Saturday, November 27, 2010

i follow u, u follow me balik

"da follow, please folo blk" "follow me back please" "folo u, folo me back"

motif entry : nak bagi pandangan den pasal awat2 kat atas tu:)

intro : den byk tengok orang yang tak suke ayat tu, kt geng blogger pon ade, irine pon ade bg tips pasal jgn buat ayat2 cmtu.

komen : bagi den, kite kene konsider beb hati org yang buat ayat2 tu geng. MOST of them blogger2 baru.ade yang follower x sampai 100 pon(fakta nih) diorang baru nak mula berblog,n for them, bilangan follower tu penting. den penah cakap, buat pe tulis blog klu takde orang bace, better just buat diari jer:P
susah sgt ke kalau kite klik je butang folo untuk bagi dorg semangat??Ben ashaari dan Zack Zukhairi yang byk popular pon boleh je folow blog org, knp kite x boleh??
u all pon mungkin pernah rase hepi bile u all mule2 berblog n then ade org folo kan?knp tak kite pulak gembirakan org lain:)

soal : tp bukan sume follower bace blog kite, kadang2 dorg buat cmtu just nak nmpakkan follower dorg byk je da follower byk tak bermakne blog tu popular kan??

jawab :betol, bukan sume bace, tp ade yang bace kan??kalau dari 10 follower cume 2 org yang bace, klu ade seribu follower??da ade 200 org. sape yang nak popular??dorg nak popular ker?bukan dorg nak jadi popular,dorg mungkin just nak org bace ape yang dorg tulis, tu ajer.

soal : tapi klu aku folo pon bukan aku bace. camner tuh??

jawab ; tu soal lain, den pon kadang2 ade x terbace blog yang den folo, ni soal semangat dan sokongan utk blogger2 baru, diorg pon xtau sape yang bace dan sape bace.kan?? mana tau ade time yang u all bosan teramat, boleh la singgah2 blog yang u all da folo.betol x??

komen : bagi den follower ni agaak penting, sbb ade org yang kat blog list die letak blog yang die follow. contoh??dalam gambar dibwh :


kesimpulan : isu ni isu remeh, tp den nak surakan jugak,sbb den takmau la ade blogger2 baru nak berjinak2 dengan blog tersinggung ngan u all yang otai2 ni. kite kene faham mereka2, dorg ade yang umur 12,13,14 thn pon. so, if u all x suke, takyah folo, tu jer, toksah la buat2 statement tak suke org yang buat cmtu. bile u all buat camtu u all baru je buat org yang buat cmtu tak suke blog u all:)

p/s : sekadar pandangan,peace ^_^V

132 comments:

Lydia Miza(Aidyl Azim) on November 26, 2010 at 10:06 AM said...

Salam..
LM tak kisah follow blog mana pun,sebagai menghargai dia dah follow LM akan dtg follow juga.Bersahabat biar ramai..tak salah kan.

~~@lyci@~~ on November 26, 2010 at 10:08 AM said...

salam..
good entry to sahre.. yup, bg alycia, siapa yg pollo alycia alycia akan follo blk.. tp kalau alycia pollo blog yg alycia suka baca, tak semestinya org tu kena pollo alycia.. it's up to u ..

PiKOk on November 26, 2010 at 10:10 AM said...

mungkin org yg mtk kte folo tu ikhlas nak berkawan dgn kte
tak salah pun folo-folo org.
lg best adela. tambah kawan rmai2..
at least nampaklah kte support dorang.
kasi semangat sket utk dorang berblog..

Izamir Ridzwan on November 26, 2010 at 10:10 AM said...

bg sy pula, org minta kita follow, sy ttp follow... tp kkdg tu, bla kita da follow dia, dia x prnh jguk blog kita

Puteri Iqa Izyan on November 26, 2010 at 10:10 AM said...

folo ikut hati.
:)

kalau blog dia menarik, mmg folo lah..
:D

Enna Banana on November 26, 2010 at 10:11 AM said...

semua betul :)

aima in luv on November 26, 2010 at 10:14 AM said...

btul ,, saya dah rasa gak semua nie.. saya blogger baru... baru je sangat.. bila ada org follow 2 happy je,,,pas2 rajin join contest, org kenal, nnt makin ramai la org follow kita.

Diary of Mine on November 26, 2010 at 10:14 AM said...

sy folo org yg best sahaja... haha...

neh...... folo smua org slagi blh... :D

cHiEydA on November 26, 2010 at 10:22 AM said...

btul tu..xkesah la dorg nak wat ayat cmtu..sy pun blogger baru gk..dah penah rase cmtu..

tp sy suke follow org tp saya xkesah kalau org xnk follow blog sy..sy wat blog ni pun saje suke2 je..kalau org suke, bace la...kalau xsuke leh la gi jln blog len ye..

Suara Kalbu on November 26, 2010 at 10:23 AM said...

Setuju,

Sekadar bagi sokongan dan moral support. Bantu membantu sesama insan. Tak susah sangat pun nak buat.

Ummi Iman on November 26, 2010 at 10:28 AM said...

Salam... setuju ngn artikel ini.. ini adalah kerana Chmie pn blogger-tak-bape-baru-tp-x-glemer.. huhu.. See.. folower 27 jerp.. itu bukannya phalang tuk terus berblogging.. tp apala salahnya kan.. kita slg folo memfolo.. x rugi pung.. its a bonding between blOgger =)

last but not least... aii da folo u.. ahaha sempat...:P

fauzibest5 on November 26, 2010 at 10:29 AM said...

