Monday, October 25, 2010

wanita : apa lagi kau mahukan?


Bismillahirrahmanirrahim

hye guyz and gurlz out there, untuk entry kali ini saye khaskan kepada kaum wanita :) sbb ape wanita aje ea?? sbb sy seorg pencinta wanita.ngeh3x ( nak amek ati gurlz kat luar sane la 2, hehe ) . as wut im concern, la ni, gurlz always nk menang bila di bandingkan dgn guyz, m i rite?? so guyz, bg je la dorg mng, toksah nk betekak2 ngan dorg 2, ehe:P n for u all gurlz kat luar sane, ni utk kamu2 sume bace n hayati kelebihan diri kamu berbanding guyz. check dis out :

1. Doa wanita itu lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah SAW akan hal tersebut, jawab Baginda, "Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia."

2. Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada 1000 lelaki yang soleh.

3. Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah SWT. Dan orang yang takutkan Allah SWT akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.

4. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku (Rasulullah SAW) di dalam Syurga.

5. Barangsiapa membawa hadiah (barang makanan dari pasar ke rumah lalu diberikan kepada keluarganya) maka pahalanya seperti melakukan amalan bersedekah. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barangsiapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail.

6. Syurga itu di bawah telapak kaki ibu.

7. Barangsiapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta sikap bertanggungjawab, maka baginya adalah Syurga.

8. Apabila memanggil akan dirimu dua orang ibu bapamu, maka jawablah panggilan ibumu terlebih dahulu.

9. Daripada Aisyah r.a, "Barangsiapa yang diuji dengan sesuatu daripada anak-anak perempuannya lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka.

10. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutuplah pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu Syurga. Masuklah dari mana-mana pun pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.

11. Wanita yang taat pada suaminya, maka semua ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan semua beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya serta menjaga solat dan puasanya.

12. Aisyah r.a berkata, "Aku bertanya kepada Rasulullah, siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita?" Jawab Rasulullah SAW, "Suaminya." "Siapa pula berhak terhadap lelaki?" Jawab Rasulullah SAW, "Ibunya."

13. Perempuan apabila solat lima waktu, puasa di bulan Ramadan, memelihara kehormatannya serta kepada suaminya, masuklah dia dari pintu Syurga mana sahaja yang dikehendaki.

14. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah SWT memasukkan dia ke dalam Syurga terlebih dahulu daripada suaminya (10,000 tahun).

15. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah SWT mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebajikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.

16. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah SWT mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah.

17. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.

18. Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.

19. Apabila semalaman seorang ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah SWT memberinya pahala seperti memerdekakan 70 orang hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah SWT.

p/s : info2 di atas di perolehi dari sebuah sumber di pusat sumber:) hee sebarang ketidak puas hatian bolehla hubungi 999, ext : 012 - 984####

keikhlasan bila berjauhan

nazirulhazwanws aka kobEj0rdan~

5 comments:

izyanty collection on July 24, 2010 at 4:03 PM said...

betol le 2...kna bg girls yg menang baru puas ati, kalau x letih berdebat...pas tu begang n merajuk lak kalau xmenang huhuhuu

missfieza_1525 on July 25, 2010 at 10:12 AM said...

hehe..girl kn snsetif..=p

kobEj0rdan~ on July 25, 2010 at 2:47 PM said...

hee:) lelaki p0n sengsitip jugak:P

Lindonut on August 20, 2010 at 11:06 AM said...

haha. comel.

ILA HAFIZ on October 25, 2010 at 9:57 AM said...

insyaALLAH..
seorang wanita mudah utk ke syurga tapi mudah juga ke neraka. mari kita renung2kan dan memperbaiki bersama. wanita adalh insan yg paling tinggi darjatnya. Alhmadulillah syukur menjadi seorang wanita..:)

 

Designed by #