Thursday, December 2, 2010

must read edition : tazkirah

Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya : Sebilangan manusia yang dinaungi Allah di bawah naunganNya pada hari kiamat(di padang masyar) iaitu hari yang tidak ada sebarang naungan padanya selain daripada naungan Allah, Tujuh golongan tersebut :
  1. Pemerintah yang adil
  2. Pemuda yang hidupnya sentiasa dalam mengerjakan ibadah kepada Tuhannya
  3. Orang yang hatinya sentiasa terikat dengan masjid
  4. Dua orang yang berkasih sayang kerana Allah, di mana kedua-duanya berkumpul dan berpisah untuk mendapat keredaan Allah
  5. Orang yang dipujuk oleh perempuan yang kaya lagi rupawan untuk bersatu (berzina) dengannya lalu ia menolak dengan berkata: "Aku takut kepada Allah!"
  6. Orang yang bersedekah secara bersembunyi sehingga tangan kirinya tidak mengetahui apa yang diberi oleh tangan kanannya
  7. Orang yang menyebut atau mengingati Allah dengan keadaan tidak ada dalam ingatannya perkara lain, lalu menitis air matanya kerana mengingatkan sifat Jalal dan sifat Jamal Allah
sumber dari ---> (HR Abu Daud dan Ibnu Majah)

kenape den tibe2 buat entry ni??
1. sebagai tazkirah dan peringatan kepada kita semua. best hidup ni kalau kite saling mengingati
2. semalam datuk abu hassan din datang bagi ceramah kat surau ofis den. hehe


3. abu hassan din ade clarify satu bende y sangat best bagi den la, yang den terlepas pandang. cmni :

soalan : camner kalau pemerintah tu adil, tp die tak sembahyang??
hassan din : tu soal lain, naungan tu kat padang masyar aje. mase panas terik matahari inarat sejengkal tu, soal tak solat tu still akan di hisab di mahkamah Allah, padang masyar ni tempat kite tunggu nak kene bicara ja.

faham tak kat situ??:P

p/s : sape2 AJK surau kat sini, jempot la die buat ceramah, die mmg best.klu x paling best die among the best:)

46 comments:

Anisa Hang Tuah on December 1, 2010 at 2:10 PM said...

Ya Allah.kuatkan iman saya

Encik MamaT on December 1, 2010 at 2:19 PM said...

ooo... beberapa kali jugak ikut ceramah dia... alhamdulillah.. penyampaian secara santai... tapi berkesan.. mudah difahami....

afifaa. on December 1, 2010 at 2:37 PM said...

thanks for sharing.

takut. huhu.

Tieka Nadira on December 1, 2010 at 2:38 PM said...

love this tazkirah! thanx share =)

krole on December 1, 2010 at 2:39 PM said...

tq naz for sharing...krole suke sngat~!!!peringatan tok smua..insyallah

Faezah Hannah Al Baj on December 1, 2010 at 2:40 PM said...

ingat padaNYA..kerane DIA sentiasa ada di sisi kite

mr.syazwan on December 1, 2010 at 2:41 PM said...

insyALLAH da dpt pahala

sambil2 berblog sambil berdakwah

x gitu??
alhamdulilah...

sejuk peyut...

Siti on December 1, 2010 at 2:47 PM said...

insap den..huhu, eh agak2 kalau panggil dia beri ceramah berape dia caj ek? hehe

Liana Ryan on December 1, 2010 at 3:03 PM said...

nice entry.. ^^

khaiyisah husna on December 1, 2010 at 3:03 PM said...

pemimpin yg adil~ bape byk skank yg tinggal...=.="

diba on December 1, 2010 at 3:11 PM said...

die mmg besh bg cramah~

QasehAiris on December 1, 2010 at 3:13 PM said...

Ustaz Harun Din tazkirah mmg best ohhh..thanks for sharing...selamat beramal :)

d.A.o.U.z on December 1, 2010 at 3:16 PM said...

semoga semua beramal dengan jayanya.. :)

♥-- emieysandra --♥ on December 1, 2010 at 3:17 PM said...

trima kasih utk tzkirah ni ;D

Hanis Azla on December 1, 2010 at 3:18 PM said...

dapat ilmu yg berguna.. thanks for sharing naz.

nuR izyan on December 1, 2010 at 3:23 PM said...

syukran utk info ni..
dulu2 ade gak blajar quaran sunnah psl pmimpin ni.. :)

Siti Mashitah Saidin on December 1, 2010 at 3:29 PM said...

insaf...

bgus la... pesan kat gua yg kerap terlupa nih~

Nur Mudrikah on December 1, 2010 at 3:38 PM said...

tenkiu for sharing..

suka yg ni.."Dua orang yang berkasih sayang kerana Allah, di mana kedua-duanya berkumpul dan berpisah untuk mendapat keredaan Allah"

najihah sahami on December 1, 2010 at 3:41 PM said...

yep.yep..ustaz ni memang best. selalu je diundang ntuk kem kotivasi atau malam penghayatan.

btw, thnx 4 the sharing naz!

pN.rOs on December 1, 2010 at 3:51 PM said...

mmg best tau ustaz ni kasi ceramah...
hopely setiap yang baik yang disampaikan itu masuk terus ke jiwa.... bukan di telinga jer...

