Friday, December 3, 2010

penyalin kucing - copycat person

gambar tiada kaitan ngn entry - tiru hamzah ian (xpernah gmbr die ade kaitan kot)

kenyataan masalah : lagi satu isi besar dlm dunia blog. kehadiran penyalin kucing yang tak pernah menaip sendiri.sekadar mencetak semula hasil kerja orang lain.

saya selaku insan bertanggung jawab cube melihat pandangan semua pihak di pelbagai lapisan masyarakat mengenai isu ini.

berikut reaksi orang ramai terhadap kegiatan ini:
saifudin, 15, pelajar sekolah : saya memang anti la bab2 copy ni bang, tak elok la, orang penat2 mencurah idea, die sebok2 nak curi.

farid kameel, 29, pelakon & pengarah : adik, abg mmg x suke la part copy2 karya ni, klu ade org cube tiru filem abg pon abg x suke. karya bia original, x pandai buat xpe, blaja la, DR ROZMEY pon cube buat sendiri.hehe

dato sidek nyonya, pensyarah universiti : saya memang sukar menerima tindakan segelintir pihak yang suka melakukan kegiatan "plegiat". bahkan kami di university sememangnya melarang sekeras2nya tindakan "plegiat" ini

rosman, 22, pelajar universiti : biasa la bro bab2 copy ni, x penah keje saye buat sendiri, sume budak2 U cmtu bro. exam pon men tiru2.

puan gayah, 35, suri rumah : ape??copycat??xdela dik, kopi radix je akak ade.

upon, 5, pelajar tadika : ade2, umah kite ade byk cat, ade 5, kite syg cat kite tau abg. abg nk satu??

--------------------------------------------tamat sesi soal jawab------------------------------------------

ulasan : kebanyakan dari kita sememangnya anti dengan pencopy cat. sekiranya anda betol2 kekeringan, mintala izin dari pihak berwajib dan sertakan sekali nama pemilik asal entry2 berkenaan sebagai tanda anda menghargai mereka. saya percaye, blogger2 yang ade bukan kemut taik idung masin.usah bikin org lain marah.

peribahasa : ibarat enau dalam belukar, melepaskan pucuk masing2 (ape kaitan??)

p/s : klu entry2 bab keagamaan tu, amek je la kot, xkan part tu pon owner nk kedekot, xde halmilik terpelihara dlm dakwah:)

83 comments:

luvYOU on December 3, 2010 at 8:58 AM said...

agak betul :)

pd pndangan sy kalau satu2 blogger tuh nak copy and kucengkan entry dlm blog sy, sy xkesah..janji die minta izin :)

sbb sharing is caring :) menyebarkan ilmu bagus.. tp "mencuri" itu sentiasa tak bagus walau dlm islam pun dikira berdosa :)

so jgn mencuri, mintaklah izin yee :)

pjg mcm satu entry baru lak kan? hoho

salim harmanain on December 3, 2010 at 9:01 AM said...

sangat setuju..hehe

Izan Ishak on December 3, 2010 at 9:05 AM said...

k.izan sokong tu.. jgn main copycat aje. mintak izin dgn tuan punyanya dulu...hormatilah karya org lain ye~

**tang kopi radix tu...k.izan pun ada jugak!

sarah-najwan on December 3, 2010 at 9:11 AM said...

mmg silap besar jika copycat..
penat org perah idea
yg dia pulak copycat sebijik2..dari titik ke koma..

idea sama xkisah..diolah dgn sendiri..idea antara blogger kdg2 lebih kurang shj..olahan dan kupasan itu yg lainnya..

tapi bab klik kanan copy and paste..cuma n3 di blog lain shj..itu sgt silap...

enau dlm belukar..melepaskan pucuk masing2 ialah org yg selfish..pentingkn diri sendiri..xkisah hal org lain jnji dia lepas...

yuhuuuu..terpanjang pulak akak ni naz....

p[A]n[A]d[O]L on December 3, 2010 at 9:16 AM said...

dalam setandan kelapa, musti ada yang tak elok..
so, begitulah halnya ngan blogger2 kita nie..
dalam riban2 nie, musti ada yang mls nak taip2 n pikir2..
so, amek jer la mn yang d sukai..hehhe

najihah sahami on December 3, 2010 at 9:17 AM said...

hoho.setuju yang amat. skang plagiat ni semakin berleluasa dan kalau si owner yg kedekut. ampun ya rabbi. memang parah si plagiat tu kena kutuk. padahal ilmu wajib disebarkan. aigoo..tp kalau gosip?err...wajib sebar ke ek?haha.