Betul2,gua sokong sama lu brader!Kekadang newbie ni tak tahu sangat pasal dunia blog ni,so kite kenalah tunjuk ajar+follow sbgai tnda appreciate dowang.Just kalau ada yang tak suka tu diam-diam sudahlahkan..Nak follow,follow.Taknak,dahlah tak payah bising2..hahaha...

ieyza on November 26, 2010 at 10:30 AM said...

salam...sokong sgt2 dgn idea entry nie..tak salahkan kalau kiter menghargai kawan2 blogger baru nie...dapat gak kawan2 baru..makin meriah laa dunia blog nie....

Encik MamaT on November 26, 2010 at 10:30 AM said...

baru boleh la plak.. tadi error.... tapi byk sangat folo aku konpius... kadang byk nama lebih kurang... hehe

so aku kena buat list utk kawan2 yang kena terjah...

hana nabihah on November 26, 2010 at 10:38 AM said...

saya setuju dengan ebtry ni..yieehahaa :)

sarah-najwan on November 26, 2010 at 10:42 AM said...

akak penah rasa yang situasi blogger baru nk mula tu...pi setiap blog..cari yg kita berkenan..folo satu demi satu

akak ingat ayat akan gini..
"saya dah folow..jom folow2"
agak2 ayat tu org tak suka ke?..huhu

bayangkn masa tu akak mula aktip bulan 7 lepas..dari 9 folower je..dlm masa 3 mggu boleh cecah 100 kot...akak lupalah..

tulah senarionyer..masa tu akak rasa..jika kita folo org..kita sgtlah berharap agar org akan folo balik..tapi kita xle paksa orgkan..
akak xkisah..

tapi alhamdulillah..folower akak seadanya skrg..jika akak sempat folo balik..akak akn folo..kdg2 terlupak..sama ada kita sudah folo atau tak..sb byk yg sudah akak folo..

isu ni mmg agak sensitip bg blogger baru mcm akak dulu..mesti ada gak rasa ralatnya..mesti adanyer..xpyh nak tipu diri sendiri..

jadi..semua terpulang pada diri sendiri..seelok2nya ikhlas bila memfolow..insyaAllah org lain akn folo kita..

terpanjang pulak dos..ececece..^__^

Aina Fadzila on November 26, 2010 at 10:42 AM said...

aina setuju dengan entry ini. SERIOUS! :D sbb aina pn boleh dikalangan blogger baru jugak la. dan alhamdulillah, berkat tunjuk ajar dr semua blogger yang hebat2, skrg follower dah makin ramai. dan kebiasaan nya aina mmg akan follow sape2 yang follow blog aina blek even takde ckp pn yg i follow u, u follow me back :p sbb kira nk mghargai laa kan, dia dah support kita, kita support lah dia jgk :)

thanks for this meaningful entry :)

biskut on November 26, 2010 at 10:42 AM said...

setuju sangat..apa lah sangat nak berkira pon.Kita sama saje.Berblogging suatu kepuasan dan bukan suatu yang dibanggakan dalam hal2 tertentu..kadang2 blogger yang banyak sentuh benda macam tuh lar yang lebih sombong dari yang lain.cukup lah kita diamkan saja.

eZad niMo on November 26, 2010 at 10:47 AM said...

betul3~!! saya suka follow org, lebih2 kalo org tu follow sy. kalo ada yg dtg ke blog sy n sy tgk blog dorg menarik pn sy follow~ hehe.

entri yg baik~ :D

mia on November 26, 2010 at 10:52 AM said...

huwaaa..hangat u...seyes la dato, saya sokong gile3...

ramai blogger yg da top tak maen da follow memollow ni (abes jahanam bahasa aku)

yela..rasa macam da stabil kan...but gile respek kat blogger hangat mcm dato n en Ben Ashaari..da mmg org kenal pon, still jugak follow blog org laen..gud 4 u..

pd blogger yg da top follower da ribu riban, at least bgi support pd blogger bru mcm sy ni..aceh..but terpulang la pd hak masing-masing kan..

pd saya tak salah..ok tu je..hehe

Irine Nadia MaRceLLo on November 26, 2010 at 10:52 AM said...

:)

For me, tidak salah pon nak follow orang lain.ok cam irine, tipulah kalo irine cakap, irine x follow blog orang lain kan? mestilah follow.just jgn kecikkan minda dengan apa yg irine tulis dekat tips berblogging irine tuh.

dalam hidup kite nih, bile kite buat sesuatu, kite kene ikhlas kan? Kita tulis blog dengan cara kita sendiri, dengan hasil gerak tari tgn kita sendiri bile type satu2 patah pekataan. Bukan maksud bile orang tuh follow kita, n then kita x follow die balik, means kita tak support die,means kita x baca blog die, means kta x bukak blog die. Buktinya, ada depan mata kite sndiri skang nih, even irine x follow belog suratan kebetolan nih pon, irine boleh bukak blog ni, baca entry kat blog ni n luahkan pndangan irine :) Am i rite? :) Bila dah lama2 rasa best dengan blog seseorang tuh dan cara dia berblogging tuh, x mustahillah kita boleh follow die balik. CONTOHNYE! Irine dah FOLLOW belog SURATAN KEBETOLAN!

ekekekekekeke :P

Cik Moon on November 26, 2010 at 10:54 AM said...

hmm..sikap cik moon plak.. klu tgk sesuatu blog tu.. suka follow blogger baru..kasi semangat bila ada yg follow dia.. dan cik moon plak kalau dah follow blog seseorg..xsuka bgtau..suka senyap2 jerk.. xsuka mgharapkan org lain follow..
setiap org berbeza cara masing2.. hehe

