Sunday, November 7, 2010

must read edition : isu tudung!


"laa naz, org yang pakai tudung pon belum tentu bek la, ade je dorg yang jahat la naz"
" dont judge a book by its cover la naz, budak2 tudung laboh pon mengumapat gak dow"
"leks la naz, blum dapat hidayah la, nati smpi mase aku bertudung la bro"


haaa, tu la ayat2 yang biase member2 den slalu ckp kat den bilo isu MENUTUP AURAT dikemukakan. den mmg jenis hati kering, biasela klu nak suh mmbr2 MENUTUP AURAT. den syg kat dorg, tu yang den tegor tu.hee


knp den stress kan pekataan MENUTUP AURAT??sebab, yg islam suh ialah menutup aurat. bukannye bertudung. kene faham yer kat situ kawan2. eh??x same ke naz?? kompem la x same beb,pakai tudung, tp dok dedah betis ngan breast tu islam suh ker??x kan?? pakai tudung tayang sluaq dalam, islam suh ker?? xjugak kan?? so,u all kene faham definisi menutup aurat yang Allah perintahkan tu:)


untuk ayat
"laa naz, org yang pakai tudung pon belum tentu bek la, ade je dorg yang jahat la naz"

mmg pon, xde sape boleh bg jaminan org yg bertudung tu bek, tudung cmner die pakai??tudung saji?? ker tudung siti nurhalija??tudung org2 kaye p majlis org mati?? org yg pakai tudung cmtu, yg x betol tu mungkin sekadar nk tutup rambut die yg menggerutu, yang keras mcm megi.hehe dats y org yg bertudung shj sure belum mmp mengawal dari buat perangai x elok!

bertudung tp tidak menutup aurat:)


den akui, ade antara aweks2 yg free hair ni bek, den ramai gak kawan2 cmtu beb, but u all kene tau, u all akan dihukum di akhirat kelak dengan siksaan yg u all x dpt bygkandi dunia ni beb. believe me. tu x cmpur ngan dosa mengumpat, solat TERmiss dan lain2. mmg ade aweks2 tudunng labuh y kaki umpat.tp seramai mane??cube u all gune reversed thinking, golongan mane yg ramai, xbertudung dan mengumpat or bertudung labuh yg menumpat??sure yang xbertudung dan pakai tudung tp x menutup aurat ni yang ramai menumpat nyer, yang bertudung labuh dan mengumpat ni kes terpencil je beb. sure, dorg akan dihukum dgn dosa mengumpat, tp terlepas hukuman bab aurat yang mereka jaga:) tol x??



bab hidayah plak, den nak tny, yg free hair ngan pakai tudung saji, u all solat ker x??puasa ker x?? haaa, knp pulak nak solat??xpayah la solat, kate hidayah x smpi lg.u all rase bile hidayah tu nak smpi?? bulann depan?? u all kompem u all hidup lagi next month??hee beb, solat bende wajib uall ikot, puase pon uall ikot, tp knp menutup aurat uall xmo ikot, u all pk la, bende tu sumenye wajib beb, nakdpt hidayah bkan sekadar tunggu. usaha utk dptkan nye. same la dgn nak dpt keputusan cemerlang dlm exam, we have to strive for it


den sygkan uall, dats y den bangkitkan isu ni. den bukan baik sgt, tp nak jugak smpai kan perkara ni, untuk saudara2 den jugak.


p/s : no offense. sekadar pandangan:)

85 comments:

adwafarahin on November 7, 2010 at 3:49 PM said...

suka ini post!

ingatan tok dri jugak walaupun bertudung
makaseh =)

Keyrill Eduardo Willeyhem on November 7, 2010 at 3:49 PM said...

setuju! tapi kalau pakai tudung kan lagi kemas! anggun, itu melambangkan keagamaan! bertapa sayangnya kita pada agama sendiri kan kan kan? ;)

khalidahmacambaguss~O_o on November 7, 2010 at 3:50 PM said...

nice....ada ugkapan, "menutup aurat tapi bertelanjang".... kaji la sendiri...

