Friday, December 10, 2010

tazkirah edition : makna doa

kenyataan masalah : ramai dikalangan we all yang selalu berdoa, tp haram tak tau ape maksud doa yang we all bace tu.kn?kn? toksah nak bohong la. hehe

motif : memberi kefahaman kepada pembaca mengenai maksud doa dan juga bacaan dlm solat.

doa pilihan minggu ini : bacaan duduk di antara dua sujud :

Rabbighfirli (Tuhanku, ampuni aku)

Warhamni (sayangi aku)

Wajburnii (tutuplah aib-aibku)

Warfa’nii (angkatlah darjatku)

Warzuqnii (berilah aku rezeki)

Wahdinii (berilah aku petunjuk)

Wa’Aafinii (sihatkan aku)

Wa’fuannii (maafkan aku)

ulasan : ya Allah, sedap betol makna die kn?? betapa besar nilai sepotong doa yang kadang kala kita abaikan time solat(klu solat la). rasa sebak pon ada, bila baca dengan penuh perasaan bila da faham makna dia.
bedasarkan makna doa ini, den rase doa ni sesuai dibaca pada bila2 mase di mana jua kita berada. jadi ape lagi. jangan sekadar bace. marila kita same2 amalkan.

39 comments:

Anisa Hang Tuah on December 10, 2010 at 11:37 AM said...

thnks utk info ni
sgt berguna
(:

azi nur on December 10, 2010 at 12:03 PM said...

manfaat bersama~~

dibadeebut on December 10, 2010 at 12:17 PM said...

boleh shre???

La Dolce Azila on December 10, 2010 at 12:21 PM said...

info yg sangat b'guna!

lalink7 on December 10, 2010 at 12:32 PM said...

stuju mari amalkan supaya hidup bertambah berkat..

whitecappuccino on December 10, 2010 at 1:03 PM said...

info yg sgt bermanfaat..

NORFA'EIZEN on December 10, 2010 at 1:09 PM said...

amalkan bersama:)
info yg bermanfaat! :)

Puteri Iqa Izyan on December 10, 2010 at 1:34 PM said...

aku suka maksud doa duduk antara dua sujud nih. :)

A.D.A.M. on December 10, 2010 at 2:11 PM said...

Thank yoU! =D

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. on December 10, 2010 at 2:14 PM said...

terima kasih kerana share benda yg kina x tahu nie. blh share tak dik?

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. on December 10, 2010 at 2:16 PM said...

kalau blh bg tahu kat ShoutMix akk yew!

n3 terbaru:
9 cara hargai isteri

hudahazwani on December 10, 2010 at 2:25 PM said...

salam..huda jalan2 terjah kat sini..
ape lagi, bagi la makna2 lain dalam solat.. ^_^



http://hudahazwani.blogspot.com/

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. on December 10, 2010 at 2:44 PM said...

yew ker blh? tq dikkkk......nanti akk kreditkan awk kat situ yew.

Cik Su on December 10, 2010 at 4:19 PM said...

memang best gila maksud nye.. doa ni kalau amalkan di luar semayang pun valid nie...

nak promote jap..VOte no 53 untuk blog baru pilhan ok..Blog Cik Su ade dalam senarai no 2

putERi-kAtEk on December 10, 2010 at 4:43 PM said...

wow!!! astaghfirullah...kenapa sy tak pasan maksud dia mcm ni.....

Allah suh kita solat, padahal solat tu utk kesejahteraan kita jugak, tapi tu pun kita malas kan... hurmmmmm

p/s: bukan kita, mybe saya aja...hehehe....

well, thanks!!!!

Jejaka Terhangat on December 10, 2010 at 4:57 PM said...

Wajburnii (tutuplah aib-aibku)

alahai..stiap kali kita solat kita mntak ditutupkan aib kita..tp sedihnya, orang skrg lagi bangga tayang aib sendiri..=(

sarah abadan on December 10, 2010 at 5:46 PM said...

wahh! syukran2!! :)

Ain Zulaikha on December 10, 2010 at 9:44 PM said...

yaaa mari2x..

zulaikha makna dia apa? cuba teka

yad'z on December 10, 2010 at 10:53 PM said...

name saye mksudnye cahaye kemenangan.. huhu.. tak masal... nice entry....

Aretikz on December 10, 2010 at 11:06 PM said...

Good bro.. Nilai sepotong doa.. Yang dibaca tatkala solat.. dan kalau telah difahami.. jangan ada yg men express lagi.. sebut entah apa2 gara2 solat express.. hehe..

iniialahaku on December 10, 2010 at 11:39 PM said...

Alhamdulillah...huhu...moga dimakbulkan doa hambanya yang serba kekurangan ini..amin

Lady Shana Sweet on December 10, 2010 at 11:56 PM said...

Islam itu INDAH...

Izamir Ridzwan on December 11, 2010 at 12:10 AM said...

huhu sangat indah doa itu

Miss Yaty on December 11, 2010 at 12:46 AM said...

info yang amat bermakna untuk umat islam.. thanks for sharing ;)

jom join contest header tu :)

najihah sahami on December 11, 2010 at 12:54 AM said...

waaaa..bole diamalkan hari-hari la ni ek. means, tak semstinya masa semayang je kan. nak jalan jauh ke, duk saja ke. hurm..nice2..

thnx naz for the sharing!!

anassuhada on December 11, 2010 at 1:03 AM said...

sebab tu lah kene cukup 5 waktu kan pak ustaz. :)

F.a.S.h.E.e.H.a on December 11, 2010 at 2:38 AM said...

Bila tau makna rasa seronok kan :)

d_LA on December 11, 2010 at 4:08 AM said...

taim kul 4 pg baru leh skodeng naz, tenet x jam sgt taim ni..konpom tgh tdo lentok pnye kan..lame giler x msk cni smpai rmh dh tukar kaler baru yer..btw, nice info bro..tq 4 sharing :)

sarah-najwan on December 11, 2010 at 8:05 AM said...

bagus n3 ni..perkongsian ilmu rohani yg baik utk jiwa...

zuhanismohamed on December 11, 2010 at 12:19 PM said...

info yg bagus :)

ijatnuar87 on December 11, 2010 at 1:52 PM said...

nice info...setiap bacaan dalam solat tu adalah amat enak di dengar...lebih enak dari lagu2 siti norhaliza,hehehe

zirconia on December 11, 2010 at 2:22 PM said...

baguslah masukkan entri macam nie. thanks for sharing naz :D

Syed Hilmi Syed Yahya on December 11, 2010 at 2:25 PM said...

waaa...very2 good information...!!! thankz.... nice to meet you...=)

ASaDa RyutaRo on December 11, 2010 at 2:50 PM said...

wah.. perkongsian mantap ni.. ;)

+akufobia+ on December 11, 2010 at 3:16 PM said...

terbaik.

Cik Tom on December 11, 2010 at 4:53 PM said...

bagus info ni.ramai yg xtau maksud doa bila berdoa..

hamzah ian on December 11, 2010 at 6:33 PM said...

nice entry.. terima kasih..

alexa yussida on December 11, 2010 at 7:20 PM said...

betol2...doa antara dua sujud leh wat nanes bila hayati taw..beshh sgt2..nmpk sgt kite hamba ni memintaa je keje..tapi xpenah beri apa Allah nak..allahuallam..~

tq info^^

Miza Yusof on December 11, 2010 at 11:55 PM said...

betul2. memang sangat sedap makna disebalik doa antara dua sujud tersebut.

 

Designed by #