NISS on November 26, 2010 at 10:56 AM said...

suke giler la..sokong..u..i blogger baru..baru nak berjinak2x..bile ade org folow rase bersemangat nak tulis lagi..sharing is caring..jom follow i ramai2x..ngenge~~~;p

Gayahspears on November 26, 2010 at 10:59 AM said...

huhu.. aku tak kesah pon klo sape2 takmo polo.. takde paksaan..
tapi kalo dorang polo.. aku polo la.. ape ade pada polower..huhu

nora on November 26, 2010 at 11:00 AM said...

yup setuju sangat (tengah semangat angkat tangan ni =p), bukan susah sangat pun kan

Nieza Mi-cha on November 26, 2010 at 11:01 AM said...

ehem2... saye juga blogger baru... tapi saye tau camne perasaan orang yg kena ayat camtu... "saye follow awk, awk follow saye balik tau..." saye tak kesah pasal follower... sebab yg pnting carik kawan... n orang tuh bace blog kite dengan ikhlas... bukan nak menambah follower semate-mate... yang penting ikhlas... saye follow blog suratan kebetulan pun dengan ikhlas... saye tak suh awak follow balik kan... support dengan memberi komen kat blog org tu lg better rasenye... baru rase dihargai... follower tak penting... yg pnting jadi kawan... salam perkenalan... sori kalau salah ckp...:)

Ummi AmnaAmzar on November 26, 2010 at 11:02 AM said...

salam..betol tu awak(xtau nama, sori)akak ni pun blogger baru...mmg terharu bila nmpk ade org follow blog akak...belum lagi yg komen...bila nmpk je org komen rs hati berbunga riang...ade gak org bc entry i..hehe... kdg2 blogger yg dhsenior @ super senior(xsemua la) bila kita folo @ komen dorang mcm xnmpk jer...sedih tau!..tp anggap je la mereka2 itu sgt bz..wallahua'lam..tq sgt2 sebab awak bg semangat pd akak..

cik cumy on November 26, 2010 at 11:13 AM said...

saya sokong!!!! pnah nampak entry, 'u follow me x smestinye i follow u' hm rase thina sgt2. ape slhnye klu follow org baru, bile cumy npk owg follow cumy, cumy thx sgt2 kat org tuh, lau boleh nk je ajak banje mkn, ikhlas nih!! bkn sng owg nk follow blog kite, cumy je slalu follow blog org WALAUPON blog org tu x sberape (cam blog cumy gak ler), tp kite kne bg smgt kat die, lame klamaan t msti die pndi berblogging,

Khumaera Ismail on November 26, 2010 at 11:13 AM said...

suke entry ini.. =)
pd sy, sy lg suke org komen entry sy dari folower yg ramai..huhuhu~

izyanty collection on November 26, 2010 at 11:17 AM said...

sokong 100% en3 kt atas...huhuhu...tak suka tol arr ada org letak tanda amaran jgn tulis i follow u, u follow me...padahal kalau tak suka abaikan je kan, bukan dia rugi apa2 pun, dia gak yg utg org dh follow dia, rasenye blog yg suka kata camtu, dpt ramai followers disebabkan followers baru le kan, harap difollow balik, tapi kuar stament camtu lak...huhu

Farah Shamsudin on November 26, 2010 at 11:20 AM said...

saya hormat pada mereka yg follow sy...jadi sy akan follow mereka...apa salahnya kita menambahkan kenalan kan ? boleh tukar2 cerita ... lagi rmai kawan lagi byk cerita. .. lagi best ! :)

Irine Nadia MaRceLLo on November 26, 2010 at 11:23 AM said...

lain orang lain ragamnye :)

eyh..toksahlah buat entry khas..:)

♥..cik_mas..♥ on November 26, 2010 at 11:28 AM said...

em...biase la kan...sbr jek..blogger baru mmg cm 2..lame2 kat dunia bloging mmg akan die faham... so x de mslh kalo kite follow diorg...leh tmbh ramai kenalan ye x..hehehe

aanie on November 26, 2010 at 11:33 AM said...

biasa yg buat ayat cmni yg dah dpt ramai follower...kalau follower xramai, diorg xkan berani buat statement cmni..
biasa sy g blog org, sy akan bgtau sy folo dia, tapi xsrh diorg folo blk..mgkn sb tu diorg tak folo kot...wahaha...

misz nana on November 26, 2010 at 11:37 AM said...

nana tak kisah :)
xda lah bosan sangat.. ada gak blog baru leh bACA :)

pN.rOs on November 26, 2010 at 11:43 AM said...

saaaaaaaaaaangat setuju....
tuan belog ini begitu hati2 dalam patah ayatnya...
akak suka hahaha
tapi betullah... semua orang ada pandangan n bebas kasi pandangan...
kadang2 mmg pedih gak bila baca ayat
"u folo i folo u back, huh nampak sangat desperate"
lebih kurang la eik ayatnya.....
kenapa nak peleceh orang lain...?
hak dorang la nak tulis apa....
tak suka usah baca kan senang

Queen F on November 26, 2010 at 11:50 AM said...

yay! setuju! :D walaupun tak pernah buat ayat mcm tu, tapi setuju dengan pandangan encik nazirul.. sy pon blogger newbie, baru je 2 minggu berblog.. pada saya, kalau org dah follow, tak salah kalau kita follow dia balek.. :) x payah tunggu ayat i foolow u u follow i.. :D

ngeh3

Miss Shyra Marchelli on November 26, 2010 at 12:01 PM said...