Miss Lemon on December 3, 2010 at 9:30 AM said...

hehe y? wan(blh pnggil wan kan?)
penah kopiket ka?
hehe sabar k?
stkt ni org xda lg kena kes mcm ni
entri bantal busuk hakhak xda sapa nk kopiket
Lol

~NieZa~ on December 3, 2010 at 9:31 AM said...

betul2...
xbest la copy2 cat ni..
hehe~
bru2 ni da nmpk blogger gduh sbb copycat ni..
mmg panas gila..
huhuhu
*sy jd follower tlng bca dr jauh ja entri diorng..mmg kes hati ke hati la...hehehe

Faezah Hannah Al Baj on December 3, 2010 at 9:31 AM said...

isu ini sudah lama bertapak dlm dunia blog..

sy percaya ramai blOggers sgt dan ikhlas berhati mulia ingin menyebarkn sesuatu yg baik..

bile ad blogger laen tlg sebar2kn ilmu@maklumat..itu menjadi satu bOnus buat si empunya..

sbb selaen dpt pahala dpt jugak lesson ya dak..

Oleh itu..xsalah jika kdg2 menjadi pen'copycat' jika tahu etikanya:mintak izin dan kredit entry

nabi juga ad berpesan.. mafhumnya:sebarkanlah ilmu walau satu ayat..'ayat' di sini mbawa maksud cOntent kebaikan yang terkandung dlm dua rujukan kita iaitu ajaran alquran dan hadis..xsemestinya ayt bermaksud verses dari quran atau hadis je..

psssssttt..akhir2 ni suka copy infO..sbb rase bertanggungjawab utk mneybarkannya..peace nO war :)

aufa_rissa on December 3, 2010 at 9:32 AM said...

yes..paling tidak, bg la kredit kat tuan asal entry tu kan..letak penulis asal ke, gitau diambil dari laman or blog sekian sekian ke..hehe..

E.d.Y on December 3, 2010 at 9:32 AM said...

setuju..xde identiti la kalau copy2 ni...

cik tipikal on December 3, 2010 at 9:49 AM said...

copy cat tu hanya merosakkan hati dan jiwa. kalau dekat u, asek nak copy tutprial dan assignment, tyme exam nanti masak nak jawab. sebab tak tau apa2 pun

safura zahari on December 3, 2010 at 9:52 AM said...

apalah keistimewaannya jiwa meniru.tak besh tol.

cik ungu on December 3, 2010 at 9:56 AM said...

* angkat tangan tinggi2 !!
betol3!!

aku tak kesah la kalau bab-bab kopiket nak menyebarkan dakwah ke ape ke, atau artikel2 motivasi ke, tapi sertakan skali lah link-nye dan name asal.

tapi kalau dah blog penuh dengan bende kopiket je, baek tak payahhh. baek bagi je link asal terus.

(eh..emo pulak kan...)

man yusoef on December 3, 2010 at 9:57 AM said...

agak betul..tapi aku biasa copycat berita surat kabar..salah tak??..ko tau xcamne nak trace kalau ada org copycat entry kite..

khairunnisa ♥ on December 3, 2010 at 10:01 AM said...

yang penting, buat apa yang patut dan teruskan. ^____^ suka baca reaksi orang ramai tu..

kaki copycat : what you give you get back..

peace♥

yulianti on December 3, 2010 at 10:23 AM said...

wooow..sangat sangat setujuuuu hehehe..salam keal..saya tunggu kunjungan baliknya ke blog saya..trims...

Far8 budak baik on December 3, 2010 at 10:23 AM said...

haha..harap kn pagar pagar mkn padi..
karam sign waliaaa tb3 kah3..mcm surat kaba je aku bace entry ni =P

Myra Ayreen on December 3, 2010 at 10:25 AM said...

kopiket mmg ta besh .. but the best one is ..

kite xyah nak sebarkan ilmu ilmu kite .. dah ade org len buatkan ...
hehehehe ...

but moreover ....
name pun blogger u ..
kalau taruk " noright click pun "
ade je kot yg copy kite nye entry ..
biasalah ....

fArAh!! on December 3, 2010 at 10:39 AM said...

yup,yup..betol meh..x baik tau copy2 nie..buruk perngai

Jejaka Terhangat on December 3, 2010 at 10:42 AM said...

haha..awal2 dlu byk entri ko copy paste gak kan..skrg ni dah maju, sume tulis sendiri jek..kipidap bro..blog ni bagus.byk tips dan motivasi..=)

