Tuesday, November 30, 2010

tips tambah komen part 2

salam2 semua malaysia:)
hari ni kite buat entry simple. hari ni mungkin ade yang tak setuju nagn den kut.hehe
entry ni wujud lepas den lalu kat depan blog abg merah jambu."admiraz hafiz "tibe2 nmpk topik yang agak2 best kat situ;p
topik die: "1000 follower ngn 10 komen mane korg pilih?? " sempena ulangtahun ke 1000 follower blog die.tahnia bro. so u all pilih mane

team pembaca : 10 komen la.kompem!!
adek farid kamil (den la) : aah, bet0l!! den pon pilih 10 komen jugak.tp 1000 follower pon okey gak ape.

soal ; laaa, abes tu buat entry ni wat pe naz??
jaawab : nak ulas sket la, sambungan entry tips meningkatkan komen. ade kaitan ni.

ulasan :
we all tidak boleh menidakkan kepentinagn jumlah follower,
klu tak buat pe ben ashaari target 10000 follower??
bagi den jumlah komen berkadar langsung dengan follower(fakta suku auta)

tak caye??bagi den 5 blog, follower bwh 150, tp komen smpi 30 (komen pembaca shj) dapat??klu dpt list kan den nak tgk.
dan cube list kan, 5 blog, follower 1000 dan lebih, komen lebih 40. sure senang cari kan??hehe

soal ; follow pon bukan bace bro
jawab : biala, hampa pon lebih kurg jugak kan??jgn mengata:P


ulasan : kita harus mengoptimumkan follower, buat dorg bace entry kite.cmner?? meh abg ajar yer :

setiap kali dorg folo, u all sure folo balik kan?balas jasa. tol x??
so maknenye u all adalah follower kepada follower u all.
betol x??

korang : aah, betol
naz : jadik, u all kene la jadi follower yg sejati. jln2 kt blog dorg,yang updated la, tgk kat dashboard tu. pastu bace dorg punyer entry. klu best komen la, klu tak tinggal jejak.buat cm den ajar smlm
korang : yang mane ea naz??
naz ; yang ni la syg = "entry baru siap, jempot2 bace meh"

insyaAllah mereka akan dtg bace.klu korg punyer entry dorg agak2 suke, dorg komen la. give and take la


nasihat : jgn la dok blame sgt follower x bace blog kite klu kite pon buat perkara yang same.hehe ni bukan masalah follower, tp kekurangan promosi:P

p/s : just my 2 cents.jgn mara2;p cmner tips semalam??betambah x komen??



71 comments:

man yusoef on November 30, 2010 at 10:56 AM said...

betul aku sokong...petambahan komen berkadar terus dgn peningkatan follower...hehe

Siti on November 30, 2010 at 10:59 AM said...

auw bersayang2 plak dia..hehe, tapi logik gak tu..hehe, kesimpulannya follower dan komen sama2 penting. kan kan? :)

Qaseh dalia adelia on November 30, 2010 at 11:00 AM said...

yelah kalau kite komen2 blog diorang..salu nmpak kite..t die pun follow lah kan...hehehe komen2 n then smbil2 tu tingkat kan follower coz diorang tertarik kot..lau dah follower byk...t xkomen sgt pun xpe hahaha...joke

Fiqah Alias on November 30, 2010 at 11:01 AM said...

(^_^) fiqah dh aplikasikan dh cara sbelum2 nie..thanx a lot...give n take..kite bace n komen,insyaallah depa pon wat gtu jugak....

p/s:kalo dulu 1 2 komen jer...tp laaa nie dh naik dh...heee~ alhamdulillah..

Miza Yusof on November 30, 2010 at 11:07 AM said...

whoa! naz tak komen pon. ni nak marah ni. HAHA. eh, gurau di pagi yang dah nak tengah hari. hihihi


thanks naz sbab share macam ni. miza nga aplikasikan tips yang semalam tu. target dalam seminggu e sebulan ke tengok berkesan ke tak. hehe

Afiq Bukhari on November 30, 2010 at 11:13 AM said...

hoho tips yang bagus.. aku sebenarnye x memlih sangat pun..mane entry best, aku akan komen.. xkirala baru ke, follower sikit ke.. yang penting entry best n sedap untuk dibaca :D
tang follower plak, kau follow aku, aku akan follow kau balik.. den x memakso :D

Cik Tqah on November 30, 2010 at 11:14 AM said...

meh la komen kt Cik Tqah.. hikhik

Hishyamuddin on November 30, 2010 at 11:14 AM said...

sokong!!dua2 mau, follower ramai dan komen banyak,bukan tamak ok..hahha
pape pun, kat blog aku ade entry baru..hehehhe..jgn marahh..