:) . mula2 masuk dalam aktiviti ni, rasa annoying juga . tapi lame-lame buat, rase best jek kenal ramai orang. :D

tieha ismail on November 26, 2010 at 12:09 PM said...

btoi tuh btoi...setakat folo tuh, bukan susah sgt pon...kita ni jgn sombong2...mentang-mentang kita dh banyak follower, kite xmo folo orang dh...jgn macam tuh...bg laa semangat tuk mereka yg baru start blogging nie....kite pon dulu rasenyer cmtuh jugak...

tomatokering :) on November 26, 2010 at 12:11 PM said...

suke la entri nie..betol jugak pe yg cik mamaT tulis tu..
sy bru je stat nak berblogging..huu
tengs to all yg support ;)

amiey lee on November 26, 2010 at 12:26 PM said...
This comment has been removed by the author.
amiey lee on November 26, 2010 at 12:37 PM said...

hee bg saya follow ni salam persahabatan ..dia dtg klik folo kra dia nak kawan..so kalau dia nak kawan maksudnye kta kna kawan ngan dia balik... org kata kawan biar riban2.. heee lagi ramai folo lg ramai kawan kta ada..

heee apada aku merepek ni..heeee :P

p/s: kalau kta dtg jmput org join lucky draw kira salah gak ke?? aduihh rasa bersalah plak menyemakkan org nye mailbox huhuh..

Zaer!! on November 26, 2010 at 12:49 PM said...

Setuju beb! Aku start benti memfollow blog orang ni time follower aku yang ke 200.tahu2 skng da 800+ lebih.huhu.tanpa paksaan tu.huhu.;p

shada wentz on November 26, 2010 at 12:52 PM said...

betul.

bg ku mende ni jd isu gak. certain blogger tu dia folo blog yg dia minat je.sbb dia betul2 akan folow blog2 ni dr semasa ke semasa.

laen org laen cara :)

M I A J A M A L U D D I N on November 26, 2010 at 12:55 PM said...

SETUJU SANGAT SANGAT SANGAT SANGAT
!! THUMBS UP!!!

i am S!L4H.. on November 26, 2010 at 1:01 PM said...

uncle......
nk thumbsup jg..ngeh2

nanapuzi on November 26, 2010 at 1:06 PM said...

saya suka entry awak yang ni, saya terasa tempiasnye juga :(

MS ~SARANG HAE~ on November 26, 2010 at 1:24 PM said...

suke suke suke!! setuju sangat sangat

tia on November 26, 2010 at 1:51 PM said...

kalau nak follow biar betul2 ikhlas.

:)

momochan on November 26, 2010 at 2:02 PM said...

kalau ada yg follow rasa mcm nk lompat-lompat je...huhu :P

Zaty Rosli on November 26, 2010 at 2:24 PM said...

Lega skit bile ade u cakap camni~..
I'm too new in blogging world..
So bile tengok follower increasing day by day, make me bersemangat untuk sharing my thought~...
Thanks..

ijatnuar87 on November 26, 2010 at 2:25 PM said...

ahaks...mekacih kpd tuan blog...sesungguhnya bagi blogger baru nih,folower tu mcm jamu untuk menguatkn semangat mereka untuk tros berblog nih...ambe pom kekadang terasa dengan entri2 yg i xsmestinyer folow u balik nih,tp tu kan hak masing2...juz nk ucap mekacih skali lagi kat suratn kebetolan,becos stand up for us,the newbie blogger...

KINA on November 26, 2010 at 2:27 PM said...

SAYA SUKA BLOG AWAK LA
SILA BACA SINI..THANK YOU

http://mamawiwin.blogspot.com/2010/11/saya-suka-blog-awaSAYA SUKA BLOG AWAK LA
SILA BACA SINI..THANK YOU

http://mamawiwin.blogspot.com/2010/11/saya-suka-blog-awak.html
k.html

hanna iymeera :) on November 26, 2010 at 2:28 PM said...

kalo hanna, hanna suka org follow hanna sbb dea betul2 suka.
bkn sbb kita mintak2.
bila ada satu follower baru tambah, rasa mcm wah! tambah satu lg yg suka blog hanna.then, i usaha buat org lg2 suka blog hanna,pastu follower pon tambah. yeay! haha.
tp neway, nice laah pndapat awk.
semua org ada pndapat masing2.hehe~
*pjgnye komen nih?

kerangRebus on November 26, 2010 at 2:31 PM said...

terasa i!haha..

oke..memang,penah rase mase mule2 jdik bloger ni..mgharap org foloe n baca kite nye entry...tp entahla...bukan xnak folow, tapi sy lebih kepada folow sape2 yg saye betul2 bminat..tiada paksaan--tapi xsmestinye yg sy tak folow tu sy tak minat..actually, byk blog yg sy tak folow, yg dtg blog sy, sy memang pergi blog dorg balik n comment...anway..thnks for this entry~~xmoh gado2 eh ..peace! ^_^

AiDa AzRyN on November 26, 2010 at 2:36 PM said...

hehe...
setuju2...
peace! :D

mizmiEe on November 26, 2010 at 2:41 PM said...

entry yg menarik.. sy stuju2.. ^_^

tuk blogger2 yg baru cam sy nie, follower mmg penting .. :) sbb nye nk lagi ramai follower lagi semangat nk tulis entry tu.. hee.. tp ade je blogger yg dah ade follower smpai beratus ribu, bila mintak suh follow blogger baru tak follow2 pom..huhu~ ~