:: cekodod :: on November 7, 2010 at 3:52 PM said...

betul2
kalau dye pakai tudung tapi mencarot
itu 2 diffrent things..
pakai tudung dye da jalankan kewajipan dye..
and bila dye mencarot tu dosa lain la..
aku suka entry ni..
++ ilmu

-Si Riang-Riang- on November 7, 2010 at 3:54 PM said...

alhamdulillah. terharu sangat sebab ader jugak lelaki yang akhirnya suarakan pandangan saya. T.T

susah skang nak cari laki yang faham dengan isu ni. dah ramai lelaki yg perlekehkan wanita pakai tudung. mungkin mereka tak faham sebilangan sahaja yang memakai tudung atas nama fesyen TAPI TAK SEMUA. dan ramai lagi perempuan di dunia ni pakai tudung ikhlas kerana ALLAH.

terima kasih sekali lagi sebab awak dah suaraka apa yang saya nak cakap :)

aYaz on November 7, 2010 at 3:58 PM said...

teguran yg membina..
*thumbs-up*

^.^

alinac lover on November 7, 2010 at 3:59 PM said...

yeah! dterima pakai~

S..U..D..@..I..S on November 7, 2010 at 4:01 PM said...

pesan memesan perkara yang baik, tegur menegur antara satu sama lain, mmg susah untuk perkara yg baik, hanya org yang ada kekuatan ja yang mampu

Nadee Nadoo on November 7, 2010 at 4:01 PM said...

like this post very much..memang betol pon.. ;D

Lisa on November 7, 2010 at 4:01 PM said...

post terbaikkkkk! suka sukaaa.

azwa_amani on November 7, 2010 at 4:03 PM said...

kalau yg bertudung pun belum tntu menutup aurat yg sempurna.......islam itu indah, jangan kita hilang keindahannya kerana nak nampak cantik dimata msyarakat...

zacky ~786~ on November 7, 2010 at 4:03 PM said...

wahh lantang di situ,! padu..!!

btol x3.. skong anda 110 %

zacky ~786~ on November 7, 2010 at 4:03 PM said...

wahh lantang di situ,! padu..!!

btol x3.. skong anda 110 %

zOuL_iMMe on November 7, 2010 at 4:04 PM said...

pakai tudung kan comel je tgk...hehe

E!ra on November 7, 2010 at 4:04 PM said...

yes , betolbetol .. tp Najah x mcm 2 n jaokan la drpd bndabnda cm 2 .. hee

Mohamadazhan hjDesa on November 7, 2010 at 4:11 PM said...

terbaik lah entri :) skang ada tudung ala kristian http://mohamadazhan.blogspot.com/2010/11/perhatian-untuk-kaum-hawa-pemakaian.html

Shiela Latif on November 7, 2010 at 4:15 PM said...

betul tue...x salah kalau nak tegur...kalau dia terima baguslah...tapi kalau dia tak terima...itu antara dia dengan tuhan ...kita dapat tegur dalam hati pun dah memadai

Khumaera Ismail on November 7, 2010 at 4:28 PM said...

nice entry utk peringtn =)

suffer8zine on November 7, 2010 at 4:30 PM said...

yang penting semua ex2 aku yg pernah jadi awek aku , aku ajar die pakai tudung

Terkini : ENTER

d_LA on November 7, 2010 at 4:31 PM said...

dua2 kene jaga..x suke bile ade yg ckp x dpt hidayah lg..kalo besok mati camne?

Shahazrin Saharudin on November 7, 2010 at 4:40 PM said...

Aurat tetap aurat... dosa tetap dosa

amie on November 7, 2010 at 4:41 PM said...

nice post..
skrg mmg lg ramai yg pakai tudung lg teruk dr yg tak pakai..
pegi tasik or memane taman,pompuan betudung lg ramai naek moto ngan bf..
:)

Qaseh dalia adelia on November 7, 2010 at 4:42 PM said...

salam ...
yup biase kalau suh tutup aurat tu lah jawapannye...tp kena fikir xsemua mcm tu..coz segelintir yg menjadi kan isu "pkai tudung bukannye baik " tp kena igt tu lah kewajipan kita...baik or x tu atas diri msg2..sekurang2nya kita terlepas dr mate2 lelaki yg tgk aurat kita..baik or x tu sbenarnye terletak kat hati :)

maCy on November 7, 2010 at 4:53 PM said...

um, semuanya biar bmula dari hipokrit. tak apa. asalkan kita tlepas dari dosa xtutup aurat..

kata org, ah klo pakai xekhlas wtpe..

tp ttggung ke dosa aurat tu. if pakai evn xekhlas, atleast tlepas dosa ye x. pahala tu dpt ke x its up to Him lah kan..

terima kasih ats peringatan :)

di sebalik wajahku.. on November 7, 2010 at 4:55 PM said...

assalamualaikum...

nak kongsi ^^.