Kenzo@MrConteng on November 30, 2010 at 11:15 AM said...

betul2! tp yang xthn ayat berkadar lagsung tu..hehe..lawak kot,tersenyum aku bila membaca part tu.. haha

n.hasleena on November 30, 2010 at 11:15 AM said...

setuju..give and take!
skrg tgh cuba mendptkan komen yg banyak..& follower too
sbbnya bila komen byk bermakna ramai yg sudi baca en3
sbb tujuan en3 mmg utk berkongsi kan
kalau tak mcm syok sendiri
anyway thanks a lot naz!
mmg tips yg berguna :)

miszATIN on November 30, 2010 at 11:16 AM said...

haha
betol lah jugak tuh abg naz..
mmg ade kaitan pun hehe =)

sarah-najwan on November 30, 2010 at 11:18 AM said...

akak pentingkan folower dan opkos..komen..

folower=org suka blog kita..
komen=org baca n3 kita..

jadi...komen+ folower pemangkin blog gemilang

waduh..siap cogankata tu naz...

eiffel on November 30, 2010 at 11:18 AM said...

hakhakhak...idea tuh memg ley diterima :P

camtaek

ambooyats on November 30, 2010 at 11:20 AM said...

kalo nuff tengok komen aje tak tgk follower, tapi jumlah follower bagi 1st impression y bagus tuk blog dr reader..pendek kate dua2 pon pentg kan3

Izamir Ridzwan on November 30, 2010 at 11:20 AM said...

betul tu.. sy sokong sangat part yg org follow kita dan kita balas... sebagai beri semangat jer.. tapi klu mmg blog tu best.. sy akan bca entry nya setiap kli dia update

zazaw on November 30, 2010 at 11:23 AM said...

hihi . tah . mcm biase jeee
huhuhuhu

Mimie on November 30, 2010 at 11:25 AM said...

pertambahan komen berkadar langsung dengan keseronnokan entry?ade betol ker physician?

suffer8zine on November 30, 2010 at 11:27 AM said...

aku sokong bro!

Terkini : Keputusan akhir undian Anugerah Blog Pilihan Malaysia bagi kategori Blog Personal Lelaki Pilihan

sha a.s on November 30, 2010 at 11:27 AM said...

best!

Anisa Hang Tuah on November 30, 2010 at 11:29 AM said...

suka suka!!

h.a.n.i.S.a.h.i.S.m.a.i.l on November 30, 2010 at 11:36 AM said...

hahahah..eden setuju !!!...

Puteri Iqa Izyan on November 30, 2010 at 11:37 AM said...

hahaha.sentap aku weh.
betul3..
folo pon tak semestinya baca.bkn apa kdg2 malas datang gituh la jadi.haha

tapi kalau followers ramai kompen komen up2 :P

DiaUmaiNiNaz on November 30, 2010 at 11:38 AM said...

Dianz yg baru ni selalu tgk kat dashbord , sapa yg update aku terjah n sometimes drop komen kalau kena dgn aku..

FasiHaH SupiaN on November 30, 2010 at 11:38 AM said...

sokong! :)

aminmz on November 30, 2010 at 11:38 AM said...

stuju... hamba slalu update member link kt blog hamba.. sume citer follower hamba akan cube follow.. hamba sayang kat follower hamba..

jaya jr on November 30, 2010 at 11:40 AM said...

haha..tip kat sini bagus lah..okok

adrinaqamarina on November 30, 2010 at 11:44 AM said...

yang jenis baca tapi malas nak komen pon ada jugak. so orang ne macam3. :)

Cik Liyana on November 30, 2010 at 11:45 AM said...

pilih 10 komen! sebab kalau follower banyak tapi komen sikit, maknanya entry kita tuh tak menarik kan.

BARU DARJAH SATU DAH PANDAI BER-SEKS

laskar rainbow on November 30, 2010 at 11:45 AM said...

baek 10 komen daripada beribu2 fllwr.ada fllwr ramai2 bt pe kalau entry senyap tak terkomen....hehehe

ijatnuar87 on November 30, 2010 at 11:59 AM said...

ahaks...btol tu...folower & komen sma pnting...kiter komen diorg,insyaallah diorg akan komen kiter balik...

dya adriza on November 30, 2010 at 12:01 PM said...

hoyeah!! mmg itu misi sebenar, tingkatkan jumlah komen dari follower2 kita. tu maknanya entry kita ada pembaca hehe..

tapi dlm ms yg sama, tingkatkan jumlah follower juga.. menarik2..

uMMUhabibahMohdH!Lm! on November 30, 2010 at 12:06 PM said...