*sori yer komen yg panjang :)

Aliya Jaafar on November 26, 2010 at 2:43 PM said...

saya setuju :)

as blogger baru, i do really appreciate mereka yg follow saya.
and always thought they are wonderfull and tak sombong.

nuR izyan on November 26, 2010 at 2:49 PM said...

setuju dgn entry ni..
mmg x dnafikan dkt shoutmix kdg2 ade
"saya follow awk,follow sy blk ye"..
tp sbb mhargai org yg follow kite..sy follow lah mereka blk..lgpon kbanyakkan mereka blogger baru kan..
x mharapkn sgt org follow..tp klo dey all comment entry lg bagos...even x komen entry...tgk ade org share entry kite..kire ok la :)

miss nina on November 26, 2010 at 3:01 PM said...

terpulanglah pada blogger.
rasa nak follow ke bagi komen.
nak please hati semua orang memang susah. jadi je diri sendiri :)

alienelliz on November 26, 2010 at 3:09 PM said...

=) lain orang lain citerasa..thanks sharing. tambah sikit ilmu aku yang tak seberape ni..hehe

Hanis Azla on November 26, 2010 at 3:12 PM said...

tak suka pun tak apa.. tp asalkan boleh tambah kawan apa salahnya saling follow men follow. klu org lain blh follow kita rasanya tak salah klu kita follow org tu balik.
Bagi saya setiap follower tu bagi saya semangat untuk terus menulis.

Mimie on November 26, 2010 at 3:15 PM said...

hehe.good info & marvelous.btw,saya blogger baru gak.Encek ini sudah follow saya eyh?bahagia saya kalau encek ini follow saya yang baru ni.ehem.

cik EPAL on November 26, 2010 at 3:22 PM said...

nice entry. Isu ni tak kan habis nya kalau nak dibincangkan. dah ok. nanti ada balekkk. macam tu la balek balek

zati-zt on November 26, 2010 at 3:23 PM said...

yup2..
stuju..
sbg org bru dlm dunia blogging ni, follower memang penting..
tu penaik semangat..

sy xde la wat stautus tu follow u, follow me bake ke hape ke..
just, klo sy suka satu2 blog tu memang sy follow..

then sy akan bg tau tuan rumah tu; follow u..
sbb sy nak dia tau, de org follow dia..
btol, bg sy follower ni mmg leh wat kte hepi, ase b'semangat nak blogging..

~arap2 nye rmai la otai2 yang support blogger2 baru ni..
ingtla, dulu kte pun mula dari bawah..
xde follower, spe la kte..

yahaya on November 26, 2010 at 3:23 PM said...

saya ada terbaca tentang follower ni.Untk page rank google juga tgk pada follower tu ada tautan tak.Jadi i follow u follow i eloklah diamalkan bukan rugi pun tak kena bayor..

nurin adilla on November 26, 2010 at 3:25 PM said...

betol tu...awin sokong...yehaaa!!! tak payah la ckp
" i follow u, u follow i tak dilayan"

mcm la blog hebat sgt kan....hahahaha....

ayat tu buat org tu nampak mcm berlagak sgt dgn blog dia....lantak la...janji kita hepi!!!! yeeehhaaa!!!

♥-- emieysandra --♥ on November 26, 2010 at 4:04 PM said...

follow memollow bukan paksaan!
ehehe..;D

gula-gula kapas on November 26, 2010 at 4:19 PM said...

siyes meaw ta suka i follow u,u follow i back.....hacktuiiiiiihh..memang geram gila,meaw wat tataw ja....tupown kalau mood meaw oke nk folloe balek,haha

Xana on November 26, 2010 at 4:20 PM said...

mula mula blog setahun yang lepas i follow adik i, then adik i follow i balik....tak kisah pun ada orang lain nak follow kita ke tidak..tapi lepas da letak nuffnang baru la kesah ttg bilangan follower...
whatever it is , i tulis blog macam tulis diari je...ada point tulis takde point i copy paste je...
lgpun i sedar i bukan personaliti pun orang berebeut2 nak follow pun kan...picisan jer pon

Mia Liana on November 26, 2010 at 4:27 PM said...

bab ni memang mia tak kisah sangat... follow memollow ni... buat per nak sombong2... tak luak pun.. kena bayar ke?

apa-apa pun bilangan follower memainkan peranan penting. apa yg kita buat bila first time bukak blog orang.. tentu tgk follower dia kan?

tu je... mia nak hujah skit.. yang penting jgn sombong heheh... tak guna kalau nak berlagak kat dunia blogging ni.. orang tak suka...

soal dia nak follow balik tu.. terpulang.. jgn paksa orang... heheheh

p/s:panjang plak komen mia kali ni...

nadey on November 26, 2010 at 4:30 PM said...

WEH TERBAIK!!!!!!!!!!
aku SONGKONG lah ape yg ko ckp ni....aku sedikit kurang senang ngan org yg buat shoutmix gtu....mcm xikhlas ke folo aku....

bak kate org....mcm mintak balasan....emm kalo leh bia la kite sendiri yg rase nk membalas....kalo xnk...xpyh.....

MIMIE AIZA on November 26, 2010 at 4:43 PM said...

sangat bernas pendapat tu

Iera Lollies on November 26, 2010 at 4:51 PM said...

sokongg!
:)

Miza Yusof on November 26, 2010 at 5:05 PM said...

menarik. miza ada buat entry pasal ni dulu. cuma miza tak suka kalau org tu follower dah beribua riban lepas tu tinggalkan msg dkt sb "i follow u, follo me back eh" padahal dia tak follow pun.

miza follow je mana blog miza suka. cuma jangan memaksa jelah. apa pun thanks naz :)

suffer8zine on November 26, 2010 at 5:34 PM said...

setuju bro!

