Sunday, November 21, 2010

POLIGAMI

salam
hari ni den nak memberi sedikit teguran dan peringatan kepada kaum hawa dan juga kaum adam mengenai tajuk di atas. bila cakap pasal poligami den sure ramai perempuan kat luar sane buat muke masam
den cayo, poligami ni perkara paling team2 hawa tak suko, ape motif den nak cakap pasal bendo ni??


den peratikan, team2 hawa sekarang memang da educated, mengaji tinggi2, dalam erti kate lain da pandai la.
tp, buruknye bile da pandai ngan mengaji tinggi, ade SESETENGAH antara team2 hawa da mula pandai nak mengKRITIK/HENTAM hukum poligami ni pernah dulu, ade team2 yang suarakan supaya poligami ni diHARAMkan, betol x?? dan mungkin ade yang sampai kate islam ni tak adil hanya kerana isu poligami ni.


heyy kepada team2 hawa yang konon da educated kat lua sana, teguran den, mengaji tinggi belom bagi lesen untuk u all menghentam hukum yang jelas ade dlm AL_QURAN ni. if mana2 team hawa tak suka isu poligami dan x suka dipoligami kan, lebih baik anda diam dari bersuara tanpa ilmu yang secukupnya.


TIDAK SALAH andai kate u all tak suka berpoligami dan perkataan tu. tp jangan sesekali menghentam/bersuara lantang menyalahkan poligami kerana takut u all terbabas ke dlm kermurkaan Allah.
setiap perkara yang datangnya dari ALLAH kita harus yakin pastinya perkara itu baik. u all harus kaji, kenapa islam membenarkan poligami, dan u all harus lihat dari sudut kebaikkan poligami instead of mencari keburukkannya semate2. sekiranya u all nak menghemtam, bukan poligami yang harus di hentam, sebaliknya yang patut dihentam ialah lelaki yang mengunakan poligami untuk kepuasan diri semata2, lelaki yang berpoligami dan tak mampu berlaku adil setelah berpoligami, lelaki yang memburukkan nama poligami.


bagi team lelaki kat luar sane, bile bercakap pasal poligami bercakaplah dengan ilmu dan kebijaksanaan
lelaki zaman2 sekarang la yang den tgk merosakkan keindahan sebenar poligami. seandainya u all tak boleh nak berlaku adil, gaji takat rm800 sebulan, tak usah la berpoligami. klu da mmg nafsu u all macam kuda, poligami nukan satu2nya jalan penyelesaian. BERPUASAlah!
jangan pula u all asyik cakap2 poligami ni sunnah Rasul. sedangkan sunnah yang lain u all tak pernah nak buat even tak pernah nak tahu pon. mengajilah lebih sikit dalam poligami, tengok dalam keadaan bagaimana yang u all sepatutnya berpoligami ni tidak, pantang nampak aweks seksi sket, da nak kawen lagi satu.


akhir kate, ape yang den nak sampikan, bile nak bercakap mengenai sesuatu, pastikan u all sume tidah berlebih2 sekiranya u all tak de ilmu pon dalam perkara tu.berhati bila berkate, dan lebih baik diam dari memperkatakan tentang perkara yang kita tidak tahu:)



36 comments:

Puteri Iqa Izyan on November 20, 2010 at 11:46 AM said...

tak perlu nak hentam2 psl poligami.
nnt sape nk dpt payung emas kat syurga?

sesungguhnya Allah itu lebih mengetahui apa yang telah ditetapkan.

eceh. :p

Perempuan & Tepung | Alahai Perempuan II

Puteri Iqa Izyan on November 20, 2010 at 11:46 AM said...

tak perlu nak hentam2 psl poligami.
nnt sape nk dpt payung emas kat syurga?

sesungguhnya Allah itu lebih mengetahui apa yang telah ditetapkan.

eceh. :p

Perempuan & Tepung | Alahai Perempuan II

LadyBird on November 20, 2010 at 11:47 AM said...

betul3x..lady setuju seratus peratus..

Khairul Antasha on November 20, 2010 at 11:51 AM said...

poligami tak salah. Tp ada poligami yg diharamkan dlm islam. Seperti apa yg tuan blog katakan di atas. Siapa kita nak menidakka semua ini.

Lelaki yg bijak akan menghindarkan poligami..

Lelaki Ini on November 20, 2010 at 11:52 AM said...

huhuh
setuju ngn kamo!

sarah-najwan on November 20, 2010 at 11:56 AM said...

yelah...jika sudah tahu begitu..kita ikut shj..yg hukum tetap hukum..yg nk melakukannya..wajib tahu cara yg paling tepat..jgn main ikut hukum bab nk poligami..bab pelaksanaan ikut hukum... xdiikut..

semoga kita menjadi hamba Allah yg bertakwa

zaL_cdpx on November 20, 2010 at 12:03 PM said...