“muslimah sejati juga tidak dilihat dari bentuk tubuh badannya yang mempersona,tetapi dilihat dari sejauh mana ia menutupi bentuk tubuhnya yang mempersona itu.muslimah sejati bukanlah dilihat dari sebanyak mana kebaikan yang diberikannya ,tetapi dari keikhlasan ketika ia memberikan segala kebaikan itu.muslimah sejati bukanlah dilihat dari seberapa indah lantunan suaranya tetapi dilihat dari apa yang sering mulutnya bicarakan.muslimah sejati bukan dilihat dari keahliannya berbahasa,tetapi dilihat dari bagaimana caranya ia berbicara dan berhujah kebenaran”

firas on November 7, 2010 at 5:15 PM said...

*thumbs up*

ayat yang membina :)

Nieylicio Kerolicio on November 7, 2010 at 5:15 PM said...

tu la masalah org skng.. pk pakai tudung tu da tutup aurat la. apekah??
Peringatan pada diri sendiri..

moga Allah memebri hidayah kepada mereka2..
dan moga Allah tetapkan imanku...

Anis Syuhada Nazari on November 7, 2010 at 5:28 PM said...

tak nak ckp pasal org len,tapi saya sendiri terasa bab pakai tdung singkat.
thanks naz sbb egtkan:)
saya cuba~

CikJJ on November 7, 2010 at 5:31 PM said...

nice entry!

yupss...itu la jawapn standard..yg pakai tudung pun belum tentu baik..hahaha..itu laa ayat nak pertahankan diri..dgn menyalahkan org lain.

Myra Jay on November 7, 2010 at 5:35 PM said...

sy sokong ngan komen2 diatas:)

zuanxi on November 7, 2010 at 5:38 PM said...

komen2 membina. yang penting jaga maruah wanita.. demi agama dan bangsa.

ciknamr on November 7, 2010 at 5:48 PM said...

ini menarik neh!!!
sokong anda~!

❀aRaBeLLa❀ on November 7, 2010 at 6:10 PM said...

bagus hujah awk

Nur Azila Ismail on November 7, 2010 at 6:14 PM said...

jawapan standard bila orang tanya nape x bertudung ? hidayah tak sampai . huhu . kalau mati esok macam mana kan .

Wahida Nasution Thakhrim on November 7, 2010 at 6:15 PM said...

nice!! saya suka entry ni.. (^^)

She's retarded on November 7, 2010 at 6:31 PM said...

pernah tegur kwn yg dulu pakai tudung tapi sekarang tak, kena sound balik pastu siap block dalam fb.
ayat pedas dye:'korang tu bertudung belum tentu masuk syurga'
sakit hati kowt. sebab xkonfem msk syurga la kitorang tutup aurat.

Lelaki Ini on November 7, 2010 at 6:40 PM said...

betul2!
bertudung tp kalo pakai terdedah sana sini nk wt ape jgk!!!

plumpy.tootsie on November 7, 2010 at 6:46 PM said...

mmg lah yg pakai tudung ad jugak yg kurg baik,tp sekurangnya yg wajib dh dilaksana.yg free hair,yg ngumpat tu?double weyh dosaa

Siti Nizam Samsudin on November 7, 2010 at 6:47 PM said...

suka entry ne, wlaupun ada nada agak marah disitu..hehe :). stuju dgn pendapat bahawa hidayah tu mcm nak dpt keputusan cemerlang dlm exam, we have to strive for it!! benda xkan dtg bergolek.

cik ciput on November 7, 2010 at 6:54 PM said...