Terkini : Burger Daging Ular

manna_salwa on November 26, 2010 at 5:40 PM said...

one simple word.
AGREE!

huhu~

zaL_cdpx on November 26, 2010 at 6:01 PM said...

tp ader gak yg cakap je folo tp xfolo ! ntah ape2

kacang_panjang on November 26, 2010 at 6:34 PM said...

salam...sy slh sorg blogger baru dan sngt bersetuju dgn entry diatas...ble sy bce sesetengah komen kt cni, sy terpikir xke kecik ati blogger2 baru nih ble memperlekehkan dorg mcm tu...dorg pon ada ati prasaan jugak, apa salahnye bagi support kt blogger2 bru nih supaya dorg pon boley jd mcm blogger2 yg dh otai2 tu...even sy yg baru ni pon follow blogger2 yg bru nih, saling bg support sesama sendri, baru lah bersemangat nak brblogging n cri kwn bru...

NOOR FATIN on November 26, 2010 at 7:01 PM said...

salam. entry yang bagus!! :)

Jejaka Terhangat on November 26, 2010 at 7:02 PM said...

jom..tambahkan follower sume...dengan taip kat chatbox "FOLLOW U, FOLLOW ME BACK"..dengan itu dunia blogging lebih ceria..tak gitu? ahaks..

g0m0k9enDek on November 26, 2010 at 7:27 PM said...

aha.. gomokpendek layankan aje.. bukan kena bayar pon! hahaha~ peacee!

NuSaNa NoSa 91 on November 26, 2010 at 7:28 PM said...

dh ramai yg komen.. keen pon dah mati kutu nk komen pe.. hik3~ ^_^

✿ismi:Nauratul Nadiah✿ on November 26, 2010 at 8:03 PM said...

nice point :)

ika rashid on November 26, 2010 at 8:26 PM said...
This comment has been removed by the author.
BlueberrY CheesE on November 26, 2010 at 8:32 PM said...

salam

saya sangat2 setuju dengan entry nih. sangat2. tahniah kerana buat entry yg bgus cmni. btul tu.kite kena jaga hati semua org setiap orang ada cara mereka sndri. even saya xpenah wat cara cmtu, tapi saya paham perasaan mereka bile dikomen cmtu.kalo xsuke, just diam, xyah p blog dorg. dats all =)
same goes to me. kalo x suke, just keep it. x susah kan? hihiihih. kadang2 nih, kite xsedar. blogger2 baru nih kadang2 mereka yang berusia belasan tahun lagi. ader tuhh yg masih skolah rendah
dalam blog kite xtau sgt kan identiti dorg..=)bukan setakat yg dewasa cm kite memglah kadar kematangan berbeza2. so, its normal..biarkanlah mereka.
masing2 ada cara tersendiri untuk promote blog. apa salahnye kite bg semangat kan? =) bukan hentam balik dan kurangkan semangat mereka nak berblog.kan rugi cm2.. kite sume kat laman blog ni untuk support satu sama lain kan..
tu je pandangan saya.if ada sape2 tersinggung, saya minta maaf. apa2pun, tahniah untuk entry nih. awak blogger terkenal, tapi awak humble. tahniah =)

salam.

CiK QiQi on November 26, 2010 at 9:07 PM said...

stju2..qiqi namo komen pjg...kalo de org de ajk follow die..qiqi follow aje...qiqi nye ondgn lebih krg cm alycia..huhu

❤ Cik Ain ❤ on November 26, 2010 at 9:17 PM said...

100% agreed dgn article kamu ni. ^_^"

miss epa on November 26, 2010 at 9:33 PM said...

sgt sgt setuju. :)

alieff on November 26, 2010 at 9:51 PM said...

nice entri, bro!
suka pendapat tu; relevan & boleh diterima akal yg sihat. hehe

*follow memfollow tu hak masing2... tapi apa salahnya saling membantu sesama sendiri kan...peace!*

che sakinah on November 26, 2010 at 9:56 PM said...

stuju juga ape yg awk cakap.. tapi tah laa.. bagi saye, kalau suke ikut.. kalau x suke xyah ikut.. hahahaha.. kalau suruh menyuruh.. erm.. depends .. kalo kawan baik selalu jaga hati r.. kalau blog walkers bese2.. pikir dua tiga kali la.. suruh yg kearah memerintah xyah r.. hahahaha.. " cruel to b kind ".. miahahhaa.. btw, saye baru gak.. sape nk ikut ikut.. sape tak nak tak yah... free world beb.. follow senyap2 pon follow gak aann.. hahahaha.. ;p

bungakuning . on November 26, 2010 at 11:25 PM said...

saya setuju mengenai ini . apa salahnya kita follow blog yang baru nak naik . :)

darkbatman on November 27, 2010 at 12:39 AM said...

bab follower ne depend sbnrnya..mcm aie klau entri dia menarik, aie akn follow n klau org 2 ckp folow dia jgk.. klau aie rs nk follow,aie follow je.

