Wednesday, August 18, 2010

wanita bertudung diBOGELKAN

Guwa tertarik dengan isu ini, so guwa membuat keputusan untuk menerbitkan entry berkaitan, pada sesiapa yang sudah mengetahui xpola.taknak amek kesah pon guwa tak kesah. ni mungkin info pada sesiapa yang belum mengetahui :

Sebelum ini, kita digembar-gemburkan dengan cerita bahawa gambar-gambar di dalam Facebook yang datanya berpengkalan di Israel, telah discan dan diedit bagi jadi gambar bogel. Mesej tersebut tersebar minggu lepas.

Agak-agak, ada ke orang nak percaya? Di sini, guwa ingin kemukakan BUKTINYA!. Seorang sahabat kepada mangsa telah diedit gambarnya sehingga jadi gambar bogel. Nama mangsa dirahsiakan. Beliau tersedar gambar beliau terpapar dengan gaya lucah 2 hari selepas mesej tersebut tersebar.

Satu lagi aduan, kes yang sama, tentang gambar seorang perempuan bertudung, dan diedit sedang melakukan aksi lucah, dan gambar asal diambil di dalam Facebook. Sila lihat gambar yang telah di"blur"kan di bawah..




Adakah satu hari nanti, gambar kita pula yang diedit menjadi gambar lucah? Sekarang ini, beberapa web bangang telah dibuat khas untuk adengan bertudung. Hampir semua gambar di dalamnya diedit. Mana dapat gambar tu?

Di bawah ini pula, satu artikel yang saya petik dariserikandiumar93.blogspot.com, tentang gambar perempuan bertudung, dieksploitasi sehingga seolah-olah mendedahkan susuk tubuh badan.




ASAL FOTO INI ADALAH BERTUDUNG SEMPURNA, NAMUN TELAH DIEKSPLOITASI MELALUI TEKNIK SUPER IMPOSE DAN SINAR X-RAY UNTUK MENAMPAKKAN BAHAGIAN DALAMAN. MAKA KEPADA PARA MUSLIMAH DIKASIHI ALLAH SEKALIAN ,TOLONG DELETE FOTO-FOTO ANDA DALAM MANA-MANA LAMAN PERIBADI ANDA SEPERTI fACEBOOK ,BLOG @ fRIENDSTER SEBELUM MENJADI MANGSA DAN FOTO-FOTO ANDA TERSEBAR DI INTERNET OLEH MUSUH2 ISLAM DAN KAKI PORNOGRAFI

Ulasan~

Berdasarkan pandangan saya, mungkin proses eksploitasi ini tidak dapat dilakukan jika mana gambar ini sudah tetap..namun sebagai langkah berjaga-jaga, seelok-eloknya tidak wajarlah bagi seorang muslimah mempamerkan gambarnya kepada bukan mahramnya. Jika difikir-fikirkan, kenapa sibuk mempamerkan wajah pada orang tatapan ramai ?..nak tunjuk cantik?Hmmm..cukuplah pamerkan pada suami kalian nanti..renung-renungkanlah. Wallahua'lam.

Mulai hari ini, apa lagi? Takkan nak tengok saje? Gambar bila-bila je buleh diedit.. Walaupun bukan kita yang buat aksi tersebut, tapi tak segan ke muka sendiri disebarkan sebagai gambar lucah. Hari ini, kita nampak orang lain terkena, boleh jadi, esok kita pula yang kena. Kita doakan kepada Allah supaya melindungi kita.

p/s : credit to Muhammad Mujahid bin Ir Haji Mohammad Fadzil
Fakulti Usuluddin, Jabatan Akidah dan Falsafah
Universiti al Azhar

27 comments:

CintaNajihah on August 18, 2010 at 10:18 AM said...

hmmm. tkt nye camni..... (da delete pic kt fb)

♥♥ eija ♥♥ on August 18, 2010 at 10:21 AM said...

yer ker???
ermmm takut laa pulaak....

kobEj0rdan~ on August 18, 2010 at 10:27 AM said...

cinta najihah : tinggalkan gambar muke ajela , hee:P

eija : tau xpe, pasni guyz plak jd mangse dibogelkan, huh

izyanty collection on August 18, 2010 at 11:53 AM said...

thank's for info...xdak gambar sgt kat fb..yg ada kwn2 tag je lum delete lg. baru nak delete

eqa on August 18, 2010 at 2:18 PM said...

nice entry..
da delete lme da picha dlm fb :)

Zuraifah Zulkuflee on August 18, 2010 at 2:43 PM said...

mmm...ngeri la plak baca entri ni

MahaMahu on August 18, 2010 at 4:14 PM said...

