Thursday, July 22, 2010

3 IDIOTS

Bismillahirrahmanirrahim

hello guyz n gurlz, it me again, update update n update blog kesayanganku, hee seseorang penah berkate " bersemangatlah! biapun hny pada awal2nye shj " derm! ade ke kate2 cenggitu??hahaha:))

lets move on babe and dude, our topic today is 3 idiot! 3 bodow dalam bahase melayu. actually, 3 idiot adalah sebuah movie hindustan lakonan Aamir khan ( cicit sedara genghis khan, hehe ) yg mengisahkan kehidupan seorg pelajar pintaq lakonannye di salah sebuah kolej terkemuka dlm bidang kejuruteraan di India. 3 idiot memaparkan kisah y sarat dgn pengajaran, persahabatan, kekeluargaan, kehidupan dan segala2nya:) buleh kate movie y sgt perfect! poster adalah spt dibawah bg sesiapa y x penah nk tau ade movie ni. huh




ape point aku merepek ni labu?? huh : the point is, dlm cite 2, aamir khan mengkondem sistem pengajaran dan pembelajaran di India y sy rase x byk bezanya dgn sistem di malaysia. sistem y sy bley namekan sbg "MENGAJAR, MENGHAFAL, EXAM" . Yezza! melalui pengalaman dan juga pemerhatian sy selama betahun2 sbg seorg pelajar, bolehla sy membuat kesimpulan awal y mengatakan bahawasanya sistem pendidikan negara dan dunia kini byk mlahirkan manusia robot y mempunyai kebolahan LUAR BIASA dlm penghafalan dan examination tp totally lost bila memasuki alam pekerjaan:)) tp ingin sy tegaskan disini, kebanyakan, bkn semue, hee:P

sistem pendidikan y baik dan cmerlang pada sy adalah sebuah sistem y mampu melahirkan generasi y mampu untuk memahami ilmu, generasi yg cintakan ilmu, generasi yg mempunyai kebolehan lain selain dari sekadar menghafal dan kemudiannya skor 29A dlm SPM, generasi yg mampu berpidato, sedia berdebat berhubung apa jua isu sekalipun dan generasi yang kreatif dan innovatif, generasi y mmpu mencipta dan bukan sekadar menciplak. seandainya kita mmpu melahirkan semua ini, maka barula kite boleh berbangga dgn sistem pendidikan nasional. ehe

sy takda la maksudkan y sistem pendidikan la ni sgt buruk, tp harus ada sedikit sebanyak modikasi la kut, sy agak bersetuju sebenarnye bila ada cadangan UPSR dan PMR ingin dimansuhkan, n mungkin sekadar di ubah suai, sbb mmg sy dok napok lasong moleknye ape hok bestnye UPSR 2, hee, maapla org2 y x setuju ngan pandangan ni, ngeh3

huh, penat da bercerita,tp 2 la ape y nk diperkatekan bawah tajuk 3 idiots! smg sistem pendidikan kita akan bertambah cemerlang hendaknye, yola, cheq nak anak2 cheq nati jd manusia y hebat bukannye jd robotcop. hehe

trimas brader n sista

ada jauh tp ttp ikhlas

nazirulhazwanws aka kobEj0rdan~

p/s : jom tgk 3 idiots lg untuk ke 56 kali!!

4 comments:

diriku on July 23, 2010 at 10:40 AM said...

bila cdgn nk mansuhkan PMR n UPSR 2?

kobEj0rdan~ on July 23, 2010 at 11:46 AM said...

cdgn dlm bulan lepas if im not mistaken, da buat rundingan meja bulat y petame baru2 ni, the 2nd one will be coming soon:)

etykus on February 4, 2011 at 4:48 PM said...

haa. cite tu bru je tgok bulan lepas! :P best kott. all iz well :D

tp betol la. siyes x bes bljr bawah tekanan exam. xboleh ke kita belajar just for the sake of knowledge?

Cik Emy on February 12, 2011 at 1:09 AM said...

mansuhkan pmr n upsr boleh naz, tapi kalo sistem masih tak berubah pon tak gune naz. sistem kat ngr kite ni berubah2 ikut sedap depa ja...

tapi 3idiots mmg best. ;)

 

Designed by #