Tuesday, November 2, 2010

Cadangan!

hye u all. ape habaq? ok,straight to the point.hehe:P
hari ni penulis nak memberi sedikit pandangan mengenai satu isu/cadangan yang agak2 baru jugak di cadangkan.


"subjek sejarah sebagai subjek wajib lulus"


orite, sbg seorg warganegara yang sgt prihatin, penulis tidak sama sekali menolak idea tersebut mentah2. mmg benar, ada pentingnya subjek tersebot utk membina jati diri sebagai warganegara dan penulis sendir amat mengemari subjek tersebut. cumanya, penulis ade satu lagi cadangan yang rasenya jauh lebih baik dari yang dinyatakan diatas :


"Subjek pendidikan islam dan moral sbg subjek wajib lulus, wajib at least B lagi bagus"


so, ape u all punye pendapat?? if sume org, x kira bangsa dpt menhayati dgn sedalam2nya ilmu agama, penulis yakin, kadar jenayah akan turun dgn drastiknye. rog0l2,rompak2, zina2, buang anak, ragut2, akan secara automatisnya berkurangan sekiranya rakyat negara ni tinggi penghayatan agamanye. tak gitu??


p/s : skola mengadung kat melaka pon boleh tutup kot.hehe

9 comments:

Nur Azila Ismail on November 1, 2010 at 5:38 PM said...

saya setuju ! didikan agama penting , lebih2 dengan situasi negara sekarang yang remaja2 nya keruntuhan moral

bukudiarysofea on November 1, 2010 at 7:55 PM said...

saya duduk melaka tapi saya pon tatahu kat mana sekolah mengandung tu =.="

Dhiaqiud on November 1, 2010 at 8:58 PM said...

kalo bleh seme nk wajib lulus..dh susah2 wujudkan subjek tersebut nape sesetengah subjek je yg wajib lulus???

Kuman Chaos on November 2, 2010 at 5:38 PM said...

aku rasa patut buat SEMUA SUBJEK sebagai wajib lulus.. baru la berkualiti ehheh
kuman "tulisan di langit.." Entry

nurkaloi on November 2, 2010 at 5:41 PM said...

setuju
hehehehehehe
sebab memang dah lepas tu sume
walaupun minat sejarah tapi bile tang kene masuk exam jwb sjarah memang gelabah
cukup makn credit for sjarah jer
ngeh3....... yg len uh ok

Tomato Gurl's Life on November 2, 2010 at 6:33 PM said...

setuju!!bernas giler idea naz ni..dr duk sibuk lulus tang sejarah baik pentingkan agama kn..

Jejaka Terhangat on November 2, 2010 at 6:53 PM said...

haha..sejarah ygkita belajar pon tak tentu lg kebenarannya..paleotilik la, mesolitik la..adakah zaman tu benar2 wujud?..

mcm tuan blog kata, baik jadikan agama tu subjek wajib score..tau sejarah agama, asal usul manusia yg sebenar, sejarah nabi..lagi bagus..

S..U..D..@..I..S on November 2, 2010 at 7:33 PM said...

memang sgt baik idea ni untuk mendidik anak2 dr tersasar,, tapi ramai terlepas pandang atau bab2 agama ssh nak bg priority

alexa yussida on November 2, 2010 at 8:31 PM said...

sejarah yg diputar belitkan oleh yahudi...ilmu agama tu yg pntg..ssh kalo sekularisme mnguasai segala...

 

Designed by #