Tuesday, November 16, 2010

entry mengenai seks!

hi u alls.
tadi den pegi melawat rakan den, jejaka terhangat. terbaca entry pasai masalah sosial.
mmg sial masalah ni sebenarnye (o0opss,termencarut)
latest ni memang banyak kes2 sosial ni, dengan nabilnye, bf tampar gf, video pasangan becium kat tepi jalan dan lain-lain lagi. tapi bukan isu tu yang den nak cakap.hehe den nak cakap pasai isu lain.


baru2 ni kerajaan dengan bangganya mengumumkan pemwujudan pendidikan seks di sekolah rendah.dengan harapan untuk mengurangkan masalah sosial terutama SEKS dan BUANG BAYI.


part ni yang den nak ulas sikit.u all rase itu ker cara terbaik nak elak masalah2 SEKS?sape kate tidak sila geleng!! sbg org yang berfiiran kritikal dan waras, den percayo masalah sosial berkaitan seks akan betambah dengan hebatnya. budak2 beb, mereka mempunyai perasaan ingin tahu yang sgt tinggi. tak cayer??u alls boleh kaji, bila mase budah2 stat merokok??


sat lagi, bile cikgu sebut penis dan vigina, dorang sebok nak tgk yang real punya.cmner??
tu tak pe lagi, bile cikgu kate, untuk anak dihasilkah, penis mestila dimasukkan ke dlm vigina, haaa,da parah, tak ke pening kite klu dorg nak try part masuk memasuk tu??


bagi saya, satu shj jalan penyelesaian masalah ni adalah untuk mendalami ilmu agama.pasakkan iman yang teguh kat budak2 tu.nescaya akan jauhla diri mereka dari kemungkaran
ape kerajaan kita ni takut sangat ke dengan islam, ape2 hal mmg nak elak jer dari islam kan??
pelik2, selagi boleh nak menysahkan diri pikir jalan penyelasaian yang sememangnya da ada depan mata.huu


p/s: den sgt bangga ngan tindakan kerajaan terengganu yang wajibkan pelajar baca Al-Quran selama 10mnt setiap hari.camni la org suka.tak gitu??

selamat hari raya Aidiladha!!


24 comments:

Nur Azila Ismail on November 16, 2010 at 3:10 PM said...

x sesuai pend seks tu . x perlu rasanya . macam abg ckp , nanti dorg nak cuba buat pulak

akmafaizal on November 16, 2010 at 3:18 PM said...

betul gak tu..isu tu sensitif kan, yg tak diajar pun banyak yg terlanjur..inikan pula yg diajar.nnt bila lah terlanjur, bila di tanya sape yg ajar ko ngandungkan anak orang? siap dia menjawap plak nnt...kek sekolah tu, cikgu yg ajarkan..udah nk jawap ape? makin ramailah anak luar nikah. elok benarlah diajar pendidikan agama kek sekolah lagi baik. kuatkan iman n kawal nafsu..ye tak? hehe :)

NARDtheNERD on November 16, 2010 at 3:25 PM said...

arituu ambik cousin kat tadikaa.
dia kiss sorang gurl nii masa nak balik...

hadoii.haha.

jadi kena didik mana bolehh mana tak dari kecik.

:P

missfieza_1525 on November 16, 2010 at 3:28 PM said...

Btol3..bdk2 skg ni mkin bjak..n diowg de prasaan ign tau y kuat..erm lbh baik brtkn pndidikan islam dr pndidikan seks..=)

Jejaka Terhangat on November 16, 2010 at 3:30 PM said...

err..menakutkan..camne la anak2 kita pada masa akan datang..dah la masalah sosial semakin meningkat, bukan berkurang pon..

pada pendapat aku 1st kena cukupkan ajar ilmu agama kat anak2 dari kecik..biar penghayatan agama diorang tinggi..agama yg kuat akan buatkan seseorang tu takut utk buat maksiat..

2nd, jgn ajar diorang terlalu taksub dgn artis..realiti skrg org kita terlalu agungkan artis..nak jadi mcm diorg, sebab pemes masuk tv, sue orang kenal..padahal artis cuma tambahkan masalah sosial je..bkn bawak kebaikan..

semakin naik umur ni..aku semakin jelik dgn artis..tp nak wat camne, media ni slalu angkat2 artis..media yg bertanggungjwb cetuskan rasa taksub masyarakat kpd artis2..

Aretikz on November 16, 2010 at 3:40 PM said...

Memang menyeramkan.. Inilah namanya kemunduran kemodenan.. sedih woo.. memang perlu dititkberatkan hal agama.. pelik juga kadang2.. dititikberatkan nilai sekular.. kalau bab agama lgsung xdak dipandang.. aduhai.. harap2 kalau dah aku ada anak.. xla jd mcm ni.. huhu..

Notami on November 16, 2010 at 4:01 PM said...

salam..notami sgt2 la setuju dgn pndapat nazirul ni..sgn kerajaan skrg, mmg agak sssh sket la nak laksanakan ikut cara Islam ni..

notami prcaya benda bkn selesaikn masalah, tp masalah akn jd lebih teruk! yg herannya kdg2 org Islam tu sndiri xnk ikut kaedah Islam..

sama la mcm kerajaan melaka yg tubuhkan sekolah khas utk org mengandung..patut ke tu? hak asasi manusia ke ni? sebenarnya cara trbaek hukum diorang spy org len takut nak tiru tp trbalik lak skrg ni..mcm makin digalakkan sbb diorang makin x takut sbb diorang makin dibela..

belalang hijau on November 16, 2010 at 4:04 PM said...

sgt2 agree dgn entry nih...
takut drpd budak2 tue x tau pe terus jd tau dan terus nak mencuba.