POLIGAMI wa anti tp ORIGAMI wa suke ! weeee

Nur Azila Ismail on November 20, 2010 at 12:05 PM said...

nice entri abg :)

betul sgt , poligami x patut disalahkan kerana terdapat dlm Al Quran . tambahan pula sekarang ni wanita lebih ramai drpd lelaki , mahu atau tidak , mungkin kita akan menjadi orang yg berpoligami

-ini diary saye- on November 20, 2010 at 12:44 PM said...

angkat tangan tanda setuju.. (>_<)

Jejaka Terhangat on November 20, 2010 at 12:55 PM said...

lelaki yg nak poligami kena pikir byk kali sbnrnya..bukan senang nak berlaki ADIL dlm poligami..semua bini kena bg sama rata dlm giliran bermalam, rumah dll..sgt susah..nak poligami pon kena ada ilmu yg cukup..

Jejaka Terhangat: "Saya Tak Support Artis Hiburan, Anda Bila Lagi??"

pN.rOs on November 20, 2010 at 1:19 PM said...

salam
memang tak dinafikan isu poligami ni very sensitive.....
kalau ada permpuan kata dia setuju poligami tanpa sedikitpon terusik hati
itu bohong.
tapi untuk mengatakan Islam tak adil kerana mengadakan /halalkan poliga,mi itu salah... dosa dah tu menyalahkan hukum ALLAH...
sama2 fikirla kemampuan dan kerelaan hati masing2...

Tomato Gurl's Life on November 20, 2010 at 1:24 PM said...

wah setuju..nas makin lama makin mantap entry...cik tom mmg suka n3 pendapat...kdg2 pmpn ni agak emosional pasal poligami termasuk cik tom..tp kita xboleh nak pangkah 100% sbb tue sunnah nabi..dosa kl ckp sembarangan..yg lelaki plk jgn asyik memandai je ckp nak tlg pmpn or ikut sunnah nabi..sedangkan buat amal ibadat wajib cam solat pun tak buat..ni sibuk nak buat yg sunat plk.dan sblm buat kptsn poligami pikir semasak2nya bolehkah berlaku ADIL??

isephia on November 20, 2010 at 1:53 PM said...

hehe nice n3 :D
betul tu.. tak baik mengHaramkan yang Halal :)

ira-yoshida on November 20, 2010 at 2:47 PM said...

haha..

Qaseh dalia adelia on November 20, 2010 at 3:17 PM said...

xhentam pun poligami tp kalau adil xsalah.... silakan2 byk tggungjawab berpoligami...kalau xadil nnt tahulah hukum2nya kan..hehehehe..kalau adil bgus lah :p

zati-zt on November 20, 2010 at 3:35 PM said...

stuju..
~ arapnye laki2 yg nk b'poligami ni tolongla b'laku adil..

King Of Single on November 20, 2010 at 4:50 PM said...

stiap kejadian dan hukuman yg ditetapkan ALLAH adelah kebaikan umat manusia juge..
wanita perlu dibimbing oleh lelaki..dan lelaki..jgn pula amek kesempatan thadap wanita.

yg sorang tu pon kalw xckup jage..jgn mimpi la nk pasang 2,3 ..melainkan takut tlanjr dan wat dose..baek bincang elok2..

::wan fadhilah:: on November 20, 2010 at 5:17 PM said...

dua2 pihak sama ada lelaki atau perempuan kena tahu apa itu sebenarnya poligami.. barulah betul..

Aretikz on November 20, 2010 at 5:23 PM said...

Bahagiakan isterimu yang satu~
Tak salah berpoligami.. dan jangan anti kepada poligami.. Dalam Al-quran lagi terang dan nyata menjelaskan boleh seseorang lelaki nak kwin smpai empat.. tetapi jika dia boleh berlaku ADIL.. rasanya tak kisah gaji 800 selagi dia dapat berlaku ADIL kepada isterinya.. hehe.. ^_^

mira~ on November 20, 2010 at 5:29 PM said...

kalau niat betul utk poligami, seyes mmg xmarah... cth, kalo nk selmatkan perempuan tu... xkiralah dr apa masalah pon kan? ye tak? :D

~fais~ on November 20, 2010 at 5:40 PM said...

sy akn gunakan point2 kowg nie untuk buat outline public speaking sy.
thanks.