Aku pernah baca entry ni.. sekrang tak boleh posse2 ikut suka jer kena jaga2 gambar sendiri ok..

NiZaM Limited on August 18, 2010 at 6:25 PM said...

tau psl benda scanner ni..bnyk tersebar kat tenet..
sape yg sengal je pg buat scan2 bogel ni..adehh..teruk2..
jum kita elakkan benda2 camni..

p/s: kalo rajin terjah la blog saya balik..=p

zati-zt on August 19, 2010 at 10:46 AM said...

thx 4the info..
sy tol2 xtau pasal ni..
smpai la sy bace post awk ni..
~thx again..
nmpaknye pasni kne la ambil iktibar..
:)

Mr. J pengeRindu on August 19, 2010 at 10:11 PM said...

jd..berdfikir 2-6 kali sebelum load pic real.

cik areqil cik wok on August 27, 2010 at 2:37 AM said...

entry yg bgs...tengz for sharing~

Whoda on August 30, 2010 at 10:07 PM said...

scary nye!
org zaman sekarang macam2 sanggup wat kan just utk satisfy themselves..

::::.cik itam..:::: on October 10, 2010 at 7:16 AM said...

thanks for d'info

AzRy SyaFiQah on October 12, 2010 at 2:50 PM said...

takut nya terjadi macam ni :|

hana nabihah on October 13, 2010 at 12:32 AM said...

terima kasih info yang berguna tu :)

cik ain on October 14, 2010 at 11:17 PM said...

satu info yang bagus untuk di renungkan bersama

"My name is Akma, and I am not a terrorist" on October 22, 2010 at 5:16 PM said...

jahatnya orang yang bt kja nie,,..

xenom on October 28, 2010 at 9:20 AM said...

xsusah nk settle benda nih..

cara-caranya:

1. amik pic jgn sampai lebih dr leher.
2. pakai baju tebal2 dan lapiskan dengan baju hitam
3. jangan pakai baju terus.

ps: sapa nk tau cara nk buat benda alah nih, jgn lupa contact aku!

Yatre Hayati on October 28, 2010 at 4:02 PM said...

haih...dunia sekarang ni semua tak selamat. ikut nafsu sahaja..

Anonymous said...

Pengasas FB tu Yahudi... Gmbr2 yg kite upload kat situ pasti dh ade dlm simpanan mereka... Musuh2 Islam mmg suka dpt 'photoshop'kan gmbr2 wanita Islam sbb tu adalah salah satu cara penghinaan t'hadap Islam... Kan bagus kalau kite dpt buat satu laman sosial sndiri, yg fungsi2nya maju sperti FB, agar kite tak perlu bimbang maklumat2 peribadi kite jatuh ke tgn musuh2 Islam....

faez on December 13, 2010 at 5:57 PM said...

ad sudah mcm fb.. masuk sini yer.. http://www.millatfacebook.com

Pendekar Berkuda on January 18, 2011 at 9:02 PM said...

sendiri yang cari nahas... nak buat camana?? Bila keseronokan itu lebih diperjuangkan daripada kebaikan.. makan inilah yang akan kita dapat.

Memang ada pro dan kontra dalam isu ini.. tidak boleh menyalahkan mereka 100% tetapi perbuatan mereka sendiri tanpa memikirkan keburukannya yang menyumbang kepada perkara ini..

Nauzubillah..

Syat0za on February 16, 2011 at 8:44 PM said...

Naz! hahaha.. perasan x kat stats blog anda tu, post ni ade org baca sejak kebelakangan ni? tu den la tu, eden sebar kan ^_^

redlomo on March 20, 2012 at 5:41 AM said...

kadang kadang gambar boleh diedit melalui teknik photoshop.. bukan saja wanita bertudung.. iman muda pun mereka boleh bogelkan juga...

HAFIZAL on March 20, 2012 at 2:21 PM said...

bahay tuh

[sutera kasih] on March 20, 2012 at 3:13 PM said...

aduh..ni yg risau ni..thanks kerana mengingatkan..

Farah on March 20, 2012 at 11:52 PM said...

Delete la semua gambar sebelum terlambat

 

Designed by #