Sunday, November 7, 2010

idola kecil 3

hello u all.
u all tau rancangan idola kecil x?? rancangan ala-ala akedemi fantasia utk kanak2 tu.ehe
sabtu minggu depan, idola kecil season 3 akan bermula. so ape isunye kat sini beb??
sebenarnye, biapon den terhibur tgk telatah2 kanak2 ni den still sedey sebenarnye, knp yer??

knp la ddorg di didik dgn care cmtu, menangis bile tak dpt masuk ke program idola kecil ni, ape yg bagus sgt join bende cmni??untuk ape??populariti??kekayaan??nama??


mak ayah, sedarlah, cube la pikir sket,jgnla nak duk sebok nak anak2 jd popular. nak anak2 jadi penyanyi, nk anak2 org kenal. sbnrnye korg yg nak tompang bangge kn??bukak la mate beb, byk mane penyanyi yg betol2 berjaya?? mawi??kejap jer, pastu hilang gak. artis ni la buleh dikatekan golongan bermasalah, cerai berai byk team2 dorg jugak, u all nak ke anak u all besar kang popular, kaye, tp hidup porak perande, kejap kawin, kejap jande.


budak2 ni patutnye lebih baik diajar dan digalakkan menangis bila x layak menyertai akademi Al-Quran or rancangan yang sewaktu dengannye.mase umur2 cmni la dorg still mudah utk di didik, naktunggu besaq xde da la beb. tanamkan nilai islam dan iman dalam hati mereka mase mereka kecil, kelak, u all ibu bapa jugak yang akaan berbangga dan berbahagia.


p/s : pandangan peribadi penulis.

26 comments:

Hanida Lavida Moss on November 6, 2010 at 10:05 PM said...

baru tertengok tadi lepastu nenek i cakap "lebih baik dia buat rancangan pertandingan baca al-quran utk budak2 ni".

hana nabihah on November 6, 2010 at 10:07 PM said...

totally agreed with u..rancangan mcm ni xptut ada kat negara islam..menggalakkan budak2 je kan..apa nak jadi dengan dunia sekarang ~

Faezah Hannah Al Baj on November 6, 2010 at 10:11 PM said...

kt skola tempat i mengajar..panitia agama islam ad bt prgram IMAM CILIK.
dgr je nm prog sejuk je hati kn.. alhamdulillah..sedikit sebanyak dpt memupuk nilai taqwa n iman..dpt menerapkan akhlaq mulia dalam kalangan adik2 kecil kita~

bangga! =)

LadyBird on November 6, 2010 at 10:15 PM said...

Alangkah bagusnya andai rancangan realiti diwujudkan untuk melatih kanak-kanak menjadi seorang yang berjaya di dunia dan di akhirat. Melahirkan pemimpin yang berkaliber..

alienelliz on November 6, 2010 at 10:19 PM said...

huh..nasib baik ell tak masuk dulu..hehe skrg ell masuk idola blog..ekeke
cadangan yang baik tu...islam perlu dididik dari kecil..=)

pN.rOs on November 6, 2010 at 10:22 PM said...

sokong....
kecik2 da didik kearah hiburan duniawi,
besar sikit masuk akedemi fantasia, mentor, dll
tak dapat masuk or terkeluar nangis macam hilang arah.. cam hampes

Suey Al zahra on November 6, 2010 at 10:24 PM said...

betul tu,masa kecik ni lah
senang nak dididik.

So agree with ur opinion.

anamizu on November 6, 2010 at 10:28 PM said...

aab betul tu..
masa kecik ni lah ibarat kain putih..
mak ayah la yg akan mencorakkannye nk jadi kaler itam ke kaler rainbow ke..
akal yg allah anugerahkan jgnla disia-siakan begitu sje ^^

Nur Azila Ismail on November 6, 2010 at 10:38 PM said...

setuju sangat . sepatutnya galak anak2 score dalam peperiksaan . Dunia glamour hanya sementara .