AiDa on November 27, 2010 at 1:36 AM said...

salam...
AiDa pun setuju dgn entry nie...AiDa ngaku aiDa ada gak guna cara camtu untuk tarik org follow blog AiDa...ye r..aida pun baru g dlm ni..folowers pun xsampai 15o pun lagi..salah ke guna cara camtu?tapi terpulang la pada mereka untuk nak follow Blog AiDa atau x...mmg sgt kecik hati bila ada bloggers especially yg'ternama' ckp camtu..sentiasa ingat la..klau xde followers..sape la kita kan???
pEACE...thnxs a lOt Naz wat entry ni..;)

JZ Business World on November 27, 2010 at 3:12 AM said...

wahhh! bagus entry ni. jz suke sbb jz pun pnah alami situasi mcmtu.. n jz stuju dgn sgala pdapat di sini. oleh itu, jz follow u dgn ikhlas hati.. :)

alexa yussida on November 27, 2010 at 5:46 AM said...

suker entri ni^^

bg saya tak salah dorg nak wat ayat cmtu,hak masing2 la kan sbb masing2 ade aim sndiri wat blog...kalo tak suke,xpayah kutuk...kalo tak nak foloe pon,xyah la foloe..cuma tak kesian ke bila dorg da foloe kita pastu ari2 dtg lwat..takkan la ssh sgt nak g foloe n lawat balik wlpon sesaat cuma...(lg baik kalo bace entri n komen..muahaha)

Qaseh dalia adelia on November 27, 2010 at 10:13 AM said...

setuju ~
kalau kite follow kite tahu lah entry2 terbaru die coz kan keluar kat dashboard hehehe...suke follow sume kdg2 gtau follow u ..kdg xgtau tuan umah tu..

************* on November 27, 2010 at 10:32 AM said...

suke entry nie..walopon BG jarang bace semue blog yang penting BG follow je sape2 yang BG xfollow lagi..

ayu sleeping in da house on November 27, 2010 at 5:09 PM said...

em,saya pon baru lagi..follower lansong xde..huhu..tp xpe,slow2 kan:)

uMMUhabibahMohdH!Lm! on November 28, 2010 at 12:49 PM said...

malu ai bace entry nih! agreed with u~ tp xkesah pn~klau nk folo folo je lah. but statement yang psl "klau xnk org folo bek buat diari je" tuh pn agree jgk~

Mr. Swift on November 29, 2010 at 1:14 PM said...
This comment has been removed by the author.
Amirah Yusof on December 1, 2010 at 4:50 PM said...

nice entry wei..semalam baru ja baca isu ni kat blogger otai..=)

iLa SaHaR on December 3, 2010 at 12:51 PM said...

salam... betul tuh... kalau dulu rasa tak best nye takde follower... tapi sebenarnya laie tak best kalau takde yg comment... seolah2 entri kita tuh tak bermakna..... huhuhuhuhuhu

~hAKim ZaiLAn~ on December 3, 2010 at 6:29 PM said...

entry yang sangat mmberi semangat!
mekasih!sob3..

Nyssa Nuar on December 3, 2010 at 8:30 PM said...

bg nisa...selagi owg tu baik n pramah..no hal...sesama kite kn..

IronHeart2204 on December 4, 2010 at 2:15 AM said...

Setuju sngat...macam mana nak carik makan camnih bro..haha

kai azmier on December 5, 2010 at 11:06 AM said...

betul2.. kalo ramai follow walupon kite taktaw sape yang bace pon kite da rase semangat.. cube bnykkan kalo entry dier adew 100 tapi follower adew 2 orang.. besh kew? sian dier.. tulis pepanjang.. =)

icak88 on December 5, 2010 at 11:23 PM said...

like this!

kmvsblogger on December 6, 2010 at 4:24 PM said...

cm aku harap ada ramai readers bukannya follower..tp sbnrnya follower pun ok jg..kui..kui

Miss Nurun on December 7, 2010 at 1:02 AM said...
This comment has been removed by the author.
Miss Nurun on December 7, 2010 at 1:02 AM said...

i suke bca blog orang tapi malas nk jadi follow. better cmtu kot coz i akan bace sume bnde dlm blog tu. heaven!

izzati khairunnisa nordin on December 10, 2010 at 1:01 PM said...

follow sebab nak tgk penulisan seseorang..
sharing view are great..
tambah pengetahuan jugak..

Semarak Api on December 11, 2010 at 9:40 PM said...

seyes.entry ni bg smngt kt blogger baru.even x pnh la ckp cmtu..tp sume blogger kn pnh merasa perasaan mnjdi blogger baru.gigih ber blog walking ari2 sbb sume org pon ade keinginn nk dpt rmai followers..kn?

tp sy xdpt la wat kot.since bru nk stat berblogging di usia bgini.hek2.nk blog walking pon xde ms sb da bzi ngn kje.haihh..nway tenkiu dgn entry ini. 2 thumbs up!

azhar on December 15, 2010 at 6:32 PM said...

aku suka pandangan kau...sgt positif

FrEE tHinkER on December 18, 2010 at 12:40 AM said...
This comment has been removed by a blog administrator.
FrEE tHinkER on December 18, 2010 at 12:41 AM said...

salam hi. saya pum blogger baru jugak. jemput dtg umah =) http://symuzzamir.blogspot.com/ .
i follow u , u follow i jugak yeah =)

Puteri Iqa Izyan on December 20, 2010 at 11:26 AM said...

kui2..sentap den ni haa.
agaga..

btw, betul sume tuh.
tp tulah..sebab kne pkse sgt..
tak suke..keh keh keh..

