Wednesday, November 17, 2010

pengorbanan!

entry hari ini berkisar mengenai sebuah pengorbanan.
kita sememangnya tidak mampu memisahkan hari raya aidiladha dengan kisah sebuah pengorbanan.
pengorbanan nabi Allah Ibrahim dan Ismail. kisah pengorbanan yang sejati dan agung.

seandainya kita singkap kisah Nabi Ibrahim,Nabi Ismail dan Siti hajar.
ketiga-tiga mereka sangat hebat, menuruti perintah Allah tanpa ragu, curiga dan tanpa soal.
siti hajar rela ditinggalkan di padang pasir tandus,kering saat Nabi Ismail masih kecil kerana perintah Allah
Nabi Ismail tanpa ragu dan curiga rela disembelih bapa atas perintah Allah.
KERANA ALLAH mereka sanggup!


tp kita hari ni macam2 soalan dan alasan bila time nak ikot perintah Allah
contoh paling mudah , part HUDUD, macam2 alasan yang diberi, negara majmukla, kepelbagaian bangsa la, hape la, siap kata hukum yang terang2 dinyataakan dalam Al-Quran ni x relevan zaman sekarang.

heyyy,cube cakap kat den, kat mane yang hukum HUDUD ni releven??
beb, sekiranya Al-Quran ni kene turun kat negara yang totally rakyatnya islam, Al-Quran xkan turun
xda negara kat dunia, dari dulu sampai sekarang TIDAK ADA satu negara pun yang seluruh penduduknya islam, klu ade habaq mai kat cek.

so, ape yang den cube smpikan hari ni??
bagi den, toksah la nak bercakap tentang pengorbanan andai kata pengorbanan yang sepatutnya kita lakukan belom kita laksanakan bukan shj dalam part HUDUD,tp dlm hukum2 islam yang lain.pengorbanan yang ini harus diutamakan. andai kata pengorbanan yang utama ni udah disempurnakan barulah buleh kita beralih kepada pengorbanan2 kecil yang lain.

akhir kata,mai kita sume, renung dan fikir kembali, ape pengorbanan yang we all da lakukan untuk agama,atau we all sekadar gah dengan pengorbanan dunia semata-mata??

p/s: sedih bila mengenangkan anak muda meng"KORBAN"kan maruah hanya untuk pasangan2 syaitan mereka,huh

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA:)


17 comments:

azzey on November 17, 2010 at 10:55 AM said...

kobEjordan: Slm Aidil Adha juga ye buat awak & keluarga.....:)

sYaMi-Satu Penjuru on November 17, 2010 at 12:07 PM said...

waaah, bru nk ajak refresh erti korban..die lebih dulu=)..
good boy!

::wan fadhilah:: on November 17, 2010 at 12:12 PM said...

selamat hari raya aidiladha..
korban2 jugak, tpi paham la dulu erti korban.. huhu

missfieza_1525 on November 17, 2010 at 12:55 PM said...

huu..
slamat ari raye aidiladha naz..^_^

Afiq Din on November 17, 2010 at 8:14 PM said...

salam aidil adha... :)

maCy on November 17, 2010 at 10:07 PM said...

slm aidiladha :)

Aisyah AR on November 17, 2010 at 10:10 PM said...

SELAMAT RAYA HAJI!!

Aliya Jaafar on November 18, 2010 at 1:03 PM said...

walau pun terlambat, senyum2 juga dihari raya :) em, do visit my page and follow the blog k? :)

deem on November 18, 2010 at 3:06 PM said...

selamat hari raya aidiladha :)

zacky ~786~ on November 18, 2010 at 9:25 PM said...

slm aidiladha

Anitadahahs on November 18, 2010 at 11:50 PM said...

salam aidiladha..

*sedang memuhasabah diri tentang pengorbanan. hurm.. ;S

nik rosmawati on November 19, 2010 at 9:06 AM said...

salam aidil adha :)

fizanur on November 19, 2010 at 10:34 AM said...

salam aidiladha. mulakan pegorbanan dengan menyegerakan solat fardhu, bangun malam untuk solat sunat dan berzikir...:)

sebelas on November 19, 2010 at 10:58 AM said...

salam hari raya korban :D

zmah on November 19, 2010 at 11:59 AM said...

RAYA DI SINI BOLEH!?

Jejaka Terhangat on November 19, 2010 at 2:04 PM said...

korban maruah dan harga diri sebab cinta berdasarkan nafsu syaitan..sedih2 kat remaja skrg..

Ain Tralala on November 19, 2010 at 4:32 PM said...

very nice blog!

singgah balas smbil follow u dear :)

 

Designed by #