Buat 1-1.. Tips best. For me, byk2 tips njih nk tmbah semangat nk blogging. In other word, nk adekan hubungan serious ngan dunia blogging nih.. :) thnx ~

shada wentz on November 30, 2010 at 12:11 PM said...

hoho. nice tips! alhamdulillah dah betambah! :D

Lady Shana Sweet on November 30, 2010 at 12:19 PM said...

hihihi suke2!! <-- mang suke mengomen pon.. heheheh

Encik MamaT on November 30, 2010 at 12:31 PM said...

aku kena praktik ni...

ehem2... jom la baca n komen kat blog aku ... haha...

rAy jR...@...Aliff on November 30, 2010 at 12:42 PM said...

hak3...jgn syok sndri sudeyyy...hak3...

Daniela on November 30, 2010 at 1:00 PM said...

huhuh saya setuju...tapi saya tak kisah pun nak baca ke tak..sebab kadang2 ape yang saya tulis tu tak best mcm blog2 lain..masih banyak harus di perbaiki...huhuh.. pandangan saya la... =)

Papa Mifz on November 30, 2010 at 1:13 PM said...

info yg menarik nih....bila komen & follower byk...jd bertambah semangat utk berblog...:)

mia on November 30, 2010 at 1:20 PM said...

setuju sgt dato..sy pnah buat xperimen...slalu bw..slalu jenguk blog org laen..tinggalkan komen..tinggal komen bukan sktakat 'nice entry' je..but baca entri smpai abes..pastu tinggal jejak, promote entry baru..huwaa...sblum ni follower sratus lebih je..lps bc tips dato skali buat xperimen..see, follower naek berganda3...

yang pnting, jenguk blog org..

xde mase??cari la mase...cari smpai jumpe..ehehhe..

iZS on November 30, 2010 at 1:32 PM said...

Haha, terbaek laa bro.
give & take :)

nadia atilah on November 30, 2010 at 2:06 PM said...

: saya akan memcuba yang terbaik

BENA on November 30, 2010 at 2:11 PM said...

ohooooooooo . bagus jugak tips nih ! kadang2 perasaan malu nk promote diri tu ha melanda . haa cam mano pulak tuh? heeeee~

Ummi Iman on November 30, 2010 at 2:29 PM said...

setuju...
tp kan... still xde org komen sgt... wakaka.. tp xper.. pelan² kayuh kan.. bukan senang nk tarik orng tuk baca belOg kita.. kena wat pengOrbanan la sket... blOgwalking then tgalkan jejak..wutever it is.. chaiyO²!! berusaha tangga kejayaan ;)

hamzah ian on November 30, 2010 at 2:33 PM said...

erm.. bagi gua nak dpt komen ni lu kena komen orang lain gak.. kalau gua komen pastu lu just tinggal jejak je kat shoutbox mmg rasa terkilan jgk.

yela, kita baca tapi dia tak baca entry kan.. so konklusinya baca entry dan komen..

amiey lee on November 30, 2010 at 2:48 PM said...

stuju..heeeee

shida saje on November 30, 2010 at 2:52 PM said...

naz :thumbsup:

M I A J A M A L U D D I N on November 30, 2010 at 2:55 PM said...

hahaha.. bagos lah.. likeeee..

nama.aku.lynn on November 30, 2010 at 2:59 PM said...

sokong lagi untuk part 2 pnya..=)

p/s::'just my 2cents'?mcm selalu ku dgr ayat ini..tp 4cents laa..hahahh*peace..=)

iDeaLz cRazEe on November 30, 2010 at 3:04 PM said...

thx 4 da comment ye...
sorry xdpt nk msg gune shoutmix..coz kne banned...waaaaaaaaa~
tau x cmne?? sy bdak baru blaja..huhuhu =(

cik miera on November 30, 2010 at 3:30 PM said...

stuju..saya adalah follower kpd follower saya..muahaha

MS ~SARANG HAE~ on November 30, 2010 at 3:38 PM said...

peh2!! tak faham lah =.="

Nur Azila Ismail on November 30, 2010 at 3:42 PM said...