Pensel Kontot on November 16, 2010 at 4:14 PM said...

aku sokong entry ni...
pasak...tanam...benam ilmu agama
insya-Allah..
kita dapat menghindari msalah sosial skrg

Greatanep @ Greatanite on November 16, 2010 at 4:18 PM said...

The government create the problem themselves, than the government try to find the best way to solve the problem that they create. Bijak ke buat camni??

Contohnye laa,U give a child PSP, dlm masa yg sama U nasihatkan budak tu,"Jangan main game, belajar!! Nanti UPSR boleh fail" Patut ke macam tue??

Dalam kerajaan,U give rakyat Hub Hiburan, Kasino, Kelab Malam, Alcohol drink, Penyanyi Wanita Seksi Seksa, then U nasihatkan rakyat,"Dalam pendidikan sek ini, kita diajar jangan dekati pelacur, jangan mengadakan hubungan rambang, perlu berkahwin sebelum melakukan seks, pergaulan bebas tak baik, bla.. bla.. bla.. " Patut kee??

AKhir Zaman, tanda-tanda hari kiamat.. Pemimpin2 terdiri di kalangan orang yang JAHIL lg BODOH ++ BENGAP =)

Riha NCL on November 16, 2010 at 4:19 PM said...

pendidikan seks ni x semestinya kita ajar 'cara' tp kita beri pendidikan tentang akibat dan mengapa x dibolehkan kepada pasangan yg belum berkahwin. mcm zaman kita dan sebelumnya, xde pun pendidikan seks di sekolah tp kita semua tahu apa yang dimaksudkan. masa belajar sains form 3 baru tahu.

mmg betul, walau apapun yg kita lakukan, ilmu agama tetap perlu didahulukan.

pada saya keseimbangan adalah yg terbaik. kadang-kadang terlalu terbuka pun tak bagus, dan kalau terlalu tertutup sangat pun susah jugak.

mia on November 16, 2010 at 4:20 PM said...

ntah,mmg sengal gile buat sek budak mngandung..lps ni, msti budak3 prmpuan pakat mngandung berjemaah sbb da ade skolah khas utk dorg kan, makan pakai tmpat tinggal smua di tanggung beres..grrr..

ntah knape entry ni, gaya ckp dato mcm iman muda pulak...acehhh!...
kahkahakah..

twinkle twinkle on November 16, 2010 at 4:24 PM said...

slm aidiladha :)

eZad niMo on November 16, 2010 at 5:06 PM said...

huhuhu, dunia~

salam aidiladha! =D

Cik Ila on November 16, 2010 at 5:36 PM said...

budak2 skrg agk dasyat semua kan??
btul la..
kene terapkan ilmu agama byk2..
tu je cara nye..yg lain tu tak perlu kot.

Lydia Miza(Aidyl Azim) on November 16, 2010 at 5:36 PM said...

Betul tu..sis sokong..mmg x sesuai langsung di ajar pendidikan seks kat sek.Alangkan belajar sains form 4 pun dah kecoh satu kelas bila cikgu ajar bab persenyawaan..ini nak ajar pendidikan seks???huhu

Misz Sephia on November 16, 2010 at 5:58 PM said...

pd saya, pend seks tu perlu tp bab vagina dan penis tu bkn bab pertama lah..huhu.

Anyway, tq singgah blog saya and Salam Aidil Adha

Nurulbadiah Lai on November 16, 2010 at 6:38 PM said...

pendidikan seks ni ade pro and contra die..
tp dlm dunia sekarang mmkin maju..perlu jugak pendidikan seks secara sederhana..maksudnye pendekatan yg paling berkesan tuk mendidik bahawa seks ni ape n ape..
n mestilah disertakan dengan agama sekali..
ahrus tanam n dedahkan awal2 yang seks before kawen ni xbagus, garam.dan mmg xboleh diamalkan..

if hudud diamalkn kat malaysia..
i bet..
psl isu seks2 ni akn berkurang kot

sweet_apple on November 16, 2010 at 7:46 PM said...

huhu...harap2 berkurangan la masalah sosial ni..

Sharinginfoz on November 16, 2010 at 8:26 PM said...

pendidikan awal sangat penting dah hukuman kepada pesalah kena setimpal bukan sekadar hukuman duit semata2

Sara Mysara on November 16, 2010 at 8:27 PM said...

betul gak tue,,,
budak2 yg nk meningkat dewasa nie semua bnda dorang nak tahu...
tak pasl2 dorang buat betul bukan kurangkan masalah sosial...tambah lagi teruk ade lah...
parah2...

so walaupape pon,,,pengetahuan agama perlulah ade dalam diri..itu yg penting...

makin hari makin takut dengn msalah2 sosial nie...

eqa on November 17, 2010 at 12:08 AM said...

mmg sgt xsesuai pun bt pendidikan seks 2..bahye2..

nadiah on November 17, 2010 at 2:31 AM said...

suka2,hehehe part yang ngaji 10minit tu
mesti pk lain kan! kan!

selamat hari raya Qurban Naz,
jemput la dtg umah esok...

Tomato Gurl's Life on November 17, 2010 at 2:46 AM said...

cik tom org ganu..hehe..tp kdg2 kan lebih promotion kat tv je..realiti x camtu sgt..politikkk..

 

Designed by #