satu peringatan untuk kaum wanita zaman sekarang, yg mana ada segelintir yg memang bertudung, tpi hakikatnya tak! nmpk telinga, nmpak rmbut sikit, jmbul sana sini..

hidup cuma sekali, kenapa tak buat yg terbaik utk mendpat redha Ilahi? =)

.hana. on November 7, 2010 at 7:04 PM said...

sukee entri nih ;DD
len kali kalau ada org ckp psl isu nih, nak bg link entri ni je la hehe ;DD

Siti Mashitah Saidin on November 7, 2010 at 7:09 PM said...

huhuhu.. btoi2... ada yang pakai tudung sebab adat dan fesyen.. huhuhu~

wallaualam~

Hashira Yusoff on November 7, 2010 at 7:22 PM said...

Selain itu ada juga muslimah bertudung di kalangan kita yang memakai seluar jeans dan sebagainya sehingga menampakkan susuk tubuh mereka dan alasan kepada pemakaian tersebut tidak lebih hanya sekadar untuk menjalani rutin harian.Mereka yang berseluar sedikit sebanyak merasakan kain tudung yang menutup dada tidak padan sehingga terpaksa melilitkan tudung mereka supaya ia nampak padan dan cantik dikenakan dengan seluar panjang tersebut sedangkan ia hanyalah pandangan mata kasar mereka yang dikaburi syaitan!!

Cik Jari on November 7, 2010 at 7:55 PM said...

terima kasih sebab syg den...tegur2 la den salu deh...:)

lagi satu...kaki pon termasuk aurat gak kan? tak wajib pakai stoking tapi yg penting tutup kaki tuh..ta kira la samada tutup guna tudung periuk or kasut boot...asalkan tutup kaki....:)

cik ungu on November 7, 2010 at 7:58 PM said...

beettoollllll...
tak semua tudung labuh tu sempurna akhlaknya.betol.
tak semua yg tak bertudung tu akhlak mcm ntahpape.betol.

pokoknya, bagi yang bertudung, kalau bertudung tapi mengumpat, diorang tak terlepas dari dosa mengumpat. dan yg tak bertudung tapi amal jariahnya masyaAllah, bagus ya amat, tapi diorg pun tetap takkan terlepas dari dosa tak bertudungnya. Jadi mulakan hari anda dengan membeli sehelai tudung dan akhiri hari anda tanpa mengumpat orang. (owh..mcm mengata diri sndiri je..haha)

Hidayah itu milik Allah, jadi kene cari. Bukan tunggu menganga. Kalau hidayah tu sendiri punya,bleh simpan dalam bank,mmg tak payah carik. Draw kat ATM, gedebub kuar hidayah. Kalau mcmtu lainlah cerita.

Sebab hidayah tu milik Allah, jadi usaha untuk dapatkan. Sebab tu sekali hati terdetik untuk pakai tudung contohnya, terus buat! jangan tangguh. Sebab maybe esok lusa Allah dah tarik hidayah tu.

Memanglah nak mulakan benda baru,mmg tak biasa. Tapi kalau tak bergerak, sampai bila2 pun tak mula.Belajar2lah pakai tudung, tak rugi pun.Start lah dulu dengan tudung biasa, lama2 improvelah sampai insyaAllah pkai tudung labuh + akhlak yg baik.

Memanglah Nabi kata "Innamal a'malu binniyat", amal itu bergantung pada niat. Kalau tak ikhlas, jangan buat. Ade pulakkk? Janganlh ambil semua statement itu membabibuta, kene buat ijtihad jugak. Nabi pun cakap, dalam beramal ibadat, kene paksa diri. kalau tak,susah lah nak duduk je tunggu hidayah tapi usaha tak ada.