PiKOk on December 3, 2010 at 10:45 AM said...

haha..lawoklah sesi temubual tuh..:P

kakchik@ella on December 3, 2010 at 10:55 AM said...

kdg2 tajuk sama, isi berbeza. i dont mind that. tp kalo 100% copy .. owh .. nyah kau dari sini. benci. hehe ..

i am S!L4H.. on December 3, 2010 at 10:59 AM said...

owh penyalin kucing......
sy suke jln2 crik idea..pstu olah sendiri..mcm tu pon ad bpe percent nk kate copycat???uhhh

zaL_cdpx on December 3, 2010 at 11:05 AM said...

plagiat? tergeliat lidah ambo mnyebutnye.., copycat kn senang.. huhu

ambo kdg2 amik gak sumber org mlalui internet tp ambo sertakan yer mner ambo amik..., xcayer g la usya blog ambo...pic tu dah sah2 la dr google. klau wa pnyer., dh lama wa bt copirite. haha

miRa'e on December 3, 2010 at 11:10 AM said...

hehe.. jln2 sini tnggl komen :)
tapi betul la , nk copy sekali pon , bgtau la tuan badan nya kn .

hans on December 3, 2010 at 11:13 AM said...

aku rasa xsalah sebab aku pun ada buat
cuma yg salahnya mereka bila copy
mereka tak bagi tahu sumber mereka copy dari mana
so ibarat macam mereka yang tulis sendiri entry tu
tu lah pasal
haih

P/S : Lu Langsi Lu Mati

P/S : Review Filem : Ngangkung Boleh Tahanlah & Kutipan Filem 2 Alam Berapa Juta?

♥CIK SHA♥ on December 3, 2010 at 11:16 AM said...

pandai kucing tu eh..ahaha..tetibe..

boleh sebenarnye nak amik idea orang kalau nak tulis entri..tapi jangan la p copy ayat sebijik2..amik je idea then olah sendiri cara kita..itu yg terbaik..

then kalau rase nk copy jugak2..mintak la izin owner dulu..jgn simply copy pastu ngaku itu sendiri punye hasil..no good no good..

iLa SaHaR on December 3, 2010 at 11:16 AM said...

tak de kopi radix tapi ada kopi spyhru hehehe

aibaks on December 3, 2010 at 11:18 AM said...

penyalin kucing? pe ni? leh makan ke? sedap ke? haha

Nur Azila Ismail on December 3, 2010 at 11:24 AM said...

bgus tul abg nie :)

penyalin kucing , first time dgr . hehee

Fuziani JSR on December 3, 2010 at 11:26 AM said...

copy dgn izin tidak menjadi masalah.... bg mrk yg main rembat jer tu.... belajar2lah minta izin dulu sb boleh dikatakan mencuri tu....

::wan fadhilah:: on December 3, 2010 at 11:31 AM said...

huh.. nasib baik ak x ske kucing... wahaha.. ada kaitan ke??

eemm, selagi orang yg copy tu bagi sumber yang betul dan dapt izin dri tuan yg asal ok la.. klu kt sekolah ni kena ajar suh buat sumber rujukan atau citation.. kalau x buat kena masuk mahkamah sebab plagiat.. huhu..

cik-terompah on December 3, 2010 at 11:46 AM said...

baru2 nih de belog yg mengcopy entri aku psl jamil kucing.. ak perasan pun sbb tetiba je aku tgk kat stats .. entri tu mcm tetiba ramai org click.. aku g kat sne.. wohhh... die copy cite ak woh.. seb baik die letak link blog aku kat bwh tu...

conclusion.. aku rasa klu nk copy bagitau la owneryer dulu...
letak link belog yg dicopy...
kan lebih berhemah dan sopan santun tuh.. kn3...
*de gak positivenyer.. blog aku trafic up.. hahhaa ..tapi belog yg copy tu belog politik.. cet..

suffer8zine on December 3, 2010 at 11:47 AM said...

heheh x main la kucing hari ni orang utan pulak :P

Terkini : Orang Utan Paling Gemuk

Aisyah AR on December 3, 2010 at 11:50 AM said...

i love catr but not copycaters!! tp mcm sya, klu sya amik petikan tu dr blog org lain, mmg sya tinggal coment n link mintak izin. klu salah, mintak maaf lg. huhuu....so, far respond mereka sume positif!!

mereka pun mcm kita juga. sama2 bloggers!! mereka akan faham. tak der maknanya mereka nk marah. lainlah klu entry kita dok ngutuk dorg. mau nya tak lenting...huhu..