.hana. on November 6, 2010 at 10:42 PM said...

ibu bapa perlu didik anak2 supaya cintakan budaya Islam dan terapkan dalam personaliti mereka..
kenapa perlu pilih rancangan2 mcm idola kecil tu juga untuk masukkan anak2??
pilih la rancangan relaiti yg lebih bermanfaat utk masa depan anak2 juga..
tengok la mcm rncngan imam muda, banyak sambutan gak en..
xrugi pun, femes pn femes, tapi dengan cara yg betul la en ;)
tiada ape lg yg kita perlu selain nak lahirkan khalifah muda yang akan memimpin kita masa akan datang ;)

Keyrill Eduardo Willeyhem on November 6, 2010 at 10:52 PM said...

teringat pulak waktu kecik2 dulu selalu nyanyi...heheh! ;)

liyana aziz on November 6, 2010 at 11:00 PM said...

actually betul apa yang ditaip tu.. sangat setuju.. sangat x faham kenapa ibu bapa zaman sekaeang macam x alert.. semoga ni semua jadi pengajaran utk masa depan.. insyaAllah.. =)

Siti Mashitah Saidin on November 6, 2010 at 11:01 PM said...

huhuhu... btoi2... tapi da itu cara didikan diorang~

nadey on November 6, 2010 at 11:07 PM said...

AKU SONGKONG SUME APE YG KO CKP NI!!!!!!!!!! AKADEMIK ALQURAN BUKAN BINTANG KECIL KE IDOLA KECIK KE ADOIIIIIIIIIII

Wahida Nasution Thakhrim on November 6, 2010 at 11:20 PM said...

tak suka betul rancangan2 macam ni.. patutnya mak ayah utamakan pelajaran anak2 dulu.. dah besar, ada kelulusan yang baik nanti masuk la segala rancangan menyanyi pun tak pe..

diana on November 6, 2010 at 11:40 PM said...

pakat belumba2 nak anak jadi artis..
ape punye mak bapak la..
didik la dengan benda yang berfaedah sikit..

alieff on November 7, 2010 at 12:39 AM said...

setuju sangat2....
realiti hidup pun belum kenal lagi nak masuk realiti show yang tentu2 akan bikin budak2 macam diorang ni 'ke laut'.
elok terapkan unsur ilmiah yang lebih membina sahsiah dan peribadi.
at least dapat prepare biler dah meningkat ke alam remaja nanti..

*membebel pulak aku*

nadia atilah on November 7, 2010 at 1:15 AM said...

: saya sangat setuju , pandai sungguh awak berkata2 eh . Wahahaha

maCy on November 7, 2010 at 8:14 AM said...

sama mcm tom tom bak, part nyanyi2 smue tu. mksd macy ya Allah kanak-kanak perempuan bjoget mcm nak rak.. maCy tak setuju~

Cik Azieta on November 7, 2010 at 11:29 AM said...

i'm agree with u :)

cikmimmie on November 7, 2010 at 12:37 PM said...

kesian anak-anak zaman sekarang..mak ayah duk berlumba2 nk glemerkan dorang..pengisian rohani ntah ke mana,,,

Cik Diana on November 7, 2010 at 2:05 PM said...

zaman skunk pnyer cerita..
yg kedepan lg xtaw lah mcm mner..

Qaseh dalia adelia on November 7, 2010 at 2:14 PM said...

tau xpe...baik buat akdemi al-Quran time2 kecik ni lah bagus kan..hurmmm nak kejar nyanyian buat ape..bukankah suare tu juga aurat...dunia dah terbalik...

nulhazwany abdul malik on November 7, 2010 at 2:58 PM said...

bebudak tu dah malas nak belaja.
mak bapak lak nak senang je..

ceh ! masyarakat

missfieza_1525 on November 8, 2010 at 10:03 AM said...

sy stuju!!!^_^

NurAqilah on November 8, 2010 at 8:44 PM said...

really3x agree!!
Malaysia sptnya mmprbanyak kn ag program3x kanak2 yg berunsurkn Islamik.

p/s: program kanak2 yg menarik perhatian sy ialah Pildacil~ program realiti kanak2 yg brunsur islamik dr sebrang

 

Designed by #