Untuk semua akhowat2 dan untuk diri sendiri jugak.Maaf la kalau terover atau terbuat orang marah.Sekadar beri pendapat and ingatan untuk diri sndiri.Moga2 berguna, aminn~

Miza Yusof on November 7, 2010 at 8:02 PM said...

suka entry ini. saling ingat-mengingta untuk diri ini dan semua orang. thanks naz :)

FeeZ~Hafizah~cucuatokaji on November 7, 2010 at 8:26 PM said...

suke entry niy...dan saye sedih sbb ramai asik cakap camtuje..tak dpt hidayah, pompuan bertudung pon tak baik...

dan ramai remaja zaman skang trendnya, rebonding + warnakan rambut..sudahla free hair tambah lagi dwarnakan...konfem2 tak bersih bile mndi wajib..so macamane ngn ibadah seperti solat?? diterimakah dlm keadaan "tak bersih"...tak masuk lagi dose free hair + ngumpat + pegang bukan muhrim..huhu..sedih2..yg bertudung memang tak semuanya baik..tapi atleast diorang terlepas dari dose tak tutup aurat...atleast di akhirat kelak tidak dikenekan balasan free show untuk semua helaian rambut diorang...

by the way..enry ni menarik...sy suke...

♥ Roshazzy Shag ♥ on November 7, 2010 at 8:36 PM said...

Tambah lagi satu. Bertudung tapi, pakai baju nampak bentuk badan.

kobEj0rdan~ on November 7, 2010 at 8:47 PM said...

wow!!!!! suke2....first time teruje...

kobEj0rdan~ on November 7, 2010 at 8:54 PM said...

cesh! kobejordan di atas bukan penulis yer,
itu adalah adik den yg cuber mengomen ttp gune den punyer akaun.huh

MiMiEy :) on November 7, 2010 at 8:56 PM said...

nasihat yg berguna.
ada yg pakai tdg tp pakai seluar ketat.
ada yg pakai tdg tp dada x ttp.
seelok-eloknya pakai tdg yg labuh.

thumbs up 4 u !

khaiyisah husna on November 7, 2010 at 9:24 PM said...

like this post... thumbs up :)
anda memang berani. congrats.

a's on November 7, 2010 at 9:42 PM said...

nicely said!!
ingatan untuk diri sendiri dan muslimah di luar sana.insyaAllah

rainbowskittle on November 7, 2010 at 9:47 PM said...

isu tudung mesti hot

suzie rahman on November 7, 2010 at 9:54 PM said...

wah..gbus isu ni.adehh..terasa deh..

Hanida Lavida Moss on November 7, 2010 at 10:03 PM said...

kat sini i nampak depan bijik mata budak pakai tudung, tapi jenis selendang nipis mcm dlm gamba tu, pakai pun mcm dalam gamba tu. lepastu pakai tight quarter nmpk betis T_T lepastu pakai baju sebijik mcm dlm gamba tu, nampak leher dada bagai.

I bukan nak ckp dia 'jahat' sebab i pun tak sempurna, tapi kalau nak tutup aurat tolonglah betul2.

tu je :)

Hanida Lavida Moss on November 7, 2010 at 10:03 PM said...

kat sini i nampak depan bijik mata budak pakai tudung, tapi jenis selendang nipis mcm dlm gamba tu, pakai pun mcm dalam gamba tu. lepastu pakai tight quarter nmpk betis T_T lepastu pakai baju sebijik mcm dlm gamba tu, nampak leher dada bagai.

I bukan nak ckp dia 'jahat' sebab i pun tak sempurna, tapi kalau nak tutup aurat tolonglah betul2.

tu je :)

alexa yussida on November 7, 2010 at 10:23 PM said...

like this post..

mujahadah itu pahit tapi syurga itu manis..:)

Suey Al zahra on November 7, 2010 at 11:16 PM said...

Naz pergi tegur org ke?huhu..
Bagus lah,dia nk dgr atau tak..
itu dia pasal kan?

Aqila Sarah on November 7, 2010 at 11:29 PM said...

betul betul . setuju sangat . suka entry ni :D

misSbLurRy on November 7, 2010 at 11:31 PM said...

lagi 1....paling bengang bile org kata, pakai tudung sebab lagi nampak cantek...
grrrrrr..marahnye

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal on November 8, 2010 at 12:38 AM said...

entri ni good la naz :)

NurAqilah on November 8, 2010 at 9:13 AM said...

interesting!! n a good entry!!
keep it up!!

syok2u on November 8, 2010 at 9:15 AM said...

ttp aurat kn wajib...mn bleh bg alasan.klau pkai tudung xwajib..jilbab n purdah ada lg untk ttp aurat..