Rozuan Ismail on December 20, 2010 at 3:04 PM said...

kalau wan pon,wan x sukamenyampah tol la nak paksa org follow2 blog dia..grrrrrrrrrr..

farhaniza azman on February 3, 2011 at 9:09 PM said...

okey..haha..gigih naz bg aku link ni sbb nak bg aku phm.. odeyh.. i ols da phm dah.. ni rupenye story dia...

tp kan, dulu2 (erk..baru2 ni pun) saye de gak la buat cmtu... kire jerit2 kt shoutbox mcm ni:

"eh,belog awak ni cantik, saye dah folo, kalau sudi folo la balik ye^_^"

huhu..kalau ckp cenggini pun org x ske ea? *ni yg nk tersinggung ni*

baiklah...sob3... saye sedey siket dgn sikap rakyat melasie yg mcm ni...

syafiqsulaiman on February 6, 2011 at 4:34 PM said...

aku pon sokong statement ni..
blogger baru mcm aku ni perlukan follower sebagai semangat..

otai2 laen laa..
dia orang memang ramai orang dah tau.. kadang2 orang dtg lawat blog kita tgk follower sikit.. dah tak datang lagi.. klo entri menarik tapi follower sikit pon x gune jgk..

lebih baek follower pon ramai..
baru la ade semangat nak hasilkan entri menarik..

sekadar pandangan peribadi sahaja ..

zih@n on February 6, 2011 at 5:53 PM said...

bagi saya sapa je yg follow saya, saya akan follow blk..tak salah pn tmbh kwn2..kalau saya follow diorg tp diorg xfollow saya pn xpe..sbb tu follower saya tak ramai..hehe.

darxniq on February 8, 2011 at 7:18 PM said...

u pollow me..i pololow u back..hahahhaa...nk gelak aku bace..btw bro..nice post..terasa gak kadang2 aku pon wat cam tuh..hahaha..(follower x ckop pon 100 lagi)..malu lak rase...:p

qasehraihan on February 8, 2011 at 9:45 PM said...

den br baca entri lapok ekau ni..miyahaha~!
apa dowh..benda remeh je ni..
smua cakap mcm xpernah berada di bawah..
start blogging dlu terus folower bjuta ke ni..
just support them..tamat
remeh sgt ni..hehe

qasehraihan on February 8, 2011 at 9:52 PM said...

tambah lagi..
mcm ekau a..
den dh lama polo..ekau xfolo back pun..
ada den kesah..hihi

qasehraihan on February 8, 2011 at 9:52 PM said...
This comment has been removed by a blog administrator.
the loner on February 15, 2011 at 9:28 PM said...
This comment has been removed by the author.
the loner on February 15, 2011 at 9:29 PM said...

sokong2..kalau nk marah2, tak wujud la pantun buah cempedak diluar pagar, kalau salah tolong tunjukkan.. senior tolong la guide junior yg xde arah tujuan ni lagi kann.. papepon, i folo u, i folo me back ya..HAHAHA.. =))

❤Myra Si Gula-Gula Hati ❤ on February 28, 2011 at 12:08 AM said...

mase i mule2 b'blogging dulu pon, i gune ayat tu . kuikui . :P

DaK CoMoT on March 3, 2011 at 11:43 AM said...

jerit kat shoutbox.."ehemm saya dah follow awak!!hahaha" comot pon blogger baru jugak...huhux...xpe naz..sokong apa yang naz cakap..thanx untuk pandangan telah yang membuka minda menjadi lebih positif..oyehhhh!kadang2 memang kita kena belajar untuk mendalami sebab dan alasan seseorang tu bertindak...kan...baru kita boleh buat kesimpulan "kenapa dia bertindak camtu"...

LadyComot on April 1, 2011 at 1:06 PM said...

salam.. actually im oso blogger baru. at my shoutbox ramai gak leave comment i follow u singgahla ke ...., or dah follow u jgn lupa follow i balik.. actually mereka ni sama juga blogger baru macam i. semua nak promote kasi up.. tp LadyComot jarang leave komen macam tu sebab nampak terlalu desperate. Tapi buat macam tu ada baiknya sebab usaha sebagai blogger untuk upkn blognya. nak harapkan orang search masuk blog kite belum tentu ada Yerla sapa yang kenalkan. Tapi buruknya pulak org follow tapi tak cukup ikhlas. walau ramai followers tp tak da yg leave comment it means tak ramai yang bacakan.. kedua2nya ada baik buruknya.. dan tak ada salahnya. usaha itukan perlu..

ummie on April 13, 2011 at 2:20 AM said...

hohoho..great entry. i pon baru dalam blog memblog nih. so mind if follow i..hahahhahaha..:D
thanks yaar..

Farierahasanz on June 27, 2011 at 5:07 PM said...

thankz to bro nazirul . yup , nice entry . . ade btol nye tu , bilangan polower pun memaen kan peranan yg penting tuk menaek kan semangat seorang blogger tu . .

yuppy , mmg di akui . kebanyakan nye ayat2 tu di guna kan oleh kebanyakan newbie or blogger2 baru .

tp mslh kt sini , ape fungsi die wat blog tp taa bg orang bace n paksa2 orang polow die . pastu kebanyakan entry nye byk cerita dlm kaen . paham kan maksud nye.?
ea laa ,paham2 jelaa kan mcm mane dunia remaja kite skrg nie , byk yg daa rosak akhlak nye .

sy bukan naa ckp yg saya ne bagus sgt , n sy jugak bukan laa sorg blogger yg hebat . . baru jugak naa belajar bertatih2 dlm dunia nie . .

pape pun , trimas ats pandangan tu , den hargai =)

 

Designed by #