Thursday, July 22, 2010

pagi indah : solat subuh dan senyum




bismillahirrahmanirrahim

pagi2 celik ni saye da di hadapan laptop la menaip entry untuk blog:P kesemanggatan yang luar biase, hehe who cares?! org tgh semanggat lantak la, blog baru kowt, lu owg ada ker?? ( haaaa, jawab2)

melihatkan waktu sekarang udah menunjukkkan jam 5.45 pg, sambil menantikan berkumandannya azan bg menandakan masukkanya waktu subuh untuk taman dahlia n kawasan2 y sama waktu dgnnya, sayer dgn rendah hati ingin memberi sedikit peringatan kepada kawe2 dan tuan pumnye blog sendiri, hee

untuk guyz n gurlz kat luaq sana tu, klu hampa taktau lg apa balasan untuk org y ketegaq sgt nk solat, hampa better watch-out babeh, becoz ya, for those people who failed to do subuh prayer : hampa sekalian akan diseksa didalam neraka selama 60 tahun!! bukan 60 taun biase la hampa2 semua, 60 tahun kat neraka equals to 60,000 kat dunia!!

so, how guyz n gegerlz sekalian?? yup, maybe ade person y mungkin cakap cmni,
" leks la 60,000 taun ajer bro, ape ade hal beb, tahan2 la kojap. huh " smbl buat muke kerek

so, aku pon dgn banggenye akan jwb cmni :
"tahan2 ape??ko hinggat ni men tahan2 berak ke bleh men hold2, ko cube p letak ko punye b*****t kat atas dapoq gas y tengah on fire dlm 600 saat jela klu lu boley ( jgn mintak tlg david blaime da ler ) klu agak2 cm korg x rase panas, jempotla xyah solat, huh "

ni lagi informatik2 untuk mereka y ade hati nak skip2 solat cm skip2 kelas zaman kat universiti dulu2 kale:

SIKSAAN KETIKA HIDUP DI DUNIA

1. Allah swt. mengurangkan keberkatan umurnya
2. Rezekinya dipersempitkan oleh Allah swt.
3. Tidak ada tempat baginya di sisi agama Islam
4. Hilang cahaya soleh dari wajahnya
5. Amal kebajikan yang dilakukannya langsung tidak diberi pahala

SIKSAAN KETIKA SAKHARATUL MAUT

1. Ia akan menghadapi sakharatul maut dalam keadaan hina
2. Matinya dalam keadaan menderita kelaparan
3. Matinya dalam keadaan yang tersangat haus walaupun diberi minum air sebayak tujuh lautan

SIKSAAN KETIKA DALAM KUBUR

1. Allah swt. akan menyempitkan kuburnya dengan sesempit-sempitnya
2. Kuburnya akan digelapkan
3. Allah swt. akan menyiksanya dengan pedih sehingga hari Qiamat

SIKSAAN KETIKA BERADA DI AKHIRAT

1. Ia akan dibelenggu dan diseret ke padang Mashyar oleh Malaikat
2. Allah swt. tidak akan memandangnya dengan pandangan belas kasihan
3. Allah swt. tidak akan mengampuni dosanya dan dia akan disiksa dengan keras di dalam neraka

sememangnya, sy mengakui, bukan mudah untuk menunaikan solat subuh, sbb 2 la ade lagu raihan dok nyanyi pasal peristiwa di subuh hari, haa??ape?? xtau lagu 2?? search2 kat go0gle, dengar2 sendiri! heee. tp guyz n gurlz out there, cheq nk habaq mai yang bahawasanye :
solat merupakan perkare pertama y akan dihisab, solat juga merupakan tiang agama, solat juga dpt mencegah kemungkaran, solat mmp menenangkan jiwa, solat mmp mengisi kekosongan hati dan len2 lagi.

hopefully, this entry dapat la menggerakkan hati u all untuk mengerjakan solat, klu x byk sikit pon jd la, sekurang2nye dpt buat u all berfikir seketika, klu u all nk lg info tentang solat, taip2 la kat g0ogle pny searchbox dan click search. ngeh3x

so ape lg, ameks la kain sejadah n mula sujud kepadaNya!

eh??mane plak cite pasal senyum?? tajuk ade pekataan senyum, huh ( next entry la kut, hehe )

tamat.

ikhlas tetapi jauh

nazirulhazwanws aka kobEj0rdan~

p/s : ejaan y salah 2 memang semngaja dibuat sedimikian rupa bg membolehkan saudara dan saudari buat senaman mulut dan juda blajar dgn bahasa2 terkini.hee


3 comments:

s h a r a h on July 22, 2010 at 10:51 AM said...

nas... shra suka! solat tiasng agama. apa apa jua keadaan nak main gta ke nak g gig ke, solat jangan tinggal :D

kobEj0rdan~ on July 22, 2010 at 3:53 PM said...

waaa, adik shra org petame y mengomen la:P nmpknye adik shra bakal dibelanje oleh saye bile sy free nati:P

NooR AzLen BinTi HaRoN on January 31, 2011 at 1:22 PM said...

assalamualaikum.
peringatan yg brguna.disampaikan secara santai n rileks..

senang utk anak2 muda zmn skrg faham.:-)

Tahniah!!

 

Designed by #