Lydia Miza(Aidyl Azim) on November 8, 2010 at 9:29 AM said...

setuju..tp jika menutup aurat...sekurang2 nya kita dah menjalankan perintah yg wajib buat kita.

Encik MamaT on November 8, 2010 at 9:49 AM said...

macam kenai lak gambaq tu... :D

roxybelleiyramethyst on November 8, 2010 at 10:01 AM said...

teguran membina!!!~ gud!!!~

missfieza_1525 on November 8, 2010 at 10:02 AM said...

huuu..really like this post!!^_^
stuju3..

i am S!L4H.. on November 8, 2010 at 10:12 AM said...

loikkee2 post uncle ni..hehee
slalu dgr mcm ni...

shara bunga on November 8, 2010 at 12:24 PM said...

i like i like~
huhu :)
da enah da kne mcm neyh
sume tnye bile nk pakai tudung
adoii!
fullstop, sy belom mndapat hidayah :)
tapi ape yg pasti, sy akan pakai afta suda kawen :)
mmg nekad ouh! seyes neyh.

yg bertudung tu pon bukan baik sgt! ramai jek dak2 kolej pakai tudung tapi pangai lagik trok dr dak free hair!

eZad niMo on November 8, 2010 at 2:59 PM said...

Salam. sangat suka ini entri. peringatan untuk diri sy jugak. thanks naz. :)

eZad niMo on November 8, 2010 at 3:13 PM said...

lupe lak. ni ada nak kongsi gak. hehe~

http://sukasukididie7.blogspot.com/2010/06/assalamualaikum.html

MissAinia on November 8, 2010 at 3:26 PM said...

hee , pada ain , mmg kenaa bertudung. dah kewajipan kan. thanks sbb mengingatkan naz , heee

Tomato Gurl's Life on November 8, 2010 at 3:40 PM said...

mmg entry yg bagus bangat..keep it up!!

n0t_kAsutKuniNg on November 8, 2010 at 11:45 PM said...

yup..!! kne ingt x semua yg betudung tu baik dan x smua yg x bertudung tu truk or jht..yg pnting NIAT nk berubah mnjadi BAIK(ikut islam) tu ad...
i like ur post..(^_^)

miMiE aZiMaSK ^V^ on November 10, 2010 at 10:35 AM said...

salam...

bertudung sekarang sekadar fesyen je kot..

as for me kekadang bogel gak tangan tuh bila pakai t-shirt...
huhuhuhu
tapi bukan t-shirt sendat tuh..
t-shirt yg tgn nya nak sampai ke siku dah..
tp bogel jugak kan tangan,....

owwhh bila la nak insaf nie...

emm sedang menuju ke arah itu..
insyaAllah..

// klik sinie jom ke blog mimie azimask :D ... //

Lyn Sery on November 12, 2010 at 6:14 PM said...

cool gila entry ni
bagus2
kau masih syg kan kami semua kaum hawa =)

Amalina Jo on November 12, 2010 at 9:55 PM said...

Terima kasih atas peringatan ini , entry ni best! :D

matadore on November 20, 2010 at 8:24 PM said...

aku sayang kau jugak.
kah kah kah

LynN LoLa~~ on November 25, 2010 at 5:34 PM said...

i lurve the way u tegor people.isu bertudung memang takkan pernah setel.tanx for the reminder bro

iLa SaHaR on December 3, 2010 at 12:20 PM said...

betul2 tuh ermmmmm kena ikhlas dan benda wajib kena buat bebetul...

peringatan utk aku gak ne... bagus

icak88 on December 6, 2010 at 8:14 AM said...

lor terlepas baca lah..haha
anyway nak cakap balik..nice2:p

aidillah HAIMI on December 14, 2010 at 3:47 PM said...

suka entry nie. ^_^

nulhazwany abdul malik on December 15, 2010 at 2:03 PM said...

bace entry ni untuk kedua kali ^^

harap semua kaum hawa terkesan

♥NuR SyAFiQah♥ on December 15, 2010 at 7:08 PM said...

ape yg ekau cakap sume btol..hehe

respect sama lu maa ~~

 

Designed by #