cik EPAL on December 3, 2010 at 12:12 PM said...

nak copycat entri ni boleh?

ciknabil-a on December 3, 2010 at 12:22 PM said...

xpayah la nak copy2.. lau nak jugak, minx izin tuannya dulu. huhu..

ciknabil-a on December 3, 2010 at 12:22 PM said...

xpayah la nak copy2.. lau nak jugak, minx izin tuannya dulu. huhu..

missfieza_1525 on December 3, 2010 at 12:30 PM said...

ki3..lawakla y upon tu..comel je..=p

fatin hanani on December 3, 2010 at 12:32 PM said...

yew sokong bella ckp..
nak cpy pun mntak izin dlu :)

hudahazwani on December 3, 2010 at 12:53 PM said...

salam..jalan2 etrjah kat cni..kalau copy tanpa ada keizinan dari tuan punya karya or entry tuh memang la buat orang marah..tapi kene la minta izin dulu kan?? kalau tak, memang cari bala la jawabnya.hahahaha..pape pun nice entry...suke3!! ^^,


hhtp://hudahazwani.blogspot.com/

Ain Zulaikha on December 3, 2010 at 12:55 PM said...

betul tu saya pun tak suka copycat.. huhuhu..

cik hani on December 3, 2010 at 1:13 PM said...

baikkk...sy xkan menjadi penyalin kucing! wahhh~

mia on December 3, 2010 at 1:14 PM said...

naseb saya kucing yg kalu copi kasi kredit pd empunya..

nuR izyan on December 3, 2010 at 1:22 PM said...

ntahnyer...nk copy2 pula..copycat tol lah :)

yanshumill on December 3, 2010 at 2:02 PM said...

haa pelik org cm tu.lau dah takde idea tu ddok diam2 je,tggu dah ada idea baru tulis , nie nak copy2 bgai,xsenonoh prgai .

Siti Mashitah Saidin on December 3, 2010 at 2:14 PM said...

x suka owg copy cat asgment! sungguh sakit ati kot!

tomatokering :) on December 3, 2010 at 2:28 PM said...

btoi3.. jgn bikin sy marah >;(

Miza Yusof on December 3, 2010 at 2:40 PM said...

miza pun tak berapa suka bab copy paste entry ni. kalau nak copy letaklah kredit. sejuk tuan punya entry tu tengok ni kalau aktiviti seharian pun nak tiru, melampaulah tu.

NOOR FATIN on December 3, 2010 at 2:49 PM said...

betol2. sy setuju!

Nabilah on December 3, 2010 at 3:17 PM said...

setuju !!
cukup tak suka ngan copcat-ers yang tak reti nak mintak izin n tak reti nak "kredit to" .
Bengtang ouuu ....

Eyda Sheyda on December 3, 2010 at 3:18 PM said...

nice en3..

bg aku malas la mau kopi2 mana entri.. its better write alone.. n when its about ur feel.. there will be no copy from other.. juz copy from ur heart..

ecah..merangkap anak cik nan on December 3, 2010 at 3:29 PM said...

mai schawannnn....*kasik sengau sket ye...

hahaha

Irine Nadia MaRceLLo on December 3, 2010 at 3:31 PM said...

teringin dan mengidam nak copy semua entry2 dalam blog suratan kebetolan nih. izinkan yew.

Assalamualaikum..

wakakakaka!

echah mashuri on December 3, 2010 at 3:49 PM said...

plagarism is plagarism.heee..
nak copy cat xpela..tp anbik sikit2 udah ler..pastu creditkan untuk owner dia..ehheeh.

BlogLarian on December 3, 2010 at 3:49 PM said...

Assalam, jemput ke BlogLarian untuk memberi nasihat dan kritikan jika berkelapangan
terima kasih

alexa yussida on December 3, 2010 at 4:35 PM said...