Cikbelog on November 20, 2010 at 8:13 PM said...

aku sangat setujuuuuuuuuuuuuuuu ..ha hamex kau,berapa banyak 'u' dahtu menandakan betapa aku setuju sangat2 ngan pendapat ko..kaum pompuan buleh terima poligami ni asalkan kaum lelaki tu tahu dan paham hukum hakam poligami..haishh..sape2yang nak berpoligami, aku cadangkan diorang baca entri nieh..hekhekk

Cikbelog on November 20, 2010 at 8:42 PM said...

aku sangat setujuuuuuuuuuuuuuuu ..ha hamex kau,berapa banyak 'u' dahtu menandakan betapa aku setuju sangat2 ngan pendapat ko..kaum pompuan buleh terima poligami ni asalkan kaum lelaki tu tahu dan paham hukum hakam poligami..haishh..sape2yang nak berpoligami, aku cadangkan diorang baca entri nieh..hekhekk

Cikbelog on November 20, 2010 at 8:42 PM said...

aku sangat setujuuuuuuuuuuuuuuu ..ha hamex kau,berapa banyak 'u' dahtu menandakan betapa aku setuju sangat2 ngan pendapat ko..kaum pompuan buleh terima poligami ni asalkan kaum lelaki tu tahu dan paham hukum hakam poligami..haishh..sape2yang nak berpoligami, aku cadangkan diorang baca entri nieh..hekhekk

cikbelog on November 20, 2010 at 8:42 PM said...

aku sangat setujuuuuuuuuuuuuuuu ..ha hamex kau,berapa banyak 'u' dahtu menandakan betapa aku setuju sangat2 ngan pendapat ko..kaum pompuan buleh terima poligami ni asalkan kaum lelaki tu tahu dan paham hukum hakam poligami..haishh..sape2yang nak berpoligami, aku cadangkan diorang baca entri nieh..hekhekk

cikbelog on November 20, 2010 at 8:42 PM said...

aku sangat setujuuuuuuuuuuuuuuu ..ha hamex kau,berapa banyak 'u' dahtu menandakan betapa aku setuju sangat2 ngan pendapat ko..kaum pompuan buleh terima poligami ni asalkan kaum lelaki tu tahu dan paham hukum hakam poligami..haishh..sape2yang nak berpoligami, aku cadangkan diorang baca entri nieh..hekhekk

cikbelog on November 20, 2010 at 8:53 PM said...

aku sangat setujuuuuuuuuuuuuuuu ..ha hamex kau,berapa banyak 'u' dahtu menandakan betapa aku setuju sangat2 ngan pendapat ko..kaum pompuan buleh terima poligami ni asalkan kaum lelaki tu tahu dan paham hukum hakam poligami..haishh..sape2yang nak berpoligami, aku cadangkan diorang baca entri nieh..hekhekk

Cikbelog on November 20, 2010 at 9:41 PM said...

er..sori sangat2..laptop ngeng camne ntah..tengok2 da kuar byk komen camtu..hekhek sorii

liyana aziz on November 20, 2010 at 9:42 PM said...

hmmm, sangat berat isu ni.. no komen on that issue.. =)

Si Gadis Semasa on November 20, 2010 at 10:16 PM said...

isu berat . setuju dengan liyana aziz . tak dapat nak suarakan pendapat . tapi satu je lah , kena paham situasi dan diri masing - masing .

Bazilah on November 20, 2010 at 10:42 PM said...

setuju dengan entri ni, yang penting niat tuu

Balqees Amanda on November 20, 2010 at 11:32 PM said...

hmm..yang saya paham..Allah tak suruh pon lelaki ni kawin 4..Allah benarkan je..Allah suruh Rasulullah aje kawin ramai tu pon atas faktor2 tertentu..kalau poligami ni atas faktor berkemampuan dari segi nafkah dan mampu berlaku adil..lagi satu tak ade pon dalil sahih yang menyatakan kalau isteri tu benarkan suaminya berpoligami..dapat payung emas kat syurga..ni la persepsi masyarakat yang patot diubah..=)

biskut on November 21, 2010 at 11:40 AM said...

gua belom kawen lagi..hehe
hidup jangan atas dasar liberal...

IBU WAFIQ on November 21, 2010 at 11:52 AM said...

POLIGAMI..huish..tak terkata ibu wafiq..tp buat kaum hawa..simpan sedikit rasa sayang untuk diri sendiri..jgn syg suami 100%..segala kemungkinan harus diterima dgn tenang dan ikhlas..tu semua qada & qadar yg Esa..

kikilalahsite x) on November 21, 2010 at 2:16 PM said...

ada yg cakap nak poligami coz ikut sunnah la , tapi solat selalu tinggal . bolehh pulakk kan .
so . kaum lelaki , before korang nak wat poligami nie , fikir betul2 . tindakan korang nie betul taw tidak . jgn ikot nafsu or hati je . fikir jugakk hati wife yg mudah rapuh tu . n bila dah berpoligami tu , berlaku adillah . Allah sendiri berfirman , jika kamu tidak mampu berlaku adil ,maka lepaskan lah dia ." wanita dijadikan daripada tulang rusuk lelaki yg dekat dgn hati agar dapat disayangi dan dilindungi . renung2 kn la wahai kaum adam . ^_^

eiffel on November 29, 2010 at 3:03 PM said...

oke...t klo kte free..kte rply plak entry ni :P

 

Designed by #