Nieza Micha on December 1, 2010 at 4:07 PM said...

nice... peringatan untuk sume...^_^

sarah-najwan on December 1, 2010 at 4:13 PM said...

maklumat yg menarik...
tima kasih kerana berkongsi..

Nazterjah on December 1, 2010 at 4:41 PM said...

nice sharing...berblogging sambil berdakwah...bgs ni..

me suya on December 1, 2010 at 5:14 PM said...

nice idea for sharing this..
nak suh suya cari sendiri macam selalu malas.heeee duniawii kan suya ni,tq for this reading material

Lydia Miza(Aidyl Azim) on December 1, 2010 at 5:21 PM said...

tq naz atas entri ni..

nama.aku.lynn on December 1, 2010 at 5:38 PM said...

thanks for sharing..like22..=)

nama.aku.lynn on December 1, 2010 at 5:38 PM said...

thanks for sharing..like22..=)

i am S!L4H.. on December 1, 2010 at 5:55 PM said...

bgus la entry uncle...truskan2.....
=)

NuSaNa NoSa 91 on December 1, 2010 at 6:09 PM said...

wah3~ kiranya dia abu hassan din dtg nilai ke?? ^_^

ijatnuar87 on December 1, 2010 at 6:10 PM said...

ahaks...baguh bebenor la,hehehe

Sis-Lin on December 1, 2010 at 6:14 PM said...

Sungguh terINSAF sekejap..huhuhu
Moga2 Tuhan beri keimanan pada sis agar yg 7 itu dpt dilaksanakan :)

btw thankx 4 sharing..:)

oshin on December 1, 2010 at 8:21 PM said...

sangat suka entry ney ;))

suffer8zine on December 1, 2010 at 8:53 PM said...

terbaik bro!tapi kan bro, sedar x entri keagamaan ni x ramai komen berbanding entri2 lain, : )

Terkini : Sebab-Sebab Doa Ditolak

Jejaka Terhangat on December 1, 2010 at 9:31 PM said...

yg no 5 tu..laki skrg ada ke yg nak bg alasan cmtu ek..sume men terjah jek..ish2..

Asma Haha on December 1, 2010 at 9:41 PM said...

ingat mengingati amalan hidup kita :-)

Aretikz on December 1, 2010 at 9:54 PM said...

Thanx.. sentiasalah kita bermuhasabah diri ^_^

S..U..D..@..I..S on December 1, 2010 at 10:34 PM said...

Tip2 peringatan yg sgt baik kongsi bersama, tq2

penceramah hebat bershaja dan sentisa senyum,
isi padat maklumat jelas, lawak pun ada, sure x mengantuk punya..

jazakallahukhoirankasira

darkbatman on December 2, 2010 at 12:57 AM said...

insaf jap...hoho.. tq utk peringatan..

alexa yussida on December 2, 2010 at 3:35 AM said...

terima kasih for sharing:)

best!

new hope on December 2, 2010 at 7:42 AM said...

pemimpin yg adil?

Al on December 2, 2010 at 8:30 AM said...

nice!

thks share ye..

n.hasleena on December 2, 2010 at 9:37 AM said...

Sharing yang memberi manfaat kepada semua...
Alhamdulillah...

hasrul hassan on December 2, 2010 at 9:40 AM said...

Salam.
bagi melihat diri orang lain @ pemerintah adil; lihat samada dia adil pada Tuhannya...

lihat solatnya...kerana solat itu tiang bagi segalanya ...

Terima kasih kerana share dan jadi follower blogHH. Sebagai follower blogHH, anak-anak saya pilih blog ini untuk terima award ini:

http://hasrulhassan.blogspot.com/2010/12/beutiful-blogger-award-dari-pnstoberi.html

terima kasih.

krole on December 2, 2010 at 9:44 AM said...

wuahhh tq2 bro...info yg berguna,alhamdulillah...

p/s : ohyer..banner bro order da siap..mai r blog

missfieza_1525 on December 2, 2010 at 10:25 AM said...

ske entry ni..
mrila kite brigt2..
huu..takot..^_^'

Cik Liyana on December 2, 2010 at 11:35 AM said...

tazkirah yg bagus untuk semua! sekarang dah susah nak tengok semuaciri tuh, sama-sama lah kita dekatkan diri pada Nya.

ENTRY BARU :FILEM KITA TAHAP MANA

 

Designed by #