16 PM said...

fuuh!70 komen!cayalah naz..akak tabik springggg!..=)

HAZWAN17 on December 2, 2010 at 9:48 PM said...

terbaik dari ladang tips ni....

fifianggun on December 2, 2010 at 9:54 PM said...

yupp..quie agree with u,,hehehe

garfield88_aini on December 2, 2010 at 11:39 PM said...

Thanks for your info...
Saya nie new blgger... saya rasa entry nie membantu saya...
Thanks a lot again...!!!

garfield88_aini on December 2, 2010 at 11:39 PM said...

Thanks for your info...
Saya nie new blgger... saya rasa entry nie membantu saya...
Thanks a lot again...!!!

iqbalhakimi on December 3, 2010 at 8:48 AM said...

oouh..info menarik nieh...kena lebih bertenaga la lepas nie...yeah...

jom usha:
http://iqbalhakimi.blogspot.com/2010/12/blogwalking-bukan-sekadar-bw.html

~hAKim ZaiLAn~ on December 3, 2010 at 10:29 AM said...

wah,tips yg amat mmbantu..
meh usha blog pcubaan ni..huhu..

http://kimzai92.blogspot.com/2010/12/5-kebagusan-menjadi-blogwalker.html

mekaseh..:)

Aisyah AR on December 3, 2010 at 11:47 AM said...

nope!!!! sharing is sexy!!!! i loike!!!! huhu...lg buruk klu kita kedekut ilmu. kan..kan..kan...

sHeD cepet on December 3, 2010 at 11:51 AM said...

thank for the info..

pilotHans on December 3, 2010 at 12:23 PM said...

nice tips....amik mane yg leh digunapakai..huhuhu....

pada korang2 yg mengenali, thanks for visiting my Travel Logbook ^_^

missfieza_1525 on December 3, 2010 at 12:33 PM said...

btol3!gaye upin ipin..
hehe..=p

Anonymous said...

thanks amigo! great post!

 

Designed by #