KOPI RADIX~ terbaiklaa akak^^

IMANSHAH on December 3, 2010 at 4:49 PM said...

eh2, haha

pernah buat, tapi untuk entri ilmiah seperti sejarah saja..huhu

misz FaTiN on December 3, 2010 at 5:01 PM said...

setuju dgn en3 ni.. ^_^

shada wentz on December 3, 2010 at 5:12 PM said...

hehe. kalau bab kopikat dlm blog ni ku mmg pantang.

tp kalau dtg bab esaimen ni boleh diterima lg kot. HAHA! (-.-")

garfield88_aini on December 3, 2010 at 5:23 PM said...

kalau copy sejibik2 mmg la orang xkasi.. Dah macam xboleh fikir sendiri je kan.. Kalau nak belajar skill2 tu xpe kot... Nak menambahkan idea2 baru la katakan... Suka baca entry naz... Betul2 belaka...setuju...!!!

hamzah ian on December 3, 2010 at 5:32 PM said...

ramai gak peniru nih.. grrr

ijatnuar87 on December 3, 2010 at 6:06 PM said...

ahaks...apa yg penting kena berani...sanggup ambik risiko,berani terima kesannya...dan xsalah kalu bagi penghargaan sikit kan...

Amalina Jo on December 3, 2010 at 6:29 PM said...

ada lah kenal dgn sorang minah ni , mmg dri dlu asyik tiruu je org. Blog yg sblum ni pun delete sbb geram dgn perangai dia tu , buat blog baru dia jdi follower automatik esok ye cara tulis jdi sama balik damm!

touya on December 3, 2010 at 8:04 PM said...

Aku memang menyampah dengan geng ..geng plagiat nie .

Kalamhati on December 3, 2010 at 9:01 PM said...

sungguh comel cat2 yg mengopi itu..hihi

Cik Mieyrarif on December 3, 2010 at 9:05 PM said...

sangat setuju :P

khaiyisah husna on December 3, 2010 at 9:42 PM said...

pendek kata, hargailah usaha org lain....no plagiarism..^^

MIMIE AIZA on December 3, 2010 at 10:25 PM said...

mmg x suke.. kawan2 terdekat suke copy

asfira aminuddin on December 3, 2010 at 10:28 PM said...

suka semuanya yg ditulis! :)

HonEyBuNNy on December 3, 2010 at 11:02 PM said...

betul tu.....xsuka copy cat..hahha

FasiHaH SupiaN on December 3, 2010 at 11:05 PM said...

setuju yang amat lah! :)

srikandi mie on December 3, 2010 at 11:15 PM said...

saya sokong,..!muahahaa~eh,..comel pulak kucing tu,..;p

bukan si peniru,..!

Ibnu_ghazali on December 4, 2010 at 12:01 AM said...

bila baca post ni..

saya terasa nak buat pengumuman,
jemput-jemput le copy post saya ek..

haha..

Tomato Gurl's Life on December 4, 2010 at 12:49 AM said...

setuju..cik tom xkisah sgt kalau org nak copy n3 cik tom..tp sekurang2nya minta izin/bagi backlink dr mana sumber..1lg kalau nak copy n3 jgn la bulat2 dr a-z..ubah/sesuaikan la ayat dgn n3 blog masing2...cik tom pernah kena copy bulat2..tp malas nk bising2..huhu..

psl naz nak buat n3 tips untuk buat entry menarik tue..buat la..cik tom xkisah..sharing is caring :)

p/s; seminggu cik tom tak online..skang sesi balas jejak entry+komen :)

luna on December 4, 2010 at 1:26 AM said...

yup..betul2 z xske dgn tukang copy paste tanpa kebenaran ni..macam x professional je..huhuk..cube la wat entri sendiri kan..

BENA on December 4, 2010 at 2:03 AM said...

alaaa boleh jek nk salin kucing ni . dgn cara . letak link sumber . kan bagus gtu . kan kan ? heee


tapi kalo ade yang tiru gaya penulisan cara blog org yang die minat tanpa sedar . ohooooooo. bawak2 la sedarkan dri kan kan ? =)

SnowladieS on December 4, 2010 at 3:16 AM said...

haha upon paling comel..kte ade cat..he!

Cik Jari on December 4, 2010 at 9:18 AM said...

ok..ak sebaya dengan rosman..aku setuju dengan beliau....tapi assignment maths takkan jumpe jawapan kat tenet..kopi pes dr budak cina yg terer2....

meniru?uwaa...takmo..biarlah salah.. asalkan tak rasa bersalah sepanjang hayat.

Afiefah Safieni on December 4, 2010 at 11:09 PM said...

kalau rasa2 nak tiru pon bagitau la pemilik dia dulu..
ni x copy sesuka hati dia ja..

Afiefah Safieni on December 4, 2010 at 11:09 PM said...

kalau rasa2 nak tiru pon bagitau la pemilik dia dulu..
ni x copy sesuka hati dia ja..

miss nina on December 6, 2010 at 4:00 PM said...

macam musim je copy & cat ni, boleh ke kata begitu ?

 

Designed by #