cayalah bang . suka style wat entry nie . hehee

MS ~SARANG HAE~ on November 30, 2010 at 4:28 PM said...

haha ^^ just forget it!! faham dah ^^

NuSaNa NoSa 91 on November 30, 2010 at 4:38 PM said...

sbb tu keen wat istilah 'i komen u, u komen i"~ ha3~ ^_^

Jejaka Terhangat on November 30, 2010 at 5:10 PM said...

komen ngn follower aku sikit..tak cukup promosi ke ni..uwaaa..nak promote kan kat tv3 la, radio era ke. tak pon aku join hot FM..kehangatan berganda..sure meletop. kehkeh..=p

✿ CikCimi on November 30, 2010 at 5:15 PM said...

tak cukup promosi.
=.="

efa nur on November 30, 2010 at 6:58 PM said...

nak menyelit gak...
(tanda efa dtg bace entri...hihi) :D

gud info.. :)

Cik Su on November 30, 2010 at 8:50 PM said...

mungkin jugak kena rajin komen kat blog orang..tak leh la nak suh orang baca entri kte je tapi kita tak nak langsung baca entri orang..betul ke??

Dark Half on November 30, 2010 at 9:43 PM said...

follower ramai pun tapi komen ciput,xde makna gak.aku ada gak luangkan masa utk komen blog org lain tapi tgk topik gak la..kalau yg terlalu personal segan nak komen

Hanis Azla on November 30, 2010 at 9:53 PM said...

baca entry & komen utk support blogger untuk terus menulis.. jd follower utk support blogger terus berblog.. then klu kita suka org buat gitu kat kita, kita buatlah gitu balik kat org..

tieha ismail on November 30, 2010 at 9:59 PM said...

1000 followers....10 komen dh ada lam tangan kowt....agagagaag~~~

Admiral Hafiz on November 30, 2010 at 10:01 PM said...

memang perlu follower tersebut
tapi rasanya tak perlulah terlalu ghairah untuk kejar sangat bilangan follower
sampai kualiti entry pun sekadar cukup2 makan je kan?

kalau kita dpt lihat,
blog yang femes2 pun kadang2 dpt komen ciput je
dan blog yang kureng femes pn leh dpt komen beratus2
sebab? entry diorg yang best...


hehe..
patotla pelik mcm ne traffic leh ada drpd blog ni
rupanye disebabkan entry ni eh..
haha...

tq bro
hujah yang baik jugak
ala, setiap orang ada niat masing2 utk berblogging...
so terpulangla kpd tuan empuanya blog 2 sendiri...

NOOR FATIN on November 30, 2010 at 10:09 PM said...

setuju2 :)

hudahazwani on November 30, 2010 at 10:16 PM said...

salam incik tukar2 nama...hehehe..setuju dengan tips2 yang anda hujahkan di atas..tetapi setiap permulaan memerlukan kesabaran yang tinggi jugak kan..selepas ikuti tips yang diberikan, tidak semestinya komen kita akan bertambah..am i right incik??? hehe ^^,


http://hudahazwani.blogspot.com/

tiefazatie on November 30, 2010 at 10:34 PM said...

haha..naz2..ifa xkisah pun..mana2 la..sbb ifa mmg suka hati je ber-blogging nie..tp kalu org komen..ifa akan reply...org folo..ifa akan folo kalu ifa suka la...janji ifa happy..=)

mr.syazwan on November 30, 2010 at 10:38 PM said...

setuju ngan ray!

jgn mudah SS..

haha

Ain Atika Zailani on December 1, 2010 at 1:38 AM said...

wahhh...ada tips bagus kat sini....thanks awak...=)

i am S!L4H.. on December 1, 2010 at 1:57 AM said...

ni pon best..........
huwaaaaaaa rugi2

syAzAnA on December 1, 2010 at 2:00 AM said...

haha. tahu xpew. kekurangan promosi. hehe

Fay on December 1, 2010 at 2:08 AM said...

ada point kat situ. btw, saya tulis blog lepas tu duduk diam-diam malas nak jalan-jalan. masa yang mengekang dan banyak lagi benda lain yang nak dibuat.

hahaha sebab tu blog tak femes. :D

adi_tau8605 on December 1, 2010 at 12:33 PM said...

hehe....betul2...apa pun klo nak komen yang berjelar2 tu pastikan entry yang kita wat taraf 5 bintang. baru pembaca puas hati nak komen :